ACTUALITATE 25 februarie 2009

În aşteptarea celui de-al 13-lea salariu

de Covasna Media | 481 vizualizări
Mai bine de o treime din angajaţii sistemului de învăţământ din judeţ nu au primit încă cel de-al 13-lea salariu

Mai bine de o treime din totalul angajaţilor din sistemul de învăţământ din Covasna nu a primit încă cel de-al 13-lea salariu, spre nemulţumirea cadrelor care îşi planificaseră aceşti bani. Adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), insp. Maria Solomon, a afirmat că este vorba despre cadrele didactice şi personalul angajat în municipiul Sfântu-Gheorghe, unde sunt peste 1.500 de angajaţi în învăţământ, şi de personalul din oraşul Covasna. „Vorbim de mai bine de

Mai bine de o treime din angajaţii sistemului de învăţământ din judeţ nu au primit încă cel de-al 13-lea salariu

Mai bine de o treime din totalul angajaţilor din sistemul de învăţământ din Covasna nu a primit încă cel de-al 13-lea salariu, spre nemulţumirea cadrelor care îşi planificaseră aceşti bani.

Adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), insp. Maria Solomon, a afirmat că este vorba despre cadrele didactice şi personalul angajat în municipiul Sfântu-Gheorghe, unde sunt peste 1.500 de angajaţi în învăţământ, şi de personalul din oraşul Covasna. „Vorbim de mai bine de o treime din totalul la nivel judeţean”, a declarat Maria Solomon. Potrivit acesteia, în majoritatea şcolilor din judeţ al 13-lea salariu a fost achitat încă din luna ianuarie, mai puţin în Sfântu-Gheorghe şi Covasna.

„Suntem şi noi nemulţumiţi pentru că în majoritatea şcolilor din judeţ s-a beneficiat de aceşti bani. Fiecare a făcut nişte calcule, ne-am bazat pe aceste sume şi nu s-a reuşit plata lor. Există promisiuni pentru mijlocul lunii martie ca împreună cu salariile din februarie să se dea şi al 13-lea salariu. Sperăm să fie respectate”, a precizat Maria Solomon. Nici angajaţii din cadrul IŞJ nu au primit încă acest salariu, în acest caz banii fiind viraţi direct de la minister, pe când la localităţi acest lucru se întâmplă din bugetul local.

Problema a fost prezentată ieri şi în cadrul Comisiei de Dialog Social care s-a întrunit în sala de şedinţe a Prefecturii şi a Consiliului Judeţean (CJ). Vicepreşedintele CJ, Henning László-János, a declarat privitor la neplata acestor salarii că a discutat cu primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, iar problema ţine de neaprobarea bugetului. În plus, numărul cadrelor didactice din municipiu este mult mai mare faţă de comune, iar CL trebuie să susţină toate instituţiile din subordinea sa. „A avut bani numai pentru salarii, dar a spus că în luna martie încearcă să rezolve şi problema aceasta”, a menţionat Henning.

În aceeaşi situaţie a neprimirii celui de-al 13 -lea salariu sunt şi angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai IŞJ, Prefectură sau Finanţe. Cauza principală este neaprobarea bugetului.

Tichete cadou

În altă ordine de idei, reprezentantul IŞJ la şedinţa de Dialog Social, Maria Solomon, a ridicat şi problema tichetelor cadou care se acordă cadrelor didactice pentru opt evenimente din an.

În urma centralizării datelor sa stabilit însă că din lipsă de fonduri foarte multe consilii locale au acordat mai puţine tichete, în funcţie de cum au avut bani şi de numărul profesorilor. Tichetele cadou se acordă din bugetul local, iar pentru acest an există riscul ca din cauza crizei financiare autorităţile locale să nu mai aibă fonduri şi pentru acest lucru.

Vicepreşedintele CJ, Henning László, a precizat că la o şedinţă cu primarii va invita şi reprezentanţii sindicatelor, pentru a-şi susţine fiecare punctele de vedere.

Ana Sidon

Teme articol: profesori salariu 13
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.