ACTUALITATE 27 mai 2010

Exerciţiu de alarmare în caz de cutremur

de Covasna Media | 1028 vizualizări
Ieri a avut loc la Sf. Gheorghe un exerciţiu de alarmare în cazul producerii unui cutremur. În cadrul acestui exerciţiu au fost implicate forţe şi mijloace ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul“ al judeţului Covasna, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei Comunitare Sf. Gheorghe, Serviciului Român de Informaţii, UM 01048, Serviciului Crucea Roşie, Serviciului

Ieri a avut loc la Sf. Gheorghe un exerciţiu de alarmare în cazul producerii unui cutremur. În cadrul acestui exerciţiu au fost implicate forţe şi mijloace ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul“ al judeţului Covasna, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei Comunitare Sf. Gheorghe, Serviciului Român de Informaţii, UM 01048, Serviciului Crucea Roşie, Serviciului de Ajutor Maltez, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Sf. Gheorghe, Grupului de Suport Tehnic pentru apărare împotriva efectelor seismice şi alunecărilor de teren constituit în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Asociaţei Alpinsport.

Exerciţiul a urmărit activitatea forţelor implicate în acţiunea de limitare a efectelor distructive ca urmare a producerii unui cutremur ipotetic în zona Vrancea cu efecte în municipiul Sf. Gheorghe. Scenariul complex al exerciţiului a cuprins practic trei situaţii posibil a se produce în cazul unui cutremur.

În prima situaţie s-a intervenit pentru salvarea unor persoane dintr-un bloc de locuinţe situat pe str. Dealului din mun. Sf. Gheorghe, cărora ulterior li s-a acordat primul ajutor în punctul de adunare a răniţilor.

A doua situaţie s-a produs ca urmare a unui accident rutier pe strada Kos Karoly în care a fost implicat un autovehicul care transporta amoniac. În urma accidentului s-a produs şi incendierea unui alt autovehicul.

S-a intervenit pentru stingerea incendiului şi dispersarea norului toxic de amoniac care se îndrepta în direcţia comunei Ilieni. Momentul următor a impus evacuarea cetăţenilor care se aflau în clădirea Administraţiei Finanţelor Publice din mun. Sf. Gheorghe ca urmare a efectelor cutremurului produs. Pe timpul evacuării s-a descoperit un colet suspect motiv pentru care a fost solicitată la faţa locului echipa pirotehnică din cadrul S.R.I. Covasna.

Prin desfăşurarea acestor exerciţii se doreşte perfecţionarea activităţilor ce trebuiesc întreprinse în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă, dar şi conştientizarea populaţiei asupra faptului că trebuie să cunoască modul de comportare în cazul producerii unor cutremure. Păstrarea calmului, adăpostirea sub o masă solidă, bancă, lângă un perete de rezistenţă, sau tocul uşii sunt acţiuni care vă pot salva viaţa. În cazul în care cutremurul v-a surprins în interiorul locuinţei întrerupeţi curentul electric şi gazele, deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane. Dacă cutremurul v-a surprins în exterior, îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, la o distanţă care să vă asigure spaţiul de siguranţă în cazul prăbuşirii acestora.

Forţele angrenate în organizarea şi desfăşurarea acestui exerciţiu au dat dovadă de profesionalism, fapt pentru care le mulţumim.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Slt. Cocerhan Maria-Veronica

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Anunţ public

Acum 23 ore, 18 minute

Anunţ public

Acum 23 ore, 19 minute

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 27 mai 2010
Degeaba fac ei exercitii daca populatia nu e pregatita in caz de calamitati naturale. Ati vazut probabil in SUA, Japonia exercitile de evacuare in caz de incendiu, cutremur, se fac in scoli, astfel citeste integral
gigi, 27 mai 2010
Exercitiile acestea au un singur scop: cheltuirea banilor. Simularile nici nu pot fi comparate cu cazurile reale, cand haosul domina. Recomandam in aceste perioade returnarea acestor fonduri si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.