ACTUALITATE 7 august 2012

La oamenii săraci nici... reducerile nu trag

de Covasna Media | 116 vizualizări

De câteva zile a început sezonul oficial al reducerilor în magazine, însă oferta din Sfântu Gheorghe este mult redusă faţă de alţi ani.

Începutul lunii august dă startul reducerilor de vară și, în mod normal, magazinele ar trebui să atragă prin discounturi o mulțime de clienți puși pe achiziționarea de chilipiruri. Dacă magazinele de firmă din orașele mari ale țării se adaptează liniei occidentale care promovează sezonul reducerilor prin reduceri consistente la articole căutate, în Sfântu-Gheorghe situația e cu totul alta: oferta mică impune o atitudine pe măsură, astfel că magazinele care oferă reduceri pot fi numărate pe degete.

Reducerile acestei perioade se referă, bineînțeles, la articole de vară – de regulă îmbrăcăminte sau încălțăminte, dar sunt și magazine specializate pe articole sportive, jucării sau bijuterii, care oferă reduceri substanțiale – din păcate însă, nu este cazul la Sfântu-Gheorghe.

Reduceri la articolele care nu se vând

Revenind la oferta locală, în centrul orașului Sfântu-Gheorghe sunt câteva vitrine care anunță reduceri, iar cele mai multe se referă la încălțăminte. Astfel, magazinele de profil, care comercializează de ani buni încălțăminte din piele, anunță reduceri de 20-30% pentru sandale și șlapi de damă sau bărbătești, în vreme ce alte articole de încălțăminte au reduceri care ajung și până la 50% din prețul inițial.

Câteva magazine de haine oferă la rândul lor reduceri cuprinse între 50 și 70% pentru îmbrăcămintea de sezon, însă din păcate articolele reduse sunt în general cele care oricum nu se prea vindeau. La polul opus se află magazinele care anunță ceva reduceri abia în septembrie și cele care se știe clar, de pe acum, că nu vor avea niciun fel de reduceri. Un alt amănunt important: dacă purtați număr mic la încălțăminte sau căutați pantaloni măsură foarte mare ori dimpotrivă, foarte mică, nu veți găsi, iar explicația e simplă – acestea sunt cele mai problematice măsuri și sunt mereu primele care se vând, așadar nicio șansă să le găsiți la reduceri.

Există însă și un reprezentant al unui brand internațional, unde reducerile ajung la 70% pentru toate articolele, așa că cei care doresc o pereche de jeanși la modă ori un tricou modern și nu și le-au permis până acum, prețurile reduse sunt accesibile.

Reduceri ar fi, ofertă nu prea avem

Prin urmare – sandale, șlapi, tricouri, fustițe și rochițe, pantaloni subțiri și eventual ceva eșarfe ori costume de baie – cam asta e tot ceea ce găsiți în Sfântu-Georghe la reduceri, semn că fie comercianții s-au zgârcit din pricina crizei, ori oferta limitată ne face la fel de limitați din punct de vedere al creativității atunci când vine vorba de a atrage clienți. C-o fi una, c-o fi alta, oamenii privesc cu dezamăgire la realitatea din magazine, iar cei mai porniți sunt tinerii, care se plâng de prețuri mari și ofertă limitată.

“Sincer, nu prea am ce să cumpăr la reduceri. Parcă în alți ani era mai bine, dar poate că mi se pare mie. Mi-am cumpărat totuși o pereche de sandale, cu 30 de lei, erau reduse de la 60 de lei și chiar de nu voi apuca să le port prea mult acum, le voi avea pentru vara viitoare. În rest, despre haine nu prea știu ce să spun, nu am văzut nimic care să mă atragă, nimic foarte interesant”, ne-a spus Ana, o tânără de 23 de ani, pe care am surprins-o prin magazine, căutând vreo ofertă de reducere interesantă.

Salvarea e tot în Braşov...

