ACTUALITATE 4 aprilie 2013

La invitația senatorului Marius Obreja, peste 100 de tineri covăsneni, români și maghiari, vizitează Bucureștiul

de Agerpres | 619 vizualizări

Senatorul PNL Covasna Marius Obreja a iniţiat un proiect care are ca scop consolidarea relaţiilor interetnice între copiii români şi maghiari.

Prin intermediul cabinetului său parlamentar, acesta va facilita organizarea unor excursii în Capitală la care vor participa elevi români şi maghiari din mai multe localităţi ale judeţului Covasna.

Prima grupă, formată din peste 100 de elevi din Barcani, Chichiş, Întorsura Buzăului, Malnaş, Sita Buzăului, Valea Crişului, Zagon şi Zăbala, va pleca vineri într-o excursie la Bucureşti, în program fiind prevăzute vizite la Palatul Parlamentului, Muzeul Ţăranului Român, Parcul Herăstrău, Arcul de Triumf şi Muzeul Satului. În luna mai, va fi programată vizita în Capitală a unui alt grup de copii români şi maghiari din localităţile Covasna şi Valea Mare.

„Credem că este una dintre măsurile cu impact pozitiv pe termen lung şi care ar trebui repetată cât mai des de cât mai mulţi dintre covăsneni, deoarece cunoaşterea reciprocă şi respectul faţă de etnia celuilalt sunt atribute fără de care nu se poate clădi o convieţuire normală”, a declarat senatorul Marius Obreja.

Ideea acestui proiect a fost lansată luna trecută, la scurt timp după disputele izbucnite la Liceul mixt „Kőrösi Csoma Sándor” din staţiunea Covasna, unde o elevă, care a venit la şcoală cu bentiţă în culorile drapelului naţional de Ziua maghiarilor de pretutindeni, a fost huiduită de câţiva colegi maghiari şi ameninţată cu moartea pe o reţea de socializare.

La acea vreme, Marius Obreja a declarat că „e nevoie de acţiuni susţinute pentru apropierea copiilor români şi maghiari, pentru educarea lor în spiritul toleranţei etnice şi respectului reciproc al istoriei, culturii şi simbolurilor proprii, dar şi al statului în care trăim împreună”, angajându-se să facă primul pas concret în acest sens prin aceste excursii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Se coboara la nivelul lor!!, 5 aprilie 2013
Domnule Obreja ce castigati daca ii invitati si pe copiii de la sectia maghiara?? Ei ne-au invitat vreodata pe noi?! Mai sunt si alte scolii care poate ar dori o asemenea invitatie pe la citeste integral
mihai munteanu, 5 aprilie 2013
la fel s-a intamplat si la covasna unde conducerea scolii a refuzat motivand ca sunt zilele korosi!
Fenechiu Minodora, 5 aprilie 2013
Domnule Obreja din cate stiu eu colegiul d-voastra tinea pana in Bretcu! Observ ca noi nu am avut o astfel de invitatie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.