ACTUALITATE 11 decembrie 2013

Fostul primar Rácz Károly a fost achitat definitiv

de Agerpres | 220 vizualizări

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Braşov la decizia din aprilie a.c. a Curţii de Apel Braşov, care l-a achitat pe fostul primar al municipiului Târgu Secuiesc, Rácz Károly, condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit soluţiei postate pe pagina de internet a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, magistraţii au apreciat recursul ca fiind nefondat, prin urmare sentinţa anterioară, prin care Rácz a fost achitat, rămâne definitivă.

Rácz a fost trimis în judecată de procurorii DNA în anul 2011, după ce a fost prins în flagrant primind 10.000 de lei de la un om de afaceri care l-a denunţat. Potrivit DNA, fostul primar ar fi pretins bani de la administratorul unei balastiere pentru a asigura derularea în bune condiţii a unui contract cu Primăria Târgu Secuiesc, în valoare de peste 2 milioane de lei, ce viza furnizarea de nisip şi piatră spartă pe o perioadă de 36 luni. Conform rechizitoriului, el ar fi trebuit să asigure în schimb emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu celeritate a plăţii produselor livrate. Rácz Károly a fost reţinut şi arestat preventiv în perioada 11 martie – 8 aprilie 2011.

Fostul primar, ales în 2008 pe listele Partidului Civic Maghiar, a susţinut în permanenţă că este nevinovat şi că banii găsiţi asupra lui în momentul flagrantului nu reprezentau mită, ci un împrumut de la omul de afaceri care l-a denunţat, pe care îl considerase prieten.

La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Covasna l-a condamnat pe Rácz Károly la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită în formă continuată, interzicându-i, totodată, dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii publice elective şi de a ocupa timp de patru ani o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În luna aprilie, Curtea de Apel Braşov l-a achitat, considerând că probele nu sunt elocvente.

Sunt bucuros că, până la urmă, cineva şi-a dat silinţa să se uite la probe şi a ieşit la iveală adevărul. E o satisfacţie atât pentru mine, cât şi pentru toţi cei care au crezut în nevinovăţia mea şi m-au susţinut. (...) Ştiu că am fost o victimă politică, totul a fost o înscenare şi nu e doar părerea mea, a spus acest lucru şi un magistrat. Nu doresc să mai continui viaţa politică pentru că e foarte multă murdărie. M-am întors la viaţa mea, bine că s-a terminat totul, dar e trist că, într-o comunitate atât de mică, s-a ajuns la astfel de lucruri pentru a se acapara puterea de un anumit grup de persoane, a declarat miercuri fostul primar Rácz Károly, referindu-se la adversităţile politice cu UDMR.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.