ACTUALITATE 29 noiembrie 2019

Focar de râie, confirmat la Őrkő

de Daniela Luca | 7915 vizualizări

Numărul real a persoanelor afectate poate fi mai mare decât cel raportat 

Aproximativ 30 de persoane din cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe au fost diagnosticate cu râie (scabie) săptămâna aceasta. Autoritățile sanitare au luat îndată măsurile necesare, iar bolnavilor li s-a acordat tratamentul. La această dată nu au mai apărut cazuri noi, conform informațiilor furnizate de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

Numărul real al persoanelor afectate ar putea fi mai mare, spune directorul DSP Covasna, Ágoston László, pe motiv că scabia, sau râia, cum este ea denumită popular, este o afecțiune a pielii extrem de contagioasă și dificil de vindecat dacă nu este tratată corespunzător. Autoritățile locale au acoperit cheltuielile medicamentelor necesare pentru tratarea bolii, potrivit acestuia.

„Am aflat de săptămâna trecută și în primul rând am rugat pe cineva de la dermatologie din cadrul Spitalului să meargă în Őrkő și s-a ținut o întâlnire cu lucrătorii sociali, cu asistenții comunitari, cu mediatorii sanitari care au fost informați cum să recunoască pacienții cu probleme. Marți am rugat doi medici de familie care au mai mulți pacienți să meargă în Őrkő și asistenții comunitari au dirijat persoanele care aveau probleme către medicii de familie ca să prescrie tratament. Consiliul Local a achiziționat crema asta care este necesară pentru tratament și s-a distribuit gratuit. După informațiile mele s-au depistat cam 30 de persoane. Probabil sunt mai mulți pentru că fiind contagioasă boala, acolo unde are unul, de cele mai multe ori are și restul familiei”, ne-a explicat Ágoston László.

Pentru a evita răspândirea parazitozei, specialistul recomandă spălarea la temperaturi mari și călcarea lenjeriei și a hainelor persoanei bolnave și a celor care au venit în contact cu aceasta.

„Tratamentul este de durată. Dacă nu se face o curățenie generală și mai ales a hainelor, atunci tot o să revină boala. Degeaba ai tratat o persoană din familie, pentru că dacă cealaltă persoană nu e tratată, atunci e degeaba. Trebuie dezinfectat totul. Soluția ar fi să se spele totul la peste 60 de grade și călcat cu fierul, dar în condițiile date e cam greu de realizat acest lucru. M-am interesat astăzi și am înțeles că nu prea au apărut noi cazuri”, a mai precizat directorul DSP.

Până săptămâna trecută, autoritățile sanitare din județ au înregistrat 24 de cazuri de scabie, în timp ce anul trecut au fost raportate un număr de 64. În 2017 medicii au raportat 59 de cazuri, iar cele mai multe din ultimii ani au fost identificate în 2016, când 126 de persoane s-au adresat specialiștilor cu această problemă.

Sursă foto:healtline.com.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.