ACTUALITATE 4 septembrie 2009

Grevă japoneză la Centrul de Transfuzii

de Covasna Media | 333 vizualizări
Angajaţii Centrului de Transfuzie Covasna au reluat protestele cauzate de neacordarea drepturilor salariale, prin purtarea unei banderole albe la braţ.

[singlepic=268,400,200,,left]Cu protestul lor s-a solidarizat şi conducerea Sindicatului Sanitas Covasna, care a anunţat că acţiunile de protest se reiau astăzi prin purtarea banderolei albe cu însemnele sindicatului pe ele, şi se datorează faptului că începând din luna iulie angajaţii nu au mai primit sporurile specifice activităţii pe care o desfăşoară. Acest protest paşnic va continua până la data de 15 septembrie, iar în cazul în care nu vor fi

Angajaţii Centrului de Transfuzie Covasna au reluat protestele cauzate de neacordarea drepturilor salariale, prin purtarea unei banderole albe la braţ.

Cu protestul lor s-a solidarizat şi conducerea Sindicatului Sanitas Covasna, care a anunţat că acţiunile de protest se reiau astăzi prin purtarea banderolei albe cu însemnele sindicatului pe ele, şi se datorează faptului că începând din luna iulie angajaţii nu au mai primit sporurile specifice activităţii pe care o desfăşoară.

Acest protest paşnic va continua până la data de 15 septembrie, iar în cazul în care nu vor fi acordate drepturile salariale, se anunţă şi alte forme de protest, începând cu întreruperea timp de două ore a activităţii şi apoi instalarea grevei de avertisment, urmată de grevă spontană cu întreruperea activităţii.

„Dacă solicitările sala riaţilor privind sporurile nu vor fi onorate, Sindicatul Sanitas va acţiona în paralel în instanţă conducerea Centrului de Transfuzie şi conducerea Institutului Naţional de Hematologie căruia îi sunt subordonaţi, pentru recuperarea drepturilor neacordate”, susţine preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Angajatele nemulţumite se plâng că dintr-un salariu de bază de 1.060 de lei ar urma să primească mult mai puţin prin tăierea sporurilor, în condiţiile în care ele au contact direct cu donatorii, lucrează în condiţii de risc, asigură gărzi, merg pe teren pentru a colecta sânge şi aşa mai departe.

Având funcţie de conducere, directorul Centrului, dr. Andy Rosin, nu are voie să protesteze, dar, personal, consideră că nu este corectă neacordarea drepturilor sala riale. El a precizat că Centrul funcţio nează cu subefectiv şi ar mai avea nevoie de încă un medic şi patru asistente faţă de personalul existent acum, respectiv 9 angajaţi în total.

În aceste condiţii, nici măsura de 10 zile de concediu nu s-ar potrivi în acest caz, întrucât sângele trebuie recoltat, analizat şi trimis permanent spre spitale, nu în funcţie de concedii, iar rotaţia nu ar fi nici aceasta o soluţie, Centrul având un singur biolog.

Cele trei sporuri eliminate sunt sporul de institut, sporul de periclitate (15%) şi sporul de prevenţie. Totodată, de la începutul anului personalul de la Centrul de Transfuzii a pierdut sporul de gardă, de ore suplimentare şi salariul de merit.

Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna furnizează sânge pentru toate spitalele judeţului şi potrivit Sanitas aici se lucrează permanent într-un mediu riscant, astfel că măsura luată de Institutul Naţional este calificată drept una ilegală şi lipsită de temei legal.

„Starea de nemulţumire este întemeiată în situaţia în care salariaţii vor opta pentru grevă spontană cu întreruperea activităţii, se poate crea o stare periculoasă pentru multe vieţi, ştiindu-se faptul că fără sânge nu se pot face intervenţii chirurgicale”, mai arată conducerea Sanitas.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.