ACTUALITATE 27 mai 2010

Facilitarea transplanturilor înseamnă mai multe şanse pentru pacienţi

de Covasna Media | 562 vizualizări
Un timp de aşteptare mai scurt înseamnă mai multe şanse de supravieţuire Şansele pacienţilor ce au nevoie de un transplant cresc odată cu scurtarea timpului de aşteptare pentru organ. În fiecare zi mor 12 oameni ce aşteaptă un transplant. Regulile europene comune vor fi dezbătute zilele acestea de Parlamentul European. Obiectivul este atât asigurarea achiziţionării şi transplantului de organe în condiţii de siguranţă, cât şi sporirea cererii. Coordonarea între state a listei de donatori

Un timp de aşteptare mai scurt înseamnă mai multe şanse de supravieţuire

Şansele pacienţilor ce au nevoie de un transplant cresc odată cu scurtarea timpului de aşteptare pentru organ. În fiecare zi mor 12 oameni ce aşteaptă un transplant. Regulile europene comune vor fi dezbătute zilele acestea de Parlamentul European. Obiectivul este atât asigurarea achiziţionării şi transplantului de organe în condiţii de siguranţă, cât şi sporirea cererii. Coordonarea între state a listei de donatori cu cea de primitori de organe are limite serioase, în special din cauza riscului de trafic cu organe. Organizaţiile deja existente precum Eurotransplant şi Scandiatransplant acoperă un număr limitat de state UE.

Standarde comune pentru statele UE

Înaintea dezbaterii, eurodeputatul Miroslav Mikolášik (Grupul Partidului Popular European, Slovacia), raportorul Parlamentului European pe această temă, a afirmat că „a pus accentul pe principiile care stau la baza donării şi transplantului de organe - donaţia voluntară şi gratuită şi protecţia donatorilor vii. În vederea prevenirii traficului de organe ilegale, orice fel de comercializare sau stimulente financiare trebuie să fie strict excluse“. Dânsul a subliniat faptul că, în cazul în care directiva va fi aprobată de către eurodeputaţi, guvernele europene vor avea trei ani să includă recomandările din prezenta directivă în legislaţia naţională.

În momentul de faţă, Parlamentul European examinează o directivă europeană ce prevede ca fiecare stat membru să aibă o autoritate naţională (publică sau privată non-profit) care să impună, în cadrul unui program naţional de calitate, siguranţa organelor şi corectitudinea procedurilor. Aceste reguli vor consolida siguranţa primitorilor de organe şi vor facilita schimbul de organe între statele membre UE, impunând standarde comune.

Transplanturile în UE

• aproximativ 60.000 de europeni sunt pe listele de aşteptare pentru transplanturi

• 81% din europeni susţin cardul de donator, însă numai 12% îl au

• numărul de donatori diferă enorm de la stat la stat: în Spania, la un milion de oameni există 34,6 de donări, în România doar 0,5. „Ideea este să avem mai multe organe pentru mai mulţi pacienţi“, a explicat raportorul Miroslav Mikolášik, adăugând că noile reguli implică „mai multă cooperare între statele membre“.

De exemplu, 20% din organele transplantate în fiecare an în Eurotransplant sunt schimbate între statele participante, în timp ce numai 2% intră sau ies din zonă.

Cooperare şi sensibilizarea populaţiei

În paralel cu directiva, un plan de acţiune pentru 2009-2015, care va fi de asemenea dezbătut în curând, propune ameliorarea calităţii şi siguranţei organelor, creşterea disponibilităţii organelor şi eficientizarea procedurilor pentru transplanturi. Planul include schimbul de informaţii şi experienţă între ţări şi numirea unor „coordonatori ai donatorilor pentru transplanturi“ în spitale. Un raport din proprie iniţiativă al deputatului european Andres Perello Rodriguez (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Spania) arată sprijinul Parlamentului European pentru noile reguli şi propune ca statele membre să contribuie la sensibilizarea populaţiei la importanţa donării de organe. „Încercăm să ne asigurăm că persoanele care au nevoie de doar un organ pentru a supravieţui pot supravieţui, că europenii care aşteaptă un organ vor rămâne în viaţă“, a arătat dumnealui. Deputaţii europeni au subliniat importanţa evitării recompenselor financiare pentru donarea de organe, pentru împiedicarea traficului cu organe. Donatorilor li se va permite astfel să ofere organe rudelor apropiate, în cazuri urgente, când nu se poate găsi un alt organ în altă parte.

Sursa foto: nationalgeographic.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.