ACTUALITATE 4 noiembrie 2014

Guvernul a decis majorarea salariilor din sănătate cu 100 lei

de Covasna Media | 190 vizualizări

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care cresc salariile medicilor şi ale asistenţilor sociali. Mărirea se va face de la 1 ianuarie, cu 100 de lei, iar pentru cei care au salariul minim, creşterea se va face cu 150 de lei astfel: 75 de lei de la 1 ianuarie şi restul de 75 de la 1 iulie.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de această creştere vor beneficia 300.000 de angajaţi din subordinea ministerelor Sănătăţii, Apărării Naţionale şi de Interne.

În urmă cu o săptămână, Federaţia Sanitas a renunţat la protestele anunţate, după ce Guvernul le-a promis atunci sindicaliştilor majorarea tuturor salariilor din sănătate, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, aşa cum se discutase în iunie, la Ministerul Finanţelor.

De asemenea, 23 medicamente pentru 29 de indicaţii terapeutice intră de marţi pe lista medicamentelor compensate. Ministrul Sănătăţii a precizat că noua listă va cuprinde cel mai important medicament pentru hepatita B, dar şi tratamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.

Colegiul Medicilor din România (CMR) salută majorarea cu 100 de lei a cuantumului brut al salariilor de bază din sistemul sanitar, subliniind însă că aşteaptă să fie aprobată legea privind practica privată în spitalele publice, care ar urma să aducă o creştere salarială semnificativă, scrie Mediafax.

„Majorarea cu 100 de lei poate părea nesemnificativă, dar salutăm decizia. Aşteptăm, aşa cum am negociat cu Ministerul Sănătăţii, aprobarea legislaţiei privind practica privată în spitalele publice, care va creşte semnificativ veniturile, precum şi aprobarea legii malpraxisului”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Potrivit preşedintelui CMR, cele două legi au fost finalizate şi avizate de Colegiu, aşteptându-se să fie aprobate de Parlament.

După aprobarea legii privind practica privată în spitalele publice, orice medic va putea examina pacienţi sau face intervenţii chirurgicale peste orele de program, la cererea pacienţilor. Banii încasaţi pentru activităţile medicale private vor fi împărţiţi cu spitalul şi echipa medicală, a explicat Astărăstoae.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ilyes Ibolya, 4 noiembrie 2014
Pomana....electorala?!Cu respectarea Constitutiei cum ramane ( mai exact, procentul din PIB...)????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.