ACTUALITATE 4 august 2016

Luni, omenirea își va termina resursele regenerabile într-un an, urmând să trăiască „pe datorie“

de Agerpres | 928 vizualizări

Omenirea va consuma luni toate resursele pe care planeta le poate regenera într-un an și, prin urmare, va trăi "pe datorie" până în 31 decembrie, a calculat ONG-ul Global Footprint Network, arătând că acest moment intervine în fiecare an tot mai devreme.

Data de 8 august va marca pentru Pământ "ziua depășirii" ("earth overshoot day" în engleză). Începând din acea zi, "vom trăi pe datorie", anunță Global Footprint și WWF (World Wildlife Fund) într-un comunicat preluat joi de AFP.

Global Footprint ia în considerare în calculele sale amprenta carbon, resursele consumate în pescuit, creșterea animalelor, culturi, construcții și utilizarea apei.

În 2015, "ziua depășirii" a fost în 13 august, iar data "avansează inexorabil din anii 1970", arată cele două ONG-uri. În 1970, momentul a fost în 23 decembrie și de atunci data a fost tot mai devreme: 3 noiembrie în 1980, 13 octombrie în 1990, 4 octombrie în 2000, 3 septembrie în 2005 și 28 august în 2010.

"Pentru a răspunde nevoilor noastre, avem nevoie astăzi de echivalentul a 1,6 planete" pe an, arată Global Footprint și WWF. "Costul consumului excesiv este deja vizibil: lipsă de apă, deșertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivității agricole și a stocurilor de pește, despăduriri, dispariția unor specii", adaugă ONG-urile.

"A trăi pe datorie nu poate fi decât provizoriu fiindcă natura nu este un zăcământ din care să putem scoate la infinit", subliniază comunicatul menționat.

Emisiile de bioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, constituie cel mai important factor de depășire: ele reprezintă "60% din amprenta noastră ecologică globală", precizează WWF și Global Footprint.

Potrivit raportul anual despre starea climei (State of the Climate), document difuzat marți, la care au participat 450 de oameni de știință din lumea întreagă, emisiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record în 2015.

Comunitatea internațională s-a angajat la Conferința de la Paris asupra climei din decembrie 2015 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a frâna încălzirea climatică. Conform Global Footprint, în 2030, dacă emisiile mondiale de CO2 nu scad, omenirea își va consuma "bugetul ecologic" din 28 iunie.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.