ACTUALITATE 4 noiembrie 2019

Există speranțe pentru strada Gáll Lajos din Sfântu Gheorghe?

de Daniela Luca | 704 vizualizări

Autoritățile locale vorbesc despre o listă de prioritizare a străzilor care trebuie modernizate 

Un localnic de pe strada Gáll Lajos din cartierul Simeria ne-a semnalat faptul că este foarte nemulțumit de starea în care se află drumul. Oamenii care locuiesc pe strada respectivă speră ca asfaltul să ajungă și la ei, însă deocamdată pietrișul, praful sau noroiul este tot ce văd când ies din curte. Autoritățile spun că strada nu se află pe lista celor prioritare, însă promit că până în 2025 va fi modernizată. 

Așteptarea locuitorilor de pe strada Gáll Lajos s-a transformat în deznădejde și nervi, spun aceștia. Deși au depus câteva reclamații la Primărie, prin care își exprimau nemulțumirea, nu s-a schimbat mai nimic. Stratul de pietriș care a fost pus acum doi ani pe străduța din Simeria, nu a rezolvat problema, mai spun cei care locuiesc acolo. Praful le dă bătăi de cap pe vreme uscată, iar când plouă, dușmanul cel mai mare este noroiul. 

„Soțul meu a făcut de mai multe ori reclamații la Primărie. Când ne-am mutat noi pe Gáll Lajos în 2006 eram singurii pe stradă. Noi am plătit canalizarea din banii noștri. Ni s-a spus că nu ne dau banii înapoi pe canalizare, dar ne asfaltează strada. Soțul a mers la viceprimar și a primit promisiuni că la anul ce vine vor face strada. Am așteptat și nimic. Anul trecut mai trimiteau mașina care mai stropea strada pentru că se circulă foarte repede și se face un praf că nu poți să respiri, nu poți lăsa nici geamul deschis. Apoi a mers soțul și la primar, a făcut o plângere în scris ca să ne facă și nouă strada. Plătim și noi impozite ca și fiecare cetățean și parcă suntem respinși. La casa lui și-a făcut asfalt, dar noi umblăm prin noroi. Primarul i-a răspuns că până în 2025 va face strada. Cum un primar își poate permite să zică așa ceva? Acum s-au construit multe case la noi în zonă. Se circulă intens pentru că pe aici trec și cei care merg spre Őrkő. Toate străzile sunt tăiate, toate sunt distruse. Așa ceva nu am văzut nicăieri, parcă suntem în junglă. E o rușine. Oamenii tac toți, nu se revoltă nimeni. A rămas asfalt de la o stradă și într-o seară la 11 noaptea ni l-au trântit acolo la intrarea pe stradă. Când încep ploile e dezastru”, ne-a spus o femeie care locuiește pe strada Gáll Lajos. 

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba spune că pentru strada Gáll Lajos încă nu s-a întocmit un studiu de fezabilitate. E o zonă relativ nouă, iar din această cauză au prioritate străzile mai vechi sau zonele unde sunt mai mulți locuitori decât pe Gáll Lajos. 

„Legat de anul 2025, noi în Planul de Mobilitate Urbană ne-am angajat ca până în 2025 să asfaltăm toate străzile din municipiu. Bineînțeles că fiecare consideră că strada lui e cea mai importantă, dar zona respectivă este o zonă nouă și mai există în oraș străzi vechi, poate de 100 de ani, care nu au primit încă îmbrăcăminte asfaltată. În zona respectivă, nicio stradă nu este asfaltată, în afară de centura Bartók Béla care trece pe lângă Cimitirul Reformat. Încercăm să găsim modalități să asigurăm finanțare. (...) Fără aroganță, fără să îi disprețuim sau să îi tratăm altfel decât pe ceilalți locuitori ai orașului, trebuie să înțeleagă că este o zonă nouă și încă nu am ajuns să avem planul pentru ea. Până în 2025 vom găsit rezolvare ca să putem să modernizăm strada.  Mi-aș dori să fac o prioritizare a modernizării străzilor unde să iau în calcul numărul locuitorilor și ideal ar fi să iau marja de impozit plătit de aceștia și unde plătesc impozit mai mult să avem prioritate mai mare. Nu știu care ar fi prima stradă conform prioritizării, dar nu Gáll Lajos ar fi aceasta. Toate străzile sunt importante, dar aceasta nu se situează în primele cinci sau zece care ar trebui să fie făcute anul viitor”, a punctat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Totodată, acesta a adăugat că străzile Rozelor, Privighetorii și Soarelui din acea zonă sunt prioritare, iar asta înseamnă că vor intra curând în reabilitare. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.