ACTUALITATE 31 octombrie 2013

Lucrători calificaţi în fabricarea brânzeturilor

de Covasna Media | 187 vizualizări

114 persoane din judeţul Covasna au terminat cursurile pentru prepararea brânzeturilor

Consiliul Judeţean Covasna şi Camera Agricolă Covasna în cooperare cu Asociaţia AgroSic au organizat în judeţ cursuri acreditate care asigură cunoştinţe elementare în domeniul preparării brânzeturilor, la sfârşitul cărora participanţii primesc diplome recunoscute de Uniunea Europeană. Iniţiativa lansată în ianuarie a stârnit un interes puternic în rândurile fermierilor, deoarece, în judeţ, 114 persoane au terminat cu succes  cursurile cu durata de patru luni. Datorită faptului că instructorul a fost nevoit să plece în străinătate, aceste cursuri au fost ţinute cu întreruperi mai mici sau mai mari în localităţile Vârghiş, Băţani, Târgu Secuiesc, Cernat şi Ilieni.

În judeţul Covasna prepararea brânzei este o tradiţie, iar majoritatea producătorilor oferă cel mai adesea brânza albă. La aceste cursuri, participanţii interesaţi de această temă au putut învăţa de la Ivácsony Attila – originar din Târgu Mureş şi care trăieşte la Veszprém –, maistru în prepararea brânzeturilor, tehnicile de preparare a peste 20 de feluri de caşcaval, precum şi cele mai eficiente metode de prelucrare a laptelui.

Scopul iniţiativei este de a sprijini fermierii în realizarea prin forţe proprii a produselor lactate şi de a oferi posibilităţi de valorificare a produselor, asigurând totodată şi oportunitatea de creare de noi locuri de muncă.

Directorul Camerei Agricole Judeţene Covasna, Kozma Béla, a declarat: „Cursurile pentru prepararea brânzeturilor reprezintă o iniţiativă pozitivă în judeţul Covasna, care asigură o alternativă pentru valorificarea laptelui de casă şi a brânzeturilor preparate din acesta, fiind o oportunitate în urma căreia producătorii trebuie să profite din plin. Această pregătire este un exemplu de bună practică pentru valorificarea prin forţe proprii de către fermierii covăsneni a laptelui de bună calitate.”

În funcţie de numărul celor înscrişi, cursurile elementare vor fi lansate în luna decembrie sau ianuarie, iar începerea celor superioare este prevăzută chiar din luna viitoare – a adăugat directorul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.