ACTUALITATE 8 iulie 2014

Eleva de 10 la Bacalaureat spune că părinţii i-au ridicat ştacheta sus şi au încurajat-o

de Agerpres | 1823 vizualizări

Patricia Silvia Mihalca, singura elevă din judeţul Covasna care a luat nota 10 pe linie la Bacalaureat, spune că performanţa ei se datorează în mare măsură părinţilor, care au 'pus ştacheta sus', au încurajat-o, dar au avut şi pretenţii de la ea.

Patricia a absolvit anul acesta secţia de Filologie la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' din Sfântu Gheorghe, dar îşi doreşte să devină medic, un vis pe care îl are încă din copilărie, aşa că peste două săptămâni va da examen de admitere la Facultatea de medicină din Târgu Mureş.

Zecele 'curat' pe care l-a luat la cele trei materii de examen au răsplătit pe deplin coatele tocite pe manuale şi nenumăratele renunţări. Nici nu-şi mai aminteşte când a ieşit ultima dată cu prietenii.

Adolescenta spune că se aştepta la o notă mare la Bacalaureat pentru că era bine pregătită.

„La simulare am mers bine şi la română şi la istorie, ştiam că sunt pregătită, dar am luat în calcul şi subiectivismul profesorilor care urmau să corecteze lucrările, aşa că pe de o parte mă aşteptam la nota 10, pe de o parte nu. (...) Mi-a plăcut dintotdeauna să învăţ şi de mică am vrut să fac Medicina. Am ales profilul uman pentru că matematica nu mă pasionează. (...) În ultimele luni înainte de Bacalaureat aproape că nu am ieşit din casă, am renunţat şi la calculator şi la telefonul mobil, am stat şi am învăţat, a declarat Patricia Mihalca.

Adolescenta spune cu modestie că, după părerea ei, subiectele primite de elevii de la profilul uman au fost mai uşoare decât cele de la real, prin urmare consideră că şi rezultatele colegilor ei sunt la fel de valoroase chiar dacă sunt cu câteva sutimi mai mici.

Un sfat pentru colegii din următoarele generaţii? Da, să-şi stabilească priorităţile în viaţă şi să nu pună cartea pe ultimul loc, arată Patricia Mihalca.

Tânăra spune că părinţii, în mod special, dar şi dascălii au avut un rol determinat în educaţia ei şi a ţinut să amintească numele profesoarei de Limba şi literatura română Ligia Ghinea, care a sprijinit-o şi încurajat-o în toţi anii de liceu.

Părinţii au fost mereu un model pentru mine. Ei mi-au pus ştacheta sus şi le mulţumesc pentru asta. Şi profesorii au avut un rol important, m-au făcut să înţeleg că pentru a reuşi trebuie să faci şi sacrificii, afirmă Patricia.

Mama ei, Silvia Mihalca, spune că fiica sa nu şi-a risipit niciodată timpul, a studiat, a citit foarte mult, a fost un copil serios şi muncitor.

Am avut pretenţii de la ea, am pus standarde, i-am spus că fără muncă nu va reuşi mai ales în societatea de azi. Acum ne dorim s-o vedem studentă la Medicină, pentru că asta a vrut de mică, a declarat Silvia Mihalca.

Directoarea adjunctă a Colegiului, prof. Maria Băilă, care i-a predat istoria, îşi aminteşte că Patricia era o elevă cu o fire aparte, modestă, conştiincioasă şi avidă de cunoaştere.

Şi inspectorul şcolar general Keresztély Irma a lăudat marţi performanţa Patriciei, apreciind că „nu e uşor să iei Bacalaureatul cu nota 10”.

Patricia Mihalca se numără printre cei aproape o sută de absolvenţi de liceu din ţară care anul acesta au luat Bacalaureatul cu notă maximă şi se gândeşte serios ca după terminarea facultăţii să-şi dezvolte cariera profesională în străinătate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Ilyes Ibolya, 22 iulie 2014
Daca Dumneavoastra, Domnule Felicitari credeti ca sunteti castravetele de 5 kg si ca ati ajuns singur asa, fara pamantul in care ati incoltit ca samanta, fara apa care v-a udat rasadul, fara citeste integral
Felicitari, 10 iulie 2014
daca in gradina avem o productie modesta de castraveti dar unul este iesit din comun si canterste 5 kg, asta nu inseamna ca este meritul gradinarlui. La fel si in scoala. Fata asta este o minune. :)
Ilyes Ibolya, 9 iulie 2014
Se pare ca nu prea se citeste presa online in vacanta...Felicitari, Patricia! Mult succes in Viata, ca studenta, ca medic!... si nu uita sa le multumesti parintilor, profesorilor tai, zilnic, chiar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.