Duminică închinată României
Sărbătoarea de 1 Decembrie din acest an s-a apropiat de amploarea celei din Anul Centenar
Cei 101 ani care au trecut de la Marea Unire din 1 decembrie 1918 au fost sărbătoriți la Sfântu Gheorghe și în județul Covasna cu un șir de evenimente care a reușit să îi adune la un loc pe mulți dintre care simt românește. În acest an majoritatea manifestărilor au avut loc în cursul zilei de duminică și au culminat cu evenimentele din Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. Spectacolul aviatic și retragerea cu torțe au fost cu siguranță momentele care s-au bucurat de mare succes din partea publicului numeros.
Obișnuiți cu orele matinale la care se organizau în alți ani manifestările de 1 Decembrie, localnicii din Sfântu Gheorghe au venit din timp în Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. Pe la orele prânzului, orașul s-a umplut de oameni veniți să ia parte la spectacolul de Ziua Națională, îmbrăcați în costume naