ACTUALITATE 28 noiembrie 2018

Localități covăsnene terorizate de urs

de Covasna Media | 1687 vizualizări

Zeci de oi și stupi de albine au căzut pradă animalului sălbatic, ce se plimbă ziua pe străzile satelor

Disperarea și deznădejdea au atins cote alarmante într-o comună covăsneană, unde oamenii nu se mai simt în siguranță nici ziua din cauza animalelor sălbatice. În Dobolii de Sus și Țufalău atacurile ursului sunt o problemă aproape cotidiană, spune edilul din Boroșneu Mare. Pericolul ca oamenii să fie atacați este astfel foarte mare, însă deciziile privind recoltarea exemplarelor care fac probleme continuă să întârzie. Legislația în acest sens ar putea fi modificată de la 1 ianuarie 2019, însă nici acest lucru nu este sigur. Doar hibernarea urșilor i-ar mai putea scăpa pe săteni de griji, însă iarna se lasă și ea așteptată.

Frica nu este singura care îi face pe oameni să fie la limita răbdării. Daunele materiale pricinuite de urși sunt semnificative, iar de munca lor adesea se alege praful după o vizită nedorită a ursului. Nesiguranța îi urmărește peste tot, fie în propria curte, fie pe stradă, spune primarul Ilie Nicolae.

„Până acum pe lângă faptul că a terorizat oamenii din satul Dobolii de Sus și Țufalău, dar în special Dobolii de Sus, ne-au omorât 24 de oi și 3 stupi de albine. În special în Dobolii de Sus și ziua în amiaza mare se plimbă prin sat, a intrat în curți, a rupt garduri, a intrat în grajduri, în magazii. La mine a spart geamul și a intrat în beci. Pe la două noaptea am auzit un zgomot. În primăvară mi-a intrat în curte și mi-a făcut praf 3 stupi, și eu m-am gândit că e la stupi, dar el era în beci. M-am trezit, am mers afară și m-am dus către stupi. Dimineața am văzut geamurile rupte de la beci, norocul meu a fost că nu m-am dus acolo, că dacă eu mergeam acolo și deschideam ușa, sărea pe mine și mă făcea praf”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, primarul comunei Boroșneu Mare, Ilie Nicolae.

Acesta a subliniat de asemenea și că a făcut nenumărate informări în scris către diversele instituții competente. Comisiile formate s-au deplasat la fața locului și au constatat fapta atunci când au fost semnalate cazuri de ucidere a animalelor domestice, însă măsurile de prevenire continuă să se lase așteptate.

 „Am făcut informări în scris către Direcția Agricolă, către Agenția de Mediu Covasna, către Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Cătrușa, către Inspectoratul Teritorial Regie Silvică și Vânătoare Brașov, Garda Forestieră. Am făcut și informare către Prefectură ca să știe și domnul prefect. Nu îi cer lui să intervină, dar măcar să știe ce este în județ. Când am avut animale omorâte de urs, au format o echipă, au venit la fața locului și au constatat. Dar nu știu ce putem face pentru că oamenii vin la mine și spun că autoritățile nu fac nimic, în speță primăria. Păi ce pot să fac? Oamenii mă opresc pe stradă și îmi spun „domnule primar, nu mai circulăm pe stradă”. Am câțiva cetățeni care fac naveta la Sfântu Gheorghe la muncă și nu au curaj să iasă pe stradă. Vin noaptea târziu, dimineața pleacă la șase. S-au întâlnit cu ursul chiar la intrarea în Dobolii, deci se plimbă nestingherit. (...) Nu ai curaj să ieși afară, eu am ieșit cu furca, dar ce faci cu furca?”, a mai adăugat Ilie Nicolae.

Derogarea ar putea veni la primăvară

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, precizează că legislația privind recoltarea animalelor sălbatice nu s-a schimbat în ultima perioadă, iar modificările sunt așteptate de la 1 ianuarie 2019.

„În legislație nu s-a schimbat nimic așteptăm să se schimbe ceva începând cu data de 1 ianuarie. Într-adevăr sunt semnalate multe pagube, s-a cerut derogare și se așteaptă o derogare pentru un urs, dar se face numai în primăvară. Acum urșii ar trebui să fie în hibernare, dar având în vedere condițiile meteo, au fost temperaturi ridicate peste 0 grade, încă nu au intrat la hibernat și umblă după hrană. Sfaturi am dat tot timpul: să evite să meargă singuri, să fie în grup, să facă gălăgie, să facă zgomot și să se ferească în general dacă văd ursoaice cu pui că sunt foarte violente în momentul în care puii sunt în preajma ei și simte că este atacată”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Gheorghe Neagu.

Restabilirea echilibrului dintre oameni și animalele sălbatice este în continuare o problemă nerezolvată în județul Covasna. Numărătorile întocmite de specialiști, și prezentate în repetate rânduri de reprezentanții județului, arată că aici trăiesc peste 1.300 de urși, un număr aproape dublu față de efectivul optim.

Ministerul Mediului a aprobat în trecut recoltarea unor urșii periculoși din județul Covasna, dar această măsură nu s-a dovedit, se pare, a fi suficientă pentru ca populația să fie în siguranță.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.