ACTUALITATE 25 martie 2020

Fabrica LRO Sfântu Gheorghe ar fi vrut să producă materiale de protecție pentru domeniul sănătății

de Daniela Luca | 11309 vizualizări

Firma ar vrea să se reprofileze​, însă reprezentanții acesteia spun că nu au primit niciun răspuns de la autorități 

Fabrica de confecții LRO din Sfântu Gheorghe își închide porțile după ce unicul client german a oprit livrarea materiilor prime și preluarea produselor finite, pregătite pentru livrare, anulând astfel totodată toate comenzile. Ca să salveze situația, LRO și-a oferit capacitatea de a produce materiale de protecție necesare în domeniul sănătății, însă reprezentanții firmei nu au primit niciun răspuns de la autorități. Astfel, săptămâna aceasta, cei aproape 200 de angajații au primit preavize de concediere. 

Fabrica LRO din Sfântu Gheorghe a rămas fără obiectul muncii după ce unicul client, o societate din Germania, a anulat toate comenzile din cauza răspândirii coronavirusului. 

La începutul acestei săptămâni producția în fabrică a fost oprită, iar cei aproape 200 de angajați au primit preavize de concediere pentru următoarele 20 de zile lucrătoare. Conducerea acesteia a găsit o soluție pentru a ieși din situație, care a rămas însă fără răspuns din partea autorităților centrale. 

„Firma s-a adresat în scris atât Guvernului României cât și Comitetului pentru Situații de Urgență în care  și-a oferit capacitățile să producă materiale de protecție necesare în domeniul sănătății, la care până la această dată nu am primit nici un răspuns. Acest lucru ar însemna investiții rapide în tehnologie adecvată cu costuri foarte ridicate care nu se pot realiza din efortul propriu al firmei, producerea de asemenea produse fiind supusă aprobărilor speciale ale autorităților sanitare”, transmite printr-un comunicat de presă unicul asociat al firmei, Keresztes Zoltán. 

Acesta a sesizat de asemenea că informația legată de plata din bugetul statului a 75% din salariul personalului trimis în șomaj tehnic nu are nici un suport practic, pentru că, spune el, obținerea certificatului de situație de urgență, demonstrarea scăderii veniturilor firmei și decontarea în final a salariilor vor dura luni de zile. Această procedură anevoioasă ar putea fi suportată doar de multinaționale, specifică Keresztes Zoltán, adăugând că salariații au nevoie de sprijin imediat. 

„Firma LRO în cei 20 ani de existență nu a avut nici o zi de întârziere la plata obligațiilor bugetare și a contribuțiilor sociale deci în situația de urgență nouă creată din cauza COVID-19 s-ar impune un ajutor concret și imediat din partea statului atât pentru susținerea salariaților, cât și a firmei”, a precizat patronul firmei. 

Totodată, peste 230 de angajați din județul Covasna, printre care și cei de la fabrica LRO, au rămas recent fără locul de muncă după ce angajatorii i-au anunțat că își vor suspenda activitatea pe fondul crizei generate de virusul COVID-19, conform AJOFM Covasna. 

În vederea informării corecte a modului de aplicare a Ordonanței de Guvern 30/2020, privind alocarea șomajului tehnic, plătit de stat, instituția a pus la dispoziția celor interesați adresa de e-mail și numerele de telefon care pot fi apelate de luni până joi, în intervalul orar 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00 și 14:00 -  covasna@anofm.gov.ro, 0788327021, 0784270021. După ora 16:30 se pot solicita informații la numărul de telefon 0788327020.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.