ACTUALITATE 21 martie 2017

EDITORIAL. „Case de pariuri” electorale cu priză pe stânga

de Observatorul de Covasna | 778 vizualizări

Tremur ca frunza bătută de alizeu când văd sondajul publicat de firma Sociopol: Klaus Iohannis nu mai este favoritul alegătorilor anti-PSD într-un clasament al candidaţilor la viitoarele Prezidenţiale! Locul lui a fost luat de Laura Codruţa Kövesi. „Kovesică”, cum o alintă un fost preşedinte marinar rămas fără busolă. Codruţa are 28% din preferinţele electoratului, în vreme ce Iohannis e pe la 20%. Restul nici nu contează, din partea PSD candidează cu cele mai mari şanse de reuşită blonda de la Primărie, fosta noastră colegă de breaslă, Gabriela Firea. Oricum, în sondajul Sociopol PSD fluieră, zboară, pluteşte, depăşeşte orice închipuire, conduce autoritar un pluton de candidaţi neputincioşi de pe la alte partide. În clasamentul ăsta Dacian Cioloş are 10% încredere, alţii nu prea se văd, iar PSD ar fi reales cu 47% din voturi.

Acum, ca să vă liniştesc, o să vă spun câteva vorbe despre cine şi ce este Sociopol: Institutul ăsta de sondare a opiniei publice a fost creat de Mirel Palada, simpaticul consilier al fostului premier Victor Ponta, pentru a servi interesele oricărei alianţe de stânga, în cazul de faţă PSD-ALDE. Sociopol ia locul unei firme de sondaj a puşcăriaşului Dan Voiculescu, firmă compromisă într-o investigaţie pentru şantaj, aţi mai auzit de ea, CCSB se cheamă. Acest Palada şi Bogdan Teodorescu lucrează de ani de zile pentru Victor Ponta şi PSD. Se ştie!

Nu credeţi, aşadar, chiar tot ce citiţi. Dar vă propun să vă gândiţi la ce instrumente de manipulare se apelează: încurcă-i, drace! Desparte-o pe Codruţa de Klaus, că împreună cei doi pot crea probleme unora precum Dragnea, Firea, Tăriceanu. Ce să gândească altceva alde Palada?! Vede nenea Klaus că „Kovesica” lui Băselu i-o ia înainte şi-o zboară din funcţie, scăpăm Doamne iartă-mă de femeia asta care face doar ce-o taie pe ea capul, nu ce zic liberalii, pesediştii, preşedinţii de partide, alţi mari oameni politici răsăriţi peste noapte pe malurile Dâmboviţei.

O să mai vedeţi de-astea, manipulările sunt abia la început, de fapt adevărata problemă chiar asta ar putea fi: ce-aveţi, fraţilor, de-o luaţi aşa din vreme?! Urmăriţi cumva o suspendare a preşedintelui, vreun referendum şi nişte alegeri prezidenţiale anticipate?!

Cam pe-aici sunt mai toate „casele de pariuri” electorale, că altfel nu pot să le spun. Toate urmăresc un singur lucru: influenţarea alegătorilor abulici, naivi, uşor păcălibili. Sondajele astea n-au nicio treabă cu adevărul, cu realitatea, ele au un scop bine definit: să aştearnă un covor sub picioarele obosite ale competitorilor pesedişti aflaţi la guvernare. Picioare evident obosite de cât de mult au fost nevoite să gândească în lipsa capului – organ care, îndeobşte, deţine această funcţie.

Sigur, ca să ţin cumpăna dreaptă, lucru pe care nu mi-l propun de obicei, ar trebui să spun că alte „case de pariuri” electorale ţin cu partidele de dreapta. În general, cam aşa stă treaba, doar că la ora asta partidele de dreapta nu prea există, aşa că n-au cum să atragă în competiţia manipulării prin sondaje de opinie vreo firmă de casă. Drept pentru care, în acest an ne vom distra cu sondajele lui Palada şi ale altor amatori de pariuri câştigătoare pentru PSD-ALDE.

(Dumitru Manolăchescu)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.