ACTUALITATE 4 mai 2017

EDITORIAL. Ori ei, ori noi!

de Observatorul de Covasna | 1512 vizualizări

Oamenii au ajuns din nou să protesteze în stradă împotriva corupţiei. De această dată, „mesagerul” corupţilor sunt ditamai senatorii României. Ei au votat miercuri în Comisia juridică graţierea faptelor de corupţie. Vot majoritar, PSD-ALDE-PMP i-au apărat pe corupţi, PNL şi USR nu. Pare simplu, la urma-urmei asta înseamnă că aleşii noştri în Senat vor desfiinţarea luptei anticorupţie. De ce nu?!

Păi doar pare simplu, că nu e. Ieri, adică joi, aceiaşi senatori au votat altfel. De data asta au fost prezenţi şi liberalii, care nici nu mai ştiu pe ce lume trăiesc de când îşi tot pregătesc Congresul. Aşa că faptele de corupţie nu se mai graţiază. Ieri. Azi nu mai ştim ce e.

La primul semnal dat pe Facebook, aproape 2.000 de oameni s-au strâns în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării să protesteze împotriva senatorilor hoţi şi corupţi. Asta i-a speriat şi pe Dragnea, şi pe Grindeanu. Care l-au luat la întrebări pe tartorul corupţilor, un senator PSD pre numele său Şerban Nicolae. Un antipatic înfumurat, plin de ifose şi preţiozităţi dar gol pe dinlăuntru, pe care n-aveţi cum să nu-l ştiţi. Până şi Victor Ponta a sesizat tragicomedia din Senat, făcând, ca de obicei, mişto de colegi şi cerând demisia lui Şerban Nicolae. Cui foloseşte reacţia lui Ponta? Nimănui. Nici măcar lui. El şi Băsescu, cel din urmă devenit marele susţinător al corupţilor (la un moment dat mi s-a părut că înţeleg ceva din „meandrele concretului” la marinar, acum încep să cred că n-am înţeles nimic, prin urmare am fost un prost...), sunt doi politicieni terminaţi. Dar ei n-au avantajul morţilor, despre ei nu se va vorbi numai de bine!

Prin urmare, lupta continuă. Acţiunile procorupţie s-au mutat de la Guvern la Parlament, aşa încât aleşii noştri nu mai au nevoie de gărzi de corp, Românie anticoruptă e cu ochii pe ei. Apropo, oare senatorii covăsneni din partidul lui Băsescu ce poziţie au în chestiunea asta?! Nu fac şi ei o conferinţă de presă, acolo, să ne lămurească până unde pot merge, mână-n mână, corupţia şi bunătatea profund omenească a unor politicieni empatici?!

Protestatarii au sesizat esenţialul momentului politic pe care îl străbatem: ori ei, ori noi! Doar că uneori îţi vine să-ţi iei câmpii şi să-i laşi dracului pe toţi, să pleci undeva unde să nu-i mai vezi şi să nu-i mai auzi. E trist, dar e adevărul gol-goluţ: se pleacă din ţară nu atât din pricina lefurilor mici, cât din cauza lipsei de perspectivă întrupată în acţiunile unei clase politice ticăloase, în frunte cu un partid pe care un comentator mai îndrăzneţ l-ar dori desfiinţat. Mai c-aş fi de acord cu dl. Preda, chiar dacă numai democratică nu e o asemenea idee...

Vara-i lungă şi oamenii mai merg şi-n concediu, cine să mai stea cu ochii şi protestul pe aleşi? Norocul nostru e că şi parlamentarii se risipesc, dragii de ei au nevoie de o binemeritată odihnă după o îndelungată şi grea muncă în slujba naţiunii... Dacă n-ar fi trist, mai că ne-am distra copios. Tragicomedie în toată regula, vorba unui contemporan terminat.

(Dumitru Manolăchescu)

Teme articol: senat comisie coruptie proteste
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 5 mai 2017
Care sunt "eminentele cenusii" psd de la noi din judet, in afara de doamna care canta..."din bucata mea de paine am hranit un om si-un caine"? Chiar ar fi bine de stiut care sunt parerile lor legat de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.