ACTUALITATE 3 martie 2009

Fără paznici, dar cu sistem video

de Covasna Media | 379 vizualizări
Majoritatea unităţilor bancare din judeţul Covasna au renunţat la paznici, optând pentru supraveghere prin sistem video şi senzori de pază. Şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Gheorghe Roghină, a declarat că legea nu prevede în mod expres asigurarea pazei prin persoane fizice, iar instituţiile finaciar-bancare au profitat de această 'lacună legislativă' optând pentru tehnica modernă. Referindu-se la evoluţia măsurilor de securitate în unităţile

Majoritatea unităţilor bancare din judeţul Covasna au renunţat la paznici, optând pentru supraveghere prin sistem video şi senzori de pază.

Şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Gheorghe Roghină, a declarat că legea nu prevede în mod expres asigurarea pazei prin persoane fizice, iar instituţiile finaciar-bancare au profitat de această 'lacună legislativă' optând pentru tehnica modernă. Referindu-se la evoluţia măsurilor de securitate în unităţile bancare, Roghină a declarat că acestea au renunţat prima dată la armament, trecând la paza simplă, pentru ca în final să opteze pentru aparatele de supraveghere, care, deşi sunt conform standardelor, pot fi „păcălite“ mai uşor de infractori.

În ce priveşte bancomatele şi automatele de schimb valutar, Gheorghe Roghină a declarat că în urma unui control efectuat de Poliţie s-a constatat că doar 14 din cele 84 existente în judeţ sunt monitorizate cu camere video, iar unele sunt amplasate în zone necorespunzătoare.

Şi în rândul caselor de amanet şi al magazinelor de bijuterii s-a constatat că nu sunt luate măsurile de siguranţă pentru a preveni eventualele atacuri, poliţiştii aplicând două amenzi în valoare de câte 500 de lei proprietarilor care nu şi-au dotat spaţiile cu sisteme de alarmare ori supraveghere. O situaţie gravă a fost sesizată la unele staţii de distribuţie a produselor petroliere, unde, din cauza problemelor cu care se confruntă pe fondul crizei economice, patronii au renunţat la o parte din personal, iar în tura de noapte au lăsat doar câte un singur lucrător, care nu ar putea face mare lucru în cazul unui jaf.

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna a menţionat că în paralel cu aceste controale s-au făcut şi 26 de simulări pentru a se verifica timpul şi modul de intervenţie al echipajelor de pază în caz de forţă majoră, iar acesta este cuprins între 5 şi 15 minute în funcţie de distanţa până la obiectivul vizat.

Având în vedere concluziile acestor verificări, organele de ordine publică au decis să îşi intensifice patrulările în zonele în care există unităţi bancare, case de amanet şi de bijuterii pentru a descuraja orice potenţiale tentative de atac asupra acestora.

Agerpres

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.