ACTUALITATE 26 ianuarie 2021

„M-a fascinat faptul că suntem atât de mici în Univers”

de Daniela Luca | 2902 vizualizări

Interviu cu Simon-Zsók Anett, elevă din Sfântu Gheorghe care își „pierde” nopțile studiind bolta cerească 

Tânăra în vârstă de 19 ani din Sfântu Gheorghe, Simon-Zsók Anett, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, are un hobby mai puțin obișnuit. Nu auzi prea des ca cineva de vârsta ei să vorbească cu mult entuziasm despre nebuloase, despre inelele lui Saturn sau despre științele spațiale. Povestea a început încă din 2015, când a descoperit astronomia, știință de care nu s-a despărțit în anii care au urmat. Anett își petrece și acum zilele cu capul în cărți, însetată mereu de informații noi, iar unele nopți și le dedică studiului bolții cerești. Din dorința de a împărtăși cu alții din emoțiile pe care le simte atunci când e „în cer”, Anett face și astrofotografie. Tânăra are planuri mărețe pentru viitor și își dorește ca profesia pe care o va avea să aibă o strânsă legătură cu marea ei pasiune. Despre echipamentele pe care le folosește, despre modul în care pot fi atrași tinerii spre acest domeniu, dar și despre virtuțile dobândite datorită astronomiei, în următorul interviu.

-La ce vârstă te-ai îndrăgostit de astronomie? 

Prima dată am participat la Ziua Astronomiei în anul 2015, la 13 ani. Am fost impresionată de planetele văzute cu ajutorul diferitelor telescoape. După aceea am început să citesc mai mult din domeniu și să mă uit la filme științifice. M-a fascinat cel mai mult faptul că suntem atât de mici în Univers și chiar putem să vedem cu ajutorul tehnologiei atât de multe obiecte minunate. M-au vrăjit inelele lui Saturn și craterele lunare. 

-Ai avut vreo persoană care să te ghideze pe acest drum?

Profesoara mea de fizica, Pető Mária, m-a ajutat să aprofundez cunoștințele și m-a încurajat să particip la tabere astronomice și tabere de științe spațiale. În domeniul astrofotografiei am fost îndrumată de Csere Mihály. El m-a ajutat mult la procesarea fotografiilor. Trebuie să fiu recunoscătoare pentru faptul că în această preocupare mă ajută și mulți alți oameni minunați. 

-În anturajul tău mai sunt tineri care sunt interesați de acest domeniu? 

Cred că prietenii mei sunt mai interesați de științele spațiale și robotică, decât de astronomie. În școală, cu colegii de clasă, am construit un mini-satelit într-o cutie de cola și am participat la două concursuri de științe spațiale. Datorită taberelor naționale și internaționale mi-am făcut prieteni noi în Târgu Mureș, Iași, Buzău și chiar și în alte țări europene. 

-Ce echipamente pentru observații ai acum? 

Pentru observație am un binoclu. Chiar și cu acest mic aparat pot să văd multe obiecte cerești: roi de stele, nebuloase, chiar și galaxii. Telescopul meu, SkyWatcher 72/420, este utilizat mai ales pentru astrofotografie. Aparatul foto pe care îl folosesc este un Canon 1100D, modificat pentru astrofotografie. Pentru astropeisaje, adică astrofotografia de câmp larg, am un Canon 800D și un obiectiv cu unghi larg. 

-Spuneai că ai frecventat câteva tabere de astronomie. În ce măsură te-au ajutat acestea să îți lărgești orizontul de cunoștințe? 

În fiecare tabără au avut loc prezentări despre diferite domenii ale astronomiei și științei spațiale. Prin frecventarea acestor cursuri am obținut multe cunoștințe teoretice. Din punct de vedere practic, am învățat cum se asamblează și se utilizează un telescop. În tabăra de astronomie organizată de ESO (European Southern Observatory), pe tema exoplanetelor, am învățat să analizez date științifice. La Voroneț se organizează tabăra de astronomie și astrofizică pentru elevii din toată țara. Acolo am rezolvat probleme de astrofizică și am ascultat cursuri de la profesori universitari și studenți care au participat la olimpiade internaționale.   

