ACTUALITATE 28 mai 2010

Începe greva!

de Covasna Media | 1083 vizualizări
Luni, 31 mai, este data de la care bugetarii își pun bocceluţa în cui și intră în grevă. Protestele sunt nelipsite și în Covasna Cadre didactice, funcționari publici sau angajați din mediul sanitar intră de luni în grevă – fie generală și pe perioadă nedeterminată, fie de solidaritate, cum este cazul celor din sănătate. Nemulțumirea lor – măsurile de austeritate impuse de guvernanți în urma cărora bugetarii pierd 25% din salarii și pensionarii 15% din pensie. Din rândul cadrelor didactice de la noi din județ, Uniunea Pedagogilor din zona Târgu

Luni, 31 mai, este data de la care bugetarii își pun bocceluţa în cui și intră în grevă. Protestele sunt nelipsite și în Covasna

Cadre didactice, funcționari publici sau angajați din mediul sanitar intră de luni în grevă – fie generală și pe perioadă nedeterminată, fie de solidaritate, cum este cazul celor din sănătate.

Nemulțumirea lor – măsurile de austeritate impuse de guvernanți în urma cărora bugetarii pierd 25% din salarii și pensionarii 15% din pensie.

Din rândul cadrelor didactice de la noi din județ, Uniunea Pedagogilor din zona Târgu Secuiesc şi-a exprimat încă de miercuri intenția de a declanşa greva începând din 31 mai, pe termen nelimitat, iar ieri și conducerea FSLI – Federația Sindicatului Liber din Învățământ a depus această notificare.

Insp. Gen. Keresztely Irma a declarat că le-a solicitat directorilor de școli să ceară de la liderii sindicali o nouă listă privind participarea la grevă, ca să se știe în câte școli și câți participă, având în vedere că inițial data de începere a grevei care fusese anunțată era în iunie.

Din rândul angajaților din învățământ se estimează o participare în proporție de 70% la greva generală.

Grevă de solidaritate

Tot luni, reprezentanții Sanitas Covasna vor întrerupe munca și vor asigura numai urgențele și anumite condiții pentru bolnavi, în total fiind vorba despre mai bine de o mie de sindicaliști care vor participa la greva de solidaritate, spune liderul sindical Vasile Neagovici.

În urma ședinței susținută de preşedinții confederațiilor sindicale la sediul CES, în cadrul căreia s-a stabilit continuarea acțiunilor de protest, ca urmare a eşecului negocierilor derulate în cursul acestei săptămâni cu premierul României, ministrul finanțelor publice şi ministerul muncii, Uniunea Județeană Covasna C.N.S.L.R. Frația va participa astfel luni la greva de solidaritate cu cei din învățământ, în data de 1 iunie – Grevă de solidaritate la R.A.T.B., Metrorex, C.F.R., Gaz, Petrochimie, iar în data de 2 iunie va avea loc un miting de protest la sediul prefecturii județului Covasna, la care sunt așteptați 1.500 de oameni.

Totodată, la data la care se preconizează supunerea la vot a moțiunii de cenzură, pentru blocarea asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de masuri de austeritate (3 sau 4 iunie) se va organiza Grevă generală în toate sectoarele de activitate. În aceeaşi zi, aproximativ 8.000 de reprezentanți ai confederațiilor sindicale vor organiza un lanț uman în jurul Parlamentului, cu manifestări la cele patru intrări, concomitent cu prezența în sala de Plen a unor grupuri de sindicalişti.

Administraţia în grevă

Angajații din administrația publică locală intră şi ei în grevă generală pe termen nelimitat, pe 31 mai, alături de angajații din învățământ.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Nova Vita, afiliat Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), Ferencz Tibor, la greva generală vor lua parte angajații din primăriile Sfântu-Gheorghe, Baraolt, Întorsura Buzăului, Covasna, din 25 de primării de comune care sunt afiliate la Nova Vita, precum şi cei din Consiliul Județean Covasna.

„Este o grevă la care vor lua parte toți angajații din administrațiile publice locale, nu doar funcționarii publici ci şi personalul contractual. Se va sta pe poziții, dar nu se va lucra nimic, deoarece trebuie să se întâmple ceva cu privire la soarta celor din administrație”, a explicat Ferenc Tibor.

Potrivit acestuia, primăriile vor fi practic paralizate, singurul serviciu care va funcționa fiind cel al Stării Civile - şi acesta numai în vederea întocmirii şi eliberării strict a certificatelor de deces.

Acțiunile sindicale sunt organizate împotriva următoarelor măsuri de austeritate:

1. Reducerea salariilor cu 25%;

2. Reducerea pensiilor cu 15%;

3. Disponibilizări de personal în sistemul sanitar şi de asistență socială;

4. Desființarea a peste 200 de spitale;

5. Reducerea numărului de paturi;

6. Impozitarea tichetelor de masă;

7. Eliminarea biletelor de odihnă şi tratament;

8. Blocarea negocierilor colective;

9. Modificarea Codului Muncii;

10. Diminuarea alocațiilor sociale.

Ana Sidon, Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
eugen, 30 mai 2010
Dar de cind este dl.Dan Manolachescu ,,liderul PDL covasna"? Poate pdl Sf.Gheorghe.
elisabeta boros, 29 mai 2010
invatatoarea care da ore la copii la clasele primare primeste pentru 1 copil 4 lei pe zi ,asta insemnind la finele luni pe linga ;salariul de mizerie; mai primeste 1600 de lei .si ei se pling citeste integral
MIHAI, 28 mai 2010
DE UNDE VRETI BANI DACA PRIVATII SUNT OBLIGATI SA-SI INCHIDA FIRMELE,SUNT AMENDATI CU MILIOANE PENTRU NIMICURI?DACA PRIVATUL VREA SA FACA GREVA,TOTI SPUN:DA-I DRUMU.PRIVATUL TRIMITE ANGAJATII citeste integral
COSTEA, 28 mai 2010
Ușurel că urmează DEZASTRU .......
Lili, 28 mai 2010
Pentru rezolvarea tuturor doleantelor Dvs neimplinite, consultati recomandarea Dlui Manolachescu, liderul PDL de Covasna , adica : MUNCA, MUNCA.... Asa zicea Dumnealui, mai zilele trecute cand ne citeste integral
Ady, 28 mai 2010
Si cu bacu ce se intampla ? se amana sau se da ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.