ACTUALITATE 4 iunie 2010

Let’s do it, Covasna!

de Covasna Media | 1638 vizualizări
Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie 2010, dată la care toţi oamenii sunt aşteptaţi să se implice „Let’s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în ţara noastră, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie 2010, dată la care toţi oamenii sunt aşteptaţi să se implice. Putem stabili un record: în acest moment, România este ţara cea mai mare care realizează acest proiect.

Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie 2010, dată la care toţi oamenii sunt aşteptaţi să se implice

„Let’s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în ţara noastră, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie 2010, dată la care toţi oamenii sunt aşteptaţi să se implice. Putem stabili un record: în acest moment, România este ţara cea mai mare care realizează acest proiect. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010).

Două dintre obiectivele principale sunt curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene. Pentru curăţarea deşeurilor este necesară crearea hărţii deşeurilor, hartă ce va fi obţinută în cadrul etapei de cartare.

Harta deşeurilor

Cartarea presupune determinarea poziţiei (folosind un dispozitiv GPS), compoziţiei şi dimensiunii mormanelor de deșeuri din arealele naturale, informaţiile fiind ulterior încărcate într-un soft special.

Rezultatul final al acestei acţiuni este realizarea hărţii deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie. Cartarea este o etapă cheie în evoluţia proiectului „Let’s Do It, Romania!”, în lipsa căreia acţiunea din ziua de curăţenie ar fi imposibilă.

Cei care doresc să se implice în program trebuie să se înscrie pe site-ul oficial www.letsdoitromania.ro sau pot accesa şi blogul local: letsdoitcovasna.wordpress.com.

25 de ONG-uri implicate

În organizare sunt implicate până în acest moment 25 ONG-uri, 11 autorităţi centrale şi locale, o serie de persoane publice şi cel mai important, cetăţenii. Proiectul se bucură de susţinerea Ministerului Mediului şi al Pădurilor, care implică structurile sale din teritoriu – Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Administraţia Naţională „Apele Române”, cu structurile subordonate – şi de cea a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor.

Lansare în Covasna

Conferinţa de lansare a proiectului în judeţul Covasna va avea loc sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 11, în Amfiteatru Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe.

Programul pentru acest eveniment include prezentarea proiectului, discuţii referitoare la proiect, discuţii cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai coordonatorilor de conducere locali, instructajul voluntarilor şi împărţirea traseelor, discuţie cu echipa de coordonare locală din Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
hu, 5 iunie 2010
Oglinda malul Olt-ului, (rusine)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.