ACTUALITATE 16 februarie 2021

Gospodăria Comunală a primit avizul pentru majorarea tarifelor la apă şi canalizare în mai multe localităţi

de Agerpres | 773 vizualizări

Operatorul Regional Gospodăria Comunală Sfântu Gheorghe a primit avizul din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru majorarea tarifelor la apă şi canalizare în localităţile aflate în gestionarea sa.

Conducerea instituţiei a precizat că este vorba despre o ajustare a preţurilor serviciilor de apă şi canalizare pe fondul creşterii costurilor legate de salarizarea personalului, a tarifelor la energia electrică şi managementului nămolurilor.

„Având în vedere că în ultimele 12 luni au crescut considerabil costurile operatorului Regional Gospodărie Comunală, în special costurile cu salarizarea, costurile cu energia electrică (datorită creşterii tarifelor la energia electrică) şi costurile cu managementul nămolurilor de la staţiile de epurare, Gospodăria Comunală a solicitat de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) avizul pentru majorarea tarifului. Majorarea tarifelor reprezintă o prioritate pentru operator pentru a-şi putea continua activitatea în mod eficient (...), iar orice zi de întârziere în aprobarea aplicării noilor tarife reprezintă un risc pentru operator, care s-ar putea regăsi în situaţia de a nu mai putea acoperi costurile“, se arată într-un document postat pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Potrivit avizului ANRSC, preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va putea fi majorat la 4,33 lei metrul cub fără TVA şi tariful pentru canalizare-epurare la 3,04 lei fără TVA, iar acestea vor putea intra în vigoare după aprobarea lor de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV.

Ultima majorare de preţuri a avut loc în anul 2019, când tarifele au crescut cu aproape 10% la apă şi cu 5% la canalizare, respectiv la 3,91 lei fără TVA (4,26 lei cu TVA) şi 2,77 lei fără TVA (3,02 lei cu TVA).

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csab, a declarat luni, pentru AGERPRES, că majorarea aprobată nu acoperă nivelul cheltuielilor.

„S-a solicitat o majorare mai mare, însă doar atât s-a aprobat. Din câte am înţeles de la conducerea societăţii, nu le ajunge şi e posibil să mai ceară o majorare“, a spus acesta.

Gospodărie Comunală S.A. operează pe baza contractului de delegare de gestiune încheiat în 2009 cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV în localităţile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului, Ghidfalău, Cătălina, Bodoc, Ozun, Sânzieni, Barcani, Ilieni, Sita Buzăului, Arcuş, Brateş, Pachia, Telechia, Ghelinţa şi Valea Crişului, care au o populaţie totală de peste 100.000 de locuitori.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.