ACTUALITATE 16 septembrie 2009

Forumul Civic cere sprijin pentru Piaţa Mihai Viteazul

de Covasna Media | 382 vizualizări
Lucrările sunt stopate de aproximativ o lună, din cauza lipsei banilor

[singlepic=324,400,200,,left]Conducerea Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna i-a adresat ministrului Dezvoltării, Vasile Blaga, o scrisoare deschisă în care îi prezintă starea proastă a Pieţei Mihai Viteazul din Sfântu-Gheorghe şi îl invită la o întâlnire în aceasă locaţie, pentru a afla când anume va fi finalizată. Nemulţumirea Forumului vine ca urmare a faptului că la această Piaţă se lucrează deja de

Lucrările sunt stopate de aproximativ o lună, din cauza lipsei banilor

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna i-a adresat ministrului Dezvoltării, Vasile Blaga, o scrisoare deschisă în care îi prezintă starea proastă a Pieţei Mihai Viteazul din Sfântu-Gheorghe şi îl invită la o întâlnire în aceasă locaţie, pentru a afla când anume va fi finalizată.

Nemulţumirea Forumului vine ca urmare a faptului că la această Piaţă se lucrează deja de câţiva ani, iar din lipsa banilor lucrările au fost stopate de aproximativ o lună.

Situaţia este descrisă ca fiind „incalificabilă” de către reprezentanţii Forumului, nemulţumiţi că Piaţa Mihai Viteazul nu este finalizată.

„În fond, modul în care se raportează administraţia locală condusă de UDMR, faţă de Piaţa Mihai Viteazul – locul în care noi ne adunăm de fiecare dată la marile sărbători naţionale – reprezintă, în plan simbolic, poziţia liderilor acestei organizaţii faţă de comunitatea românească din municipiul Sf. Gheorghe, din judeţul Covasna şi faţă de istoria şi cultura română, în general. (...) Vă aşteptăm, stimate domnule ministru, şi noi, comunitatea românească, la o întâlnire în Piaţa Mihai Viteazul, ca să aflăm cu toţii, dacă, şi în ce secol, are de gând Primăria din Sf. Gheorghe să finalizeze lucrările de amenajare a acestei pieţe”, susţine preşedintele Forumului în scrisoarea sa.

Scrisoarea vine în contextul în care la sfârşitul săptămânii trecute Vasile Blaga a efectuat o vizită în judeţul Covasna, unde a promis fonduri pentru continuarea proiectelor începute.

Potrivit conducerii Forumului, reprezentanţii UDMR care au fost la guvernare în ultimii 20 de ani au fost „eficienţi în utilizarea fondurilor“ doar când a fost vorba despre instituţiile, obiectivele şi monumentele care simbolizează istoria şi cultura maghiară, susţinând că fondurile destinate reabilitării Pieţei Mihai Viteazul, alocate de-a lungul anilor, au luat altă destinaţie.

Mai mult, preşedintele Forumului spune că acţiunea care a umplut paharul a fost hotărârea Primăriei de a schimba bordurile şi carosabilul din zona centrală a oraşului, deşi erau în stare bună, dar în schimb la Piaţa Mihai Viteazul lucrările au fost stopate pe motiv că nu sunt fonduri.

În scrisoare se face totodată referire şi la o propunere a deputatului UDMR Edler Andras de schimbare a denumirii Pieţei Mihai Viteazul în „Piaţa Vaszi Janos“, pe motiv că cel care dă în prezent numele Pieţei nu ar avea prea multe tangenţe cu istoria maghiarilor din zonă.

Bani în aşteptare

Lucrările la Piaţa Mihai Viteazul au fost oprite în urmă cu aproximativ o lună din cauza lipsei banilor.

Potrivit primarului Antal Arpad, Primăria a alocat anul acesta 500.000 de lei pentru această Piaţă şi există un proiect de 1,5 milioane de lei depus la Fondul de Mediu, din care se pare că va fi aprobată o anumită sumă. De asemenea, mai spune edilul, pentru continuarea acestor lucrări a fost pregătit şi un proiect prin care se solicită 2,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, proiect care este susţinut de PD-L Covasna.

„Interesul meu ar fi ca până la 1 Decembrie să facem măcar partea din faţă a Pieţei, inclusiv soclul statuii“, a spus Antal Arpad.

Ana Sidon

Teme articol: Piaţa Mihai Viteazul
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
titi, 17 septembrie 2009
Si ar fi mai simplu si mai ieftin decat cu ditamai metri patrati de marmura.Ar fi loc si pentri zana verde(mai mare ca pana acuma)ci de pavaje cu marmura.
gigi, 17 septembrie 2009
Si piata este prioritara la fel cum sunt alte piete si strazi din oras. Manifestarile culturale se pot tine si in alte locatii provizoriu. Pana la urma indiferent de denumire sau simboluri, piata citeste integral
titi, 16 septembrie 2009
Adevarul e ca dupa parerea mea prioritatea e repararea drumurilor,aici imi castig painea(conduc aprox.45km on oras)si parcarile unde imi las masina in siguranta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.