ACTUALITATE 14 aprilie 2015

În lumea Cărbunarilor cu Vargyasi Levente şi Kinda István

de Covasna Media | 291 vizualizări

Szenesek / Cărbunarii este un film pe care autorii lui, regizorul-operator Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István, îl promovează drept un documentar etnografic. Dar filmul este precum cărbunăritul : greu de descris / definit. Numai apropierea de lumea celor ce practică această meserie veche de 3-4 secole te poate face să înţelegi DE CE şi CUM a supravieţuit ea până în secolul 21.

Filmul Cărbunarii nu este doar un documentar etnografic, pentru privitor este un documentar observaţional, cu o puternică dimensiune poetică, şi asta pentru că materialul filmat de Vargyasi Levente nu se rezumă la documentarea procesului de obţinere a cărbunelui de lemn, ci operatorul este o prezenţă discretă şi reuşeşte să releve şi strania frumuseţe a universului natural, din pădurea de lângă comuna Vârghiş, în care trăieşte o familie de cărbunari, cea a lui Tófalvi Árpád.

Filmul Cărbunarii, producţie a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, a avut premiera pe 8 aprilie, la Muzeul Naţional Secuiesc şi poate fi vizionat şi în variante subtitrate în limbile română şi engleză.

levi1

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.