ACTUALITATE 22 februarie 2017

Festivalul internaţional „Pomana porcului”, în weekend la Balvanyos

de Agerpres | 2568 vizualizări

19 echipe s-au înscris la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului internaţional „Pomana porcului”, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Balvanyos, din judeţul Covasna, aflată nu departe de Lacul Sfânta Ana.

Scopul festivalului, organizat prin tradiţie la finalul iernii, este de a contribui la păstrarea şi promovarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice specifice diverselor zone, de a promova judeţul Covasna din punct de vedere turistic şi de a atrage cât mai mulţi vizitatori.

„Anul acesta s-au înscris echipe din Constanţa, Prahova, Sălaj, zona Covasnei, dar şi din străinătate, din Ungaria, mai exact din Budapesta, Szeged şi zona Balaton, deci avem echipe care vin de la distanţe mari şi cred că ediţia din acest an va fi mult mai diversificată, atât în ceea ce priveşte preparatele care vor fi prezentate, cât şi tradiţiile. (…) Deja suntem la finalul pregătirilor, vineri seară va fi prima întâlnire festivă, cu mâncare şi băutură, la care vor participa aproape 250 de persoane. (…) Fiecare echipă îşi va prezenta zona de unde provine, portul popular, va aduce ţuică, pălincă, şliboviţă, prăjituri de casă şi va servi celelalte echipe cu ce a adus de acasă. A doua zi, fiecare două echipe vor primi câte un porc viu, care va fi liber într-un ţarc şi vor trebui să îl prindă, să îl sacrifice prin asomare, să-l pârlească împreună, să-l spele şi apoi să îl împartă frăţeşte şi să se apuce de treabă. (…) Fiecare echipă va trebui, conform regulamentului concursului, să facă minimum trei preparate, dar de regulă se fac cinci-şase feluri reprezentative pentru obiceiurile de iarnă specifice fiecărei zone”, a declarat primarul comunei Turia, de care aparţine staţiunea Balvanyos, Daragus Attila.

pomana porcului-arhiva (1)Potrivit acestuia, Festivalul „Pomana porcului” atrage în fiecare an câteva mii de turişti din toată ţara. Manifestarea, care va avea loc sâmbătă, este organizată de Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural, cu sprijinul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna şi a fost inclusă în programul „2017 – Anul turismului în judeţul Covasna”.

Următorul eveniment gastronomic găzduit de comuna Turia va fi Festivalul bulzului, programat în toamnă, în cadrul Zilelor localităţii. În urmă cu aproape zece ani, locuitorii comunei Turia au preparat un bulz cu mămăligă şi brânză în lungime de 150 de metri şi 32 de centimetri, sub formă de ruladă şi a fost, la acea vreme, cel mai mare din lume, fiind, de altfel, omologat oficial de către Guinness World Records.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.