ACTUALITATE 25 iunie 2013

Foştii angajaţi ai IAME Sfântu Gheorghe se întâlnesc pentru a patra oară de la închiderea fabricii

de Agerpres | 103 vizualizări

Foştii angajaţi ai Întreprinderii de Aparataj Auto şi Motoare Electrice (IAME) din Sfântu Gheorghe se vor întâlni pentru a patra oară de la închiderea fabricii, pentru a rememora anii de glorie ai acesteia.

Orbán Barra Gábor, unul dintre foştii angajaţi, a declarat că, pentru majoritatea salariaţilor, IAME a însemnat mai mult decât o fabrică şi un loc de muncă.

„IAME a fost un spirit. Majoritatea angajaţilor erau tineri, generaţiile '71, '72, '73 şi '74, toate s-au angajat acolo după ce au terminat liceul sau facultatea. A fost o adevărată frăţie, în sensul bun al cuvântului (...) În perioada de glorie, adică în anii '87-'88 când producea şi ventilatoare, fabrica a avut aproape 3.000 de angajaţi, dar după privatizare a intrat în faliment şi în 2006 s-a pus lacătul pe uşă (...) Mulţi dintre colegi au lucrat acolo încă de la înfiinţare şi au trecut foarte, foarte greu peste acest moment”, a spus Orbán Barra Gábor.

El a menţionat că legăturile între foştii angajaţi s-au reînnodat în urmă cu patru ani, când au decis să se reîntâlnească în fiecare vară, în preajma Zilei constructorului de maşini, care, potrivit tradiţiei, se sărbătorea în prima duminică din luna iulie.

„Era o sărbătoare comunistă, dar pentru noi era un prilej bun de petrecere pentru că luam prime şi ne strângeam pe terenul de fotbal, unde ne distram împreună (...) Am decis să reluăm tradiţia, iar în data de 5 iulie a.c. ne vom întâlni a patra oară pe stadionul Electro, pentru a aniversa împlinirea a mai bine de patru decenii de la înfiinţarea fabricii”, a mai spus Orbán Barra Gábor.

Până în 1989, judeţul Covasna a fost un reper în industria construcţiilor de maşini. La Sfântu Gheorghe, mii de oameni lucrau în fabricile de aparataj auto, motoare electrice, cutii de viteze sau subansamble auto, care s-au închis una după alta. Această ramură a început să dea semne de redresare în ultimii ani, odată cu deschiderea mai multor fabrici de cablaje auto şi volane pentru maşini.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
tibi46, 27 iunie 2013
"redresare in ultimii ani"-(a industriei)-care industrie? pe platforma indutriala au lucrat mii de oameni,acum poate cateva sute si atunci despree ce vorbim,pacat ca sa naruit totul cu asa zisa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.