Iohannis, magistraților: Nu vă lăsați intimidați, nu vă lăsați pradă influențelor politice sau amenințărilor
Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat marți, la CSM, magistraților să nu se lase intimidați și pradă influențelor politice și amenințărilor.
„Vreau să vă încurajez – judecători și procurori – să vă continuați munca de schimbare la față a României. Nu vă lăsați intimidați, nu vă lăsați pradă influențelor politice sau amenințărilor! Pentru că nu există altă șansă a acestei țări decât cu un stat de drept consolidat și cu o justiție independentă. Indiferent de natura și dificultatea obstacolelor, magistrații onești vor avea în mine un partener loial în depășirea oricăror piedici”, a afirmat Iohannis la ședința CSM în care este aleasă conducerea instituției.
El le-a cerut magistraților să fie alături de el din punctul de vedere instituțional.
„Să îmi fiți alături și să ne opunem împreună, din toate puterile, oricăror tentative de distorsionare a realităților și interacțiunilor specifice unui stat de drept, a unei lumi normale. Și nu mă aveți alături doar pe mine, ci și milioanele de cetățeni care au venit la vot în noiembrie anul trecut”, a spus Iohannis.
El a felicitat conducerea actuală a CSM pentru raportul pe anul trecut.
„Dați-mi voie să apreciez calitatea raportului care a fost prezentat în sinteză și care dovedește că a fost un an plin de activități și foarte multe reușite. Vă felicit pentru acest mandat care se încheie”, a spus Iohannis.
Procurorul General să fie membru CSAT
Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat la şedinţa CSM că Procurorul General al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) iar CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă.
„Între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi Procurorul General”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, precizând că acest lucru ar putea să fie făcut în perspectiva consolidării sistemului judiciar.
În plus, Iohannis a precizat că CSM, Înalta Curte de Justiţiei şi Casaţie şi Parchetul General ar trebui să aibă drept de iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţii de aplicare a legii şi guvernare a Constituţiei.