”Paleta reducerilor este foarte limitată la Sfântu Gheorghe. De obicei în această perioadă, dar și în sezonul reducerilor de iarnă, îmi cumpăr încălțăminte. În februarie mi-am luat ghete pentru iarnă, iar acum probabil că îmi voi cumpăra sandale pentru vara viitoare. Haine nu prea cumpăr în această perioadă, dar se întâmplă să merg la Brașov și să aleg câteva bijuterii la reducere. Din Brașov se pot cumpăra și astfel de produse la promoție, dacă ai noroc îți iei cercei și cu 70% reducere, însă din păcate la Sfântu Gheorghe nu prea găsești așa ceva”, susține la rândul său Emilia.

Elena, în vârstă de 32 de ani, se arată și ea destul de sceptică la ideea reducerilor din Sfântu-Gheorghe, pe simplul motiv că deși acestea ar trebui să atragă și să bucure sunt de fapt puține și nu foarte convingătoare.

”Sigur că mi-ar plăcea să cumpăr îmbrăcăminte și încălțăminte la reducere, dar să fie vorba despre reducere cu adevărat și la articole frumoase, nu la cele care nu se cumpără. Sinceră să fiu, așa ceva nu am văzut la noi, dar Brașovul e plin în perioada asta, găsești rochii reduse de la 80 la 30 de lei, tricouri de la 40 la 20 de lei și tot așa. Prin urmare, prefer să merg acolo, că merg la sigur”, spune Elena.

În ceea ce-i privește pe bărbați, aceștia nu se arată foarte surprinși de oferta nu prea variată a reducerilor, dar nici prea afectați, mai ales pentru că, susțin ei, atracția masculină spre îmbrăcăminte și încălțăminte complicată nu e una foarte ridicată; astfel, un domn de aproximativ 45 de ani ne-a lămurit simplu: cumpărăm orice, atâta vreme cât avem bani, dar fără bani, nu poți cumpăra nici la ”mama reducerilor”!

Criza le-a pus capac

Dacă în anii trecuți magazinele second-hand țineau pasul cu vremurile și organizau perioade de reduceri, criza le-a tăiat din avânt, așa că cel puțin în această lună nu vom avea reduceri la second-hand-urile din centru, cele care importă îmbrăcăminte de calitate.

„Magazinul nostru este unul peste nivelul second-hand-urilor obișnuite, iar îmbrăcămintea pe care o găsiți aici este de multe ori peste calitatea mărfurilor aduse din Turcia sau China și vândute la prețuri de fițe în Sfântu-Gheorghe. Tocmai de asta, pentru că importăm o marfă second-hand de cea mai bună calitate, ne permitem prețuri pe măsură. Criza însă ne face să nu avem o perioadă de reduceri în această lună, să așteptăm eventual jumătatea lunii septembrie, pentru că altfel va fi greu. Oamenii nu au mai cumpărat ca în alți ani, se simte că nu mai sunt bani, dar nici noi nu putem lăsa din prețuri – avem furnizori, chirie, salarii, transport, utilități...”, ne-a explicat proprietara unui magazin de haine second-hand din centrul orașului.

Seceta a mai redus din preţuri

Ironic sau nu, anul agricol prost impus de seceta din această vară a determinat reduceri pe piață. Așa se face că în această perioadă putem găsi cartofi, ardei grași, vinete sau pepeni... la reducere. Producătorii au împărțit marfa în câte două-trei categorii și, în funcție de calitățile sale estetice, au stabilit și prețurile care, reduse la marfa mai puțin prezentabilă, sunt întocmai pe placul gospodinelor chitite pe prepararea bunătăților de iarnă.

”Decât să stau cu ardeii uscați și zbârciți și cu roșiile mănate pe tarabă, mai bine le vând la preț mai mic!”, ne-a explicat un producător.

În concluzie, reducerile sunt ca ploaia de vară la Sfântu-Gheorghe – vin și trec fără prea mare impact, pentru că încă o dată, tonul este dat de oferta prea limitată pliată probabil pe puterea de cumpărare la fel de limitată.

(monivajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.