-Aici în oraș ai infrastructură pentru a-ți dezvolta hobby-ul? De ce ar mai fi nevoie ca tinerii din Sfântu Gheorghe să devină mai interesați de această latură? Mă refer aici la echipamente, cluburi de astronomie, de exemplu. 

Sunt norocoasă, pentru că aici în Sfântu Gheorghe poluarea luminoasă nu este atât de mare și chiar pot să fac astrofotografii din curtea locuinței mele. Utilizez un filtru care blochează intrarea luminii artificiale. Taberele sunt organizate în locuri unde poluarea luminoasă este redusă. 

Singura posibilitate de a face observații în împrejurimea orașului este Observatorul Vega, la Câmpul Benedek și telescoapele amatorilor. Deoarece suntem destul de puțini în toată țara, avem numai o singură asociație: Asociația Maghiară Astronomică din Transilvania. Suntem deschiși și putem să ajutăm pe oricine  este interesat de acest hobby. 

Tinerii au nevoie de exemple și de mai multe promovări ca să se capteze interesul lor în acest domeniu. Cu echipa Observatorului Vega ne ocupăm cu popularizarea astronomiei, dar în ultimul timp vremea și circumstanțele nu ne-au ajutat să organizăm observații. 

-Care este obiectul tău ceresc preferat și de ce? 

Mie îmi plac nebuloasele mai mult pentru că au diferite forme și culori. Anul trecut am avut ocazia să fotografiez cu un telescop robotic din emisfera sudică, din Australia. Am ales nebuloasa Eta Carinae, care nu se vede de aici. Nebuloasa aceasta e atât de deosebită încât a devenit obiectul meu ceresc preferat. Alte preferințe de-ale mele pe care le-am și fotografiat sunt nebuloasele Inima și Sufletul. 

-Spune-ne mai multe despre astrofotografie, cealaltă latură a pasiunii tale. De ce îți place să faci asta? 

Pasiunea mea, astrofotografia, înseamnă îmbinarea științei cu arta. Dacă o fotografie iese bine mă cuprinde o bucurie de nedescris. Bolta cerească este atât de minunată văzută prin telescop, încât aș vrea să o pot arăta tuturor prin fotografiile mele.  

-Ești o elevă excelentă și în curând vei absolvi clasa a XII-a. Ce ai de gând că faci mai departe? 

După terminarea liceului aș vrea să merg la facultatea de fizică la Budapesta. Fizica și astronomia au atât de multe subdomenii interesante încât acum încă nu pot decide ce mă interesează cel mai mult.

-Crezi că poți transforma acest hobby într-o profesie pe viitor?

Nu exclud această posibilitate. În orice caz voi alege o profesie care mă inspiră și care o să mă facă să mă simt împlinită. Aș dori ca aceasta să fie în acest domeniu. 

-Ce virtuți crezi că ai dobândit datorită astronomiei? 

Anturajul acestei preocupări m-a învățat să fiu mai răbdătoare, să fiu mai perseverentă în ceea ce fac. Pentru ca dorința mea să fie împlinită trebuie să am curaj și să cred că în viitor tot ceea ce fac nu va fi în zadar și visele mele se vor împlini.  

-Dacă ar fi să convingi o persoană care niciodată n-a privit cerul printr-un binoclu sau printr-un telescop să facă acest lucru măcar odată, ce argumente ai folosi?

Eu nu am cum să conving pe alții să se uite într-un telescop, dar prin arătarea fotografiilor și povestirea experiențelor mele pot să le trezesc interesul. Sper că vor fi și alții atât de fascinați cum am fost și eu atunci când m-am uitat prin telescop pentru prima dată. 

Sursă foto: Simon-Zsók Anett

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.