ACTUALITATE 28 februarie 2010

Gala Premiilor în Cultură Arcuş - prima ediţie

de Covasna Media | 963 vizualizări
01mar2010-arcusOameni de cultură, artiști, autorităţi, tineri şi invitaţi au umplut sâmbătă sala de evenimente a Centrului de Cultură de la Arcuș, cu ocazia primei ediţii a Galei Premiilor în Cultură Arcuș 2010. Evenimentul a constituit un prilej de a le aduce mulţumiri publice tuturor celor care și-au adus aportul la promovarea culturii în judeţul Covasna și de a le acorda distincţii pentru activitatea și participarea lor.

01mar2010-arcusOameni de cultură, artiști, autorităţi, tineri şi invitaţi au umplut sâmbătă sala de evenimente a Centrului de Cultură de la Arcuș, cu ocazia primei ediţii a Galei Premiilor în Cultură Arcuș 2010. Evenimentul a constituit un prilej de a le aduce mulţumiri publice tuturor celor care și-au adus aportul la promovarea culturii în judeţul Covasna și de a le acorda distincţii pentru activitatea și participarea lor.

66 de programe în 2009 la Arcuş

După o deschidere a Galei pe muzica Cvartetului Tiberius din Târgu-Mureș, directorul Centrului, Kopacz Attila, a subliniat că în cursul anului trecut la Arcuș au avut loc nu mai puţin de 66 de programe și proiecte culturale – 9 expoziţii de arte vizuale, 32 de concerte, 5 ateliere de creaţie, 18 sesiuni de comunicare și colocvii și două proiecte editoriale. La toate acestea au participat peste 5.000 de spectatori și 3.500 de vizitatori.

Gala a fost conturată pe opt categorii unde au fost acordate distincţii pentru anul 2009 - Muzică, Arte plastice, Literatură, Programe culturale, Parteneri, Colaboratori, Sponsori şi Media.

Dintre partenerii anului 2009 ai Centrului de Cultură Arcuș îi amintim pe președintele CJ, Tamas Sandor, primarul Antal Arpad, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania, Asociaţia de Tineret Ecou, Filarmonica Gheorghe Dima, Muzeul Naţional Secuiesc sau Breasla Barabas Miklos.

Ca și colaboratori în anul trecut, s-au distins printre alţii soprana internaţională Felicia Filip, care s-a implicat în Școala de Toamnă Seri Albastre, și dr. Cristian Mihăilescu, directorul Operei din Brașov, nelipsiţi de la eveniment.

„Îi felicit pe toţi cei care fac miracole aici, Arcușul este un loc care emană o efervescenţă universală”, a spus Felicia Filip, în timp ce Cristian Mihăilescu a subliniat că încărcătura celor 66 de evenimente culturale organizate în acest loc al muzelor și al speranţelor depășește cu mult numărul lor.

La categoria colaboratori au mai fost premiaţi fotograful Henning Janos, Miklossy Maria, Miltiade Nenoiu pentru implicarea în cursurile Seri Albastre, Demeter Janos și alţii.

Printre distincţii și diplome, atmosfera a fost completată de sunetul pianului, prin piesele prezentate de micuţa Zara Kraus sau Ambrus Sandor, sau de vocea tânărului tenor Balint Jozsef.

Din rândul programelor culturale care au fost organizate anul trecut la Centrul de Cultură Arcuș au fost premiate „Gala Tinerilor Laureaţi“, eveniment lansat acum 20 de ani de Petre Străchinaru, fostul director al Centrului. Cunoscuta realizatoare de emisiuni radiofonice Ecaterina Stan i-a dedicat acest premiu lui Petre Străchinaru, cel care „a vrut să aducă muzica la Arcuș”.

Alte programe culturale premiate au fost Conferinţa Breslei Barabas Miklos, Dezbaterile Academice ale Clubului de Debate Sfântu-Gheorghe, Școala de Toamnă Seri Albastre, Verde pentru Cultură, program coordonat de Emil Pantelimon și în care s-au implicat 80 de tineri voluntari.

Premii pentru literatură au primit scriitorul Bogdan Laszlo, Dan Manolăchescu pentru dezlegarea „Miturilor Ţinutului Secuiesc“ și Vasiliu Anna pentru traducerea acestei cărţi în limba maghiară. La capitolul arte plastice – tabere de creaţie, conducerea Centrului de Cultură Arcuș au fost premiaţi Ion Lazăr, pentru expoziţia de arte plastice, Mariana Câmpeanu pentru pictură, Vinczefy Laszlo pentru expoziţia de artă plastică a Breslei Barabas Miklos, prof. Ion Lazăr pentru atelierele de restaurare pictură, Iuri Isar pentru atelierul și tabăra de gravură – singurul eveniment de acest gen care se realizează în ţară, și alţii.

O altă categorie a fost cea vocal – instrumentală, în cadrul căreia au fost premiaţi Cvartetul Gaudeamus, pianista Alina Bercu, pianistul Nicolae Dumitru, Trioul Remember Enescu, maestrul Ștefan Gheorghiu, în timp ce tenorul anului 2009 a fost ales Szilaghy Zsolt.

Prima ediţie a Galei Premiilor în Cultură Arcuș nu putea să se încheie fără un premiu de excelenţă al anului 2009, care i-a fost înmânat de directorul Centrului, Kopacz Attila, lui Petre Străchinaru.

„Evenimentul de astăzi are loc în dublu context. Pe de o parte se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea Centrului de Cultură, iar în 1990 aici au început premiile pentru libertatea culturii. Iată că după 20 de ani se reia ideea de libertate a culturii. Aș vrea ca ea să dăinuie pentru că pe parcursul anilor s-a atentat de multe ori la această libertate. Aș dori ca aspectele politice sau etnice, care grevează de multe ori asupra culturii, să dispară”, a spus Petre Străchinaru, amintind că, pe durata Galei, a ales în mod simbolic să își scoată din piept insigna partidului din care face parte.

Gala s-a încheiat în aceleași tonuri ale Cvartetului Tiberius și cu dorinţa exprimată ca anul acesta Centrul de Cultură Arcuș să găzduiască și mai multe evenimente culturale, cu un public cât mai numeros.

Ana Sidon

Teme articol: premii Cultură gala Arcus
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Ramon Grosos, 4 martie 2010
cateva fotografii realizate cu ocazia acestui eveniment http://www.facebook.com/album.php?aid=52711&id=1368285953&saved#!/album.php?aid=52711&id=1368285953
Gala premiilor în cultură, Arcuş 2010 « CristinaRadu's Blog, 2 martie 2010
[...] promovarea culturii în judeţul Covasna, Centrul de Cultură Arcuş a organizat pentru prima dată Gala Premiilor în Cultură Arcuş 2010, în cadrul căreia s-au decernat distincţii pentru citeste integral
Ansamblul “Remember Enescu” distins ca “Trio-ul anului 2009″ în Gala premiilor în cultură, Arcuş 2010 « RememberEnescu's Blog, 1 martie 2010
[...] promovarea culturii în judeţul Covasna, Centrul de Cultură Arcuş a organizat pentru prima dată Gala Premiilor în Cultură Arcuş 2010, în cadrul căreia s-au decernat distincţii pentru citeste integral
SANDOR Ambrus, 1 martie 2010
Frumos eveniment daca trecem cu vederea micile neintelegeri de traducere, sau lipsa de exactitate a detaliilor. Sper ca editia urmatoare sa fie luata in serios si nu fie organizata pe ultima suta de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.