ACTUALITATE 15 iunie 2017

La început de vacanţă, sfaturi de la poliţie pentru părinţi şi copii

de Covasna Media | 1411 vizualizări

Vacanţa de vară este o perioadă mult aşteptată de copii, aceştia bucurându-se de zile libere pentru joacă şi voie-bună. Indiferent unde vă aflaţi în această perioadă, poliţiştii vă sfătuiesc să aveţi în vedere câteva recomandări, pentru a preveni implicarea copiilor în evenimente neplăcute.

Pentru că siguranţa celor mici este importantă, asiguraţi-vă că aceştia cunosc câteva reguli:

– Ne ţinem de mână! Chiar dacă îşi doresc să fie independenţi de la vârste fragede, învăţaţi-i pe cei mici ca, atunci când se apropie de o trecere pentru pietoni, să vă ţină de mână şi să fie atenţi la trafic în permanenţă.

– Graba strică treaba! Recomandaţi-le să se asigure de două ori înainte de a se apropia de carosabil pentru a traversa, dar şi de faptul că maşinile au oprit pentru a le acorda prioritate. De asemenea, este important ca micuţii să ştie că, sub nicio formă, nu trebuie să alerge, să se oprească ori să se întoarcă din drum atunci când traversează strada.

– De asemenea, învăţaţi-i pe copii să nu traverseze strada prin spatele autovehiculelor oprite / staţionate sau prin spatele autobuzului din care au coborât şi să evite să traverseze prin locuri cu vizibilitate redusă.

– Strada nu este loc de joacă! Evitaţi să îi lăsaţi pe copii la joacă în apropierea căilor rutiere. În joaca lor cei mici pot fi neatenţi şi pot ajunge în preajma maşinilor fără să îşi dea seama, iar de aici şi până la o tragedie nu este decât un pas. Îndrumaţi copiii să se joace în locurile special amenajate.

Copiii şi bicicleta:

Poliţia vă reaminteşte că, pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăţi private, iar deplasarea pe drumurile publice se face numai însoţiţi de adulţi.

În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, să fie prevăzută cu un sistem de direcţie adecvat, funcţional şi să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflctorizante amplasate pe roţi, cu lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare. Se interzice deplasarea cu bicicleta pe timp de noapte fără a avea aceste dotări, iar îmbrăcămintea cu elemente fluorescent-reflectorizante este, de asemenea, obligatorie.

În ceea ce priveşte măsurile de protecţie, dacă în cazul maşinilor avem centura de siguranţă sau scaunul pentru cel mic, la deplasarea cu bicicleta se recomandă utilizarea căştii de protecţie, a cotierelor, genunchierelor şi chiar a mănuşilor speciale. Toate acestea ne protejează de răni în cazul accidentelor, luând în considerare că la deplasarea cu bicicleta chiar şi cea mai mică alunecare poate duce la traume destul de grave.

Mai este bine de ştiut:

– Se interzice învăţarea conducerii bicicletei pe drumurile intens circulate;

– Circulaţia bicicletelor pe drumurile publice se face pe un singur rând, nu în paralel; de aceea, atunci când îi însoţiţi pe cei mici se recomandă ca aceştia să circule în faţa adulţilor sau a celor cu experienţă;

– Este interzis bicicliştilor să se ţină de un vehicul aflat în mers;

– Dacă traversaţi drumul pe trecerea pentru pietoni, aceasta se face pe jos, pe lângă bicicletă;

– Intenţia de a vira se semnalizează cu mâna astfel:* Braţul stâng sau drept întins orizontal atunci când intenţionăm să schimbăm direcţia spre stânga sau spre dreapta;

* Braţul stâng sau drept întins orizontal atunci când depăşim;

* Braţul drept întins orizontal, balansat în plan vertical, atunci când intenţionăm să oprim.

– La schimbarea direcţiei de mers asiguraţi-vă temeinic, atât din faţă cât şi din spate, de faptul că nu se apropie vreun autovehicul. Este recomandat să faceţi acest lucru chiar dacă ştiţi că aveţi prioritate – este posibil ca şoferii să nu vă observe, iar într-o asemenea situaţie, conduita voastră preventivă poate duce la evitarea producerii unui accident.

„Atenţie! Copil la bord!”

Probabil că mulţi dintre noi am văzut, cel puţin o dată, un asemenea mesaj postat pe luneta unui autovehicul. Dar ştim ce trebuie să facem atunci când transportăm copii în maşină?

În primul rând, ca părinţi, dar nu numai, trebuie să avem în vedere că cea mai bună metodă de educaţie pentru cei mici este puterea exemplului. Dacă respectăm regulile de circulaţie atunci şi cei mici vor învăţa să le respecte.

Purtarea centurii de siguranţă, atât de către părinţi cât şi de către copii este cea mai simplă şi la îndemână modalitate prin care putem diminua efectele rănirii grave în caz de accident. Vă reamintim că purtarea centurii de siguranţă este obligatorie şi atunci când stăm pe locurile din spate.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea de sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunii lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă în dispozitive de retenţie omologate.

Este interzisă transportarea copiilor cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.

Încă de când eram mici, părinţii sau însoţitorii ne-au explicat regulile de circulaţie, însă pe parcursul vieţii începem să le ignorăm, doar pentru că ne grăbim sau credem că, de pildă, putem traversa pe unde avem nevoie şi nu neapărat pe unde avem voie, iar dacă până acum acest comportament nu a condus la un eveniment nefericit, nu înseamnă că nu se va întâmpla.

Reţineţi că, atunci când nu îl însoţiţi, siguranţa copilului dumneavoastră depinde de explicaţiile pe care i le oferiţi pentru a înţelege ce se întâmplă pe stradă.

(IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.