ACTUALITATE 29 ianuarie 2009

Kürtős kalács de 10 metri la Sântionlunca

de Covasna Media | 705 vizualizări
Sătenii vor să-şi dubleze recordul de anul trecut

Localncii din satul Sântionlunca, comuna Ozun, vor prepara în acest an un kurtos kalacs lung de 10 metri, dublu faţă de recordul lor de anul trecut, când au pregătit unul de 5 metri. Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, spune că sătenii au anunţat că în cadrul manifestărilor care au loc cu ocazia competiţiei „Cel mai puternic sat din Ardeal“, în luna iunie, au de gând să prepare un kurtos kalacs lung de 10 metri. Colacul ar fi cel mai lung preparat vreodată de ...

Sătenii vor să-şi dubleze recordul de anul trecut

Localncii din satul Sântionlunca, comuna Ozun, vor prepara în acest an un kurtos kalacs lung de 10 metri, dublu faţă de recordul lor de anul trecut, când au pregătit unul de 5 metri. Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, spune că sătenii au anunţat că în cadrul manifestărilor care au loc cu ocazia competiţiei „Cel mai puternic sat din Ardeal“, în luna iunie, au de gând să prepare un kurtos kalacs lung de 10 metri. Colacul ar fi cel mai lung preparat vreodată de sătenii de aici, cunoscuţi pentru kurtosii delicioşi pe care îi prepară şi apoi îi vând pe marginea DN11. Anul trecut, localnicii au pregătit un kurtos lung de 5 metri, iar pentru prepararea aluatului uriaş au folosit 12 kg de făină, 8 pachete de unt,1 kg de zahăr, 30 de pliculeţe de zahăr vanilat, 150 de grame de drojdie, 6 litri de lapte, 10 ouă, coaja rasă de pe două kg de lămâi şi sare. Tot aluatul a fost apoi încolăcit pe un „băţ” din brad, uns cu ulei pentru a nu se lipi, iar la final a fost uns cu gălbenuş de ou cu zahăr. Kurtosul a fost copt pe jar de cărbuni şi după coacere a mai fost trecut printr-un stat de zahăr tos şi vanilat. Localităţile din Covasna se întrec în preparate gigantice, anul trecut cei din Turia au reuşit să intre în Cartea Recordurilor cu un bulz de peste 150 de metri, la Covasna s-a preparat o îngheţată de 100 de metri, iar la Comandău o tocăniţă din câteva sute de kg de ciuperci. În luna mai, la Sfântu-Gheorghe are loc şi Festivalul Cârnaţilor, unde echipe din ţară şi străinătate prepară „în direct“ cârnaţi pe care apoi îi prezintă într-un mod cât mai original, iar la Turia în luna februarie are loc Pomana Porcului.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.