ACTUALITATE 9 iulie 2013

Facilităţi şi sprijin pentru absolvenţii promoţiei 2013

de Covasna Media | 124 vizualizări

Absolvenţii care nu au luat bacalaureatul pot primi indemnizaţie de şomaj de 250 de lei 

Toţi absolvenţii promoţiei 2013 se pot înregistra, într-un termen de 60 de zile de la data absolvirii (de ex. 01.06.2013 pentru cei proveniţi din licee), în evidenţele A.J.O.F.M. Covasna (prin locaţiile din Sf. Gheorghe sediul central, respectiv punctele teritoriale din Tg. Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Înt. Buzăului) pentru a fi sprijiniţi în căutarea unui loc de muncă şi pentru a beneficia, ulterior, de indemnizaţie de şomaj, prezentând în original şi copie cartea de identitate, certificatul de naştere şi certificatul de absolvire a studiilor, certificatul de căsătorie (dacă este cazul), însoţite de adeverinţa medicală care să ateste că sunt apţi pentru muncă şi de adeverinţa eliberată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice care să ateste că nu realizează venituri.

Absolvenţii de învăţământ, chiar dacă nu au absolvit bacalaureatul, în cazul în care nu reuşesc să găsească un loc de muncă beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi acei tineri care au susţinut cu succes examenul de bacalaureat, ei fiind asimilaţi şomerilor şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Nerespectarea termenului de 60 de zile duce la pierderea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

De asemenea, tinerii pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii.

Programele de formare profesională asigură iniţierea, calificarea, recalificarea perfecţionarea şi specializarea persoanelor în cautarea unui loc de muncă oferite şi absolvenţilor înregistraţi, indemnizaţi şi neindemnizaţi care astfel beneficiază gratuit de aceste  masuri active de combaterea somajului.

Accesul  la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere, gratuite.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.