ACTUALITATE 13 decembrie 2016

EDITORIAL. Poporul pesedist şi-a luat ţara înapoi

de Covasna Media | 825 vizualizări

Ştiţi rezultatele, ştiţi şi numărul de voturi pentru fiecare partid în Covasna. Se păstrează proporţia de la nivel naţional, ne încadrăm în această tristă, pentru mine, normalitate post-revoluţionară. PSD, câştigător, face caz de strategie, corectitudine etc. Da, nu s-au mai băgat în scandaluri şi clinciuri care-i îngropau altădată, n-au mai sărit la beregata adversarului politic, n-au mai călcat pe cadavre; s-au deşteptat, s-au şmecherit de jos până sus, şi-au găsit un partid-portavoce, PRU-ul lui Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă, şi-au asigurat un aliat „liberal” cu carnetul de membru PSD în buzunarul de la spate şi-au cumpărat nişte televiziuni care le-au transmis mesajele mincinoase. Ce-ţi poţi dori mai mult într-o campanie în care te baţi cu nişte amatori nepricepuţi?! Astfel, Dragnea şi-ai lui au putut juca rolul înţelepţilor, al oamenilor care lucrează pentru popor, pentru cei mulţi şi amărâţi.

Chestia asta a prins întotdeauna la electorat, niciodată alegătorii manipulaţi nu-i vor vota pe cei care le spun adevărul crud şi, de cele mai multe ori, trist, ci pe cei care le promit marea cu sarea, fără nici un argument. Sunt de acord cu Cristian Tudor Popescu, „boborul” n-are nevoie de dovezi savant-tehnocrate, de analize sofisticate, de „nu”-uri academice, ajunge să-i şopteşti frumos şi blând, la ureche, versurile pe care el aşteaptă să le audă, după care sufletul lui jinduieşte: tehnocraţii ăştia vânduţi străinilor de neam nu lucrează pentru voi, mazăr facărul mamii lor, dacă ne votaţi pe noi jurăm că leafa va creşte, pensia va creşte, impozitele şi taxele vor fi desfiinţate, vă veţi scălda în râuri de lapte şi miere, iar România va fi, în sfârşit, a românilor... Luaţi-vă, popor pesedist, Ţara înapoi!

Ce urmează e previzibil: un vot ca un imn de slavă închinat PSD şi conducătorilor iubiţi ai acestui partid salvator de neam şi ţară! Că imnul ăsta e semnat-cântat de doar 3 milioane de români, nici nu mai are importanţă, câtă vreme restul de vreo 14 milioane de votanţi reali ori n-au venit la vot (au lipsit cel puţin 9 milioane de oameni, dacă e să judecăm cifre reale, nu statistici aiuritoare), ori au votat împrăştiat...

Cum stăm în Covasna cu parlamentarii români? Rămân la părerea că nu avem niciun motiv să ne intereseze. Cu ce ne-au ajutat fostul deputat PSD Horia Grama, sau fostul senator liberal Marius Obreja – ca să pomenesc doar de ultima reprezentare românească în Parlament? Cu ce ne-ar ajuta din-nou-deputatul Horia Grama, beneficiar al celor mai multe voturi în Covasna, şi, posibil, al „jocului” softului la redistribuirea mandatelor? Cu ce isprăvi demne de atenţia românilor din Secuime au rămas ei în memoria istoriei Parlamentului? Cu ce ne-ar fi ajutat, dacă ar fi câştigat alegerile recente, o senatoare paraşutată în Covasna direct din Capitală, care nu ştie nimic şi nu simte, n-are cum să simtă mare lucru în legătură cu viaţa şi nevoile românilor din Secuime?

Dl. Horia Grama ne asigură că „UDMR s-a făcut singură indezirabilă la guvernare”. Dar când a fost altfel, stimabile? UDMR a avut mereu aceleaşi poziţii în campanie, aceleaşi „ieşiri extremiste şi ofensatoare la adresa românilor” şi totuşi a fost aproape mereu la guvernare. E drept, acum e ceva mai complicat pentru UDMR, pentru că PSD are un scor atât de bun încât n-are nevoie de maghiari pentru a forma un guvern susţinut de o majoritate parlamentară confortabilă. Dar, aş pune pariu pe-o sumă mică, e foarte posibil ca UDMR să aibă nişte miniştri în noul guvern PSD.

Prin urmare, eu zic să nu ne grăbim. UDMR este încă în cărţi. Şi voi mai spune o dată ce-am spus mereu de-a lungul anilor după Revoluţie: pentru România şi pentru români, mai ales pentru românii din HarCov, e mai bine cu UDMR în teren, adică la guvernare, decât cu ei lăsaţi pe margine, să se încălzească la foc mic-extremist. Primarul Antal Árpád are dreptate: „Este nevoie de un nou contract social, de un nou pact interetnic între români şi maghiari”. Aşa este, Europa de după Brexit, Europa de după victoria lui Trump în America, Europa de după victoriile politico-militare ale lui Putin în toată lumea, Europa noilor imigranţi musulmani are nevoie de o resetare a relaţiilor dintre „naţiunile conlocuitoare”, are nevoie de altfel de politici.

Din păcate, în această Europă a naţiunilor au reapărut puternice curente naţionalist-extremiste. În Ungaria, de pildă, ele sunt vizibile şi asumate inclusiv de guvern. În România, partidele care amintesc de PRM-ul lui Vadim Tudor şi Ghiţă Funar n-au încă o pondere suficientă pentru a intra în Parlament. Iar PMP-ul lui Traian Băsescu nu seamănă, totuşi, cu PRM sau PRU, marinarul are suficientă inteligenţă şi experienţă politică pentru a nu pune inutil paie pe focul coabitării româno-maghiare în secuimea HarCov-ului.

E de discutat, d-le Antal, ce înseamnă un nou contract social, un nou pact interetnic între români şi maghiari. Poate că ar trebui să facem un prim pas spre a înţelege valorile acestui pact: deputaţii şi senatorii care reprezintă judeţul Covasna în Parlamentul României să lucreze pentru TOŢI locuitorii judeţului, nu doar pentru etnicii maghiari sau pentru etnicii români. Să dăm dracului separatismul ăsta parlamentar, care nu ajută nici românii, nici maghiarii! Să vorbim despre parlamentarii comunităţii covăsnene, nu despre cei ai românilor sau cei ai maghiarilor!

 

 

Teme articol: alegeri PSD popor pesedisti
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 15 decembrie 2016
Uite cum si-a "luat-o"!! "PSD a câştigat alegerile parlamentare, obținând peste 45% din voturile românilor, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, a anunțat, marți dimineața, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.