ACTUALITATE 29 aprilie 2019

FOTO Comunitatea românească din Sfântu Gheorghe are încă cinci cetățeni de onoare

de Daniela Luca | 2552 vizualizări

Diploma este o apreciere a activității fiecăruia dintre cei nominalizați

Cinci persoane au fost distinse, luni, 29 aprilie,  cu titlul „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe”. Diplomele au fost acordate la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe după oficierea Sfintei Liturghii arhierești săvârșită de Prea Sfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Este al 16-lea an consecutiv când conducerile asociațiilor, ligilor și fundațiilor din județul Covasna, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, conferă Diploma de cetățean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe, unor persoane „în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru întreaga activitate pusă în slujba binelui public”.

Profesorii de gradul I, Maria Solomon și  Mioara Dobrilă,  comandorul (rtg.) și cadrul didactic universitar Ioan Buciu,  învățătorul de gradul I, Sofia Marinescu, dar și maistrul militar principal (rtg.), Constantin Tănase sunt noii cetățeni de onoare ai comunității românești din Sfântu Gheorghe.

„Acest eveniment este foarte, foarte important pentru mine. Este un moment excepțional din viața mea. Primirea acestei diplome de cetățean de onoare mă onorează și mă obligă să am o prezență și mai activă în toate activitățile desfășurate de  Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Voi avea o prezență și mai activă, voi contribui și voi onora cu cinste pe toți cetățenii de etnie română din județul nostru și nu numai. Am mulțumit și mulțumesc tuturor celor care s-au gândit la mine și m-au ales”, ne-a declarat maistrul militar principal (rtg), Constantin Tănase, în vârstă de 76 de ani.

Organizatorii intenționează să publice un volum care să cuprindă biografia tuturor persoanelor care au obținut acest titlu de-a lungul anilor.

„Așa cum am spus, din 2003 comunitatea românească din Sfântu Gheorghe a hotărât, în condițiile în care la Consiliul Municipal aveam surprize, emoții și nu știam dacă primim sau nu primim, să ne luăm noi destinul în mâini și să hotărâm noi și să cinstim personalitățile care s-au implicat în viața comunității românești locale, care au o carieră profesională deosebită și în același timp și participă la viața comunității. Acum câțiva ani am făcut un regulament prin care am stabilit niște criterii după care acordăm premiul. (...) Avem o listă de așteptare și suntem convinși că și în anii următori vom reuși să-i cinstim simbolic. Avem rugămintea ca toate aceste personalități și oameni de cinste, dacă este posibil ca după acest moment festiv să vină în continuare și să participe la activitățile noastre. Bineînțeles, ne gândim în perspectivă să scoatem un volum cu biografiile tuturor acestor persoane și a celor care au primit „Pro Urbe”, în așa fel încât să lăsăm peste timp și în scris aceste urme despre vrednicia lor”, ne-a spus Dr. Ioan Lăcătușu.

În ceea ce privește premiul „Pro Urbe”, care va fi decernat anul acesta pe data de 5 mai, ora 13:00, Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Consilierul Local Rodica Pârvan și-a arătat din nou nemulțumirea față de decizia Consiliul Local care nu va premia anul acesta niciun membru al comunității românești din Sfântu Gheorghe.

„În semn de protest nu vom participa la decernarea premiului pentru că mi se pare că de ani de zile este vorba de o dictatură a minorității asupra majorității și nu vom participa nici anul acesta la distribuirea premiului deși suntem parte componentă a societății civile și am propus la ultima ședință a Consiliul Local să plătim și impozitele și taxele tot din patru în patru ani, așa cum binevoiesc dumnealor să ne acorde acest premiu”, ne-a mărturisit după festivitatea de premiere, consilierul local, Rodica Pârvan.

Anul trecut titlul „Pro Urbe” a fost acordat poetului şi publicistului Farkas Árpád şi preotului ortodox Ioan Cucu, acesta din urmă fiind premiat la propunerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, după ce consilierii români au arătat că niciun român din Sfântu Gheorghe nu a mai obţinut această distincţie din anul 2014.

Profesoara Maria Stoica, învăţătoarea Florentina Voinescu, colonelul Ioachim Grigorescu, preşedintele filialei Covasna a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, dar și maistrul militar Marian Bobei şi colonelul Augustin Covaciu au primit în 2018 Diploma de cetățean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.