ACTUALITATE 2 octombrie 2017

Fostul sanatoriu construit de medicul Fogolyán Kristóf, scos la vânzare de moştenitori

de Agerpres | 1039 vizualizări

Fostul sanatoriu construit de medicul Fogolyán Kristóf în centrul municipiul Sfântu Gheorghe, folosit în ultimii ani de administraţia judeţeană, a fost scos la vânzare de către moştenitori, care sunt dispuşi să vândă imobilul cu suma de 500.000 de euro.

„Clădirea are o suprafaţă totală de 1.100 metri pătraţi, pe şapte nivele cu tot cu demisol şi mansardă. A fost evaluată la 600.000 de euro, dar las cu un preţ mai mic, la 500.000 de euro”, a declarat nepotul medicului, Szotyori Nagy Aron.

El a precizat că înainte de a pune în vânzare publică imobilul, a făcut oferte conducerilor Prefecturii, Consiliului Judeţean Covasna şi Primăriei Sfântu Gheorghe, care, însă, le-au declinat.

„Am dat de ştire şefilor celor trei instituţii că vreau să vând, am oferit spre vânzare şi am primit răspuns că nu trebuie nimănui clădirea. (...) Am încercat să construiesc aici o pensiune, dar nu am reuşit, şi în sfârşit am decis, împreună cu familia, să vindem imobilul, pentru că am întâmpinat de-a lungul timpului tot felul de piedici, am fost şicanat şi m-am săturat, sincer, încep să renunţ”, a mai spus Szotyori Nagy Aron, adăugând că imobilul i-a fost restituit după aproape 18 ani de procese.

Szotyori Nagy Aron a menţionat că nu renunţă însă la clădirea Prefecturii, construită în anul 1872 de străbunicul său, un prosper comerciant, pentru a fi folosită ca locuinţă familială.

Clădirea sanatoriului a fost folosită ani la rând de fostul Consiliu Popular Judeţean, după 1989 de Consiliul Judeţean Covasna, iar în urmă cu câţiva ani a fost retrocedată moştenitorilor familiei Fogolyán, împreună cu trei camere din incinta Prefecturii.

În două dintre aceste camere, Szotyori a amenajat un muzeu în memoria înaintaşilor săi, printre obiectele expuse regăsindu-se documente, fotografii, piese de mobilier şi lucruri personale, cum ar fi halatul medical şi instrumentarul sanitar ce au aparţinut bunicului său, de numele căruia se leagă şi construirea spitalului vechi din Sfântu Gheorghe.

„Inima mea se leagă mai mult de Casa Fogolyán. (...) Nu vreau despăgubiri în bani, vreau restituire în natură şi am pornit un proces în acest scop”, a afirmat Szotyori Nagy Aron.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.