ACTUALITATE 6 ianuarie 2014

Generatoare electrice cu motor Stirling fabricate în serie la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 4062 vizualizări

O societate comercială din Sfântu Gheorghe a obţinut finanţare din fonduri europene pentru fabricarea în serie a generatoarelor electrice cu motor Stirling care funcţionează cu orice sursă, inclusiv biomasă şi energie solară.

Directorul societăţii, Pozna David, a declarat că aceste generatoare reprezintă o alternativă viabilă la creşterea costului energiei şi la reducerea resurselor energetice convenţionale, deoarece transformă direct energia termică în energie mecanică, prin urmare pot asigura concomitent atât căldură, cât şi curent electric. Potrivit directorului Pozna David, primele generatoare cu motor Stirling vor ieşi pe piaţă cel mai probabil la mijlocul acestui an.

Pentru acest proiect, firma covăsneană a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 900.000 de lei din partea Fondului European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice”.

Trei specialişti au lucrat la acest proiect timp de aproape cinci ani. Avantajele sunt foarte multe, această invenţie poate fi folosită şi în cel mai izolat loc din lume cu cheltuieli foarte mici, a declarat Pozna David.

Din echipa de cercetători a făcut parte şi Páll Árpád, un bărbat din Sfântu Gheorghe care în urmă cu câţiva ani a găsit un „antidot” la scumpirea benzinei, inventând un vehicul ce consumă doar 1,5 litri la suta de kilometri. Maşinuţa, denumită Puffi One, a fost concepută astfel încât să poată fi folosită în orice anotimp, iarna putând fi uşor transformată într-un snowmobil prin detaşarea roţilor şi montarea schiurilor. Viteza maximă pe care o poate atinge acest vehicul este de 40 km/h. Prototipul, executat manual, a costat aproximativ 600 de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Ioan Bojan, 18 martie 2016
Ce pret de vanzare?
remus m, 26 ianuarie 2016
sunt interesat de aceste produse
, 13 septembrie 2014
http://www.ariadneimpex.ro/
virgil, 13 septembrie 2014
la ce preturi sunt generatoarele .cum pot lua legatura un nr telefon sau e-mail astept raspuns urgent virgil
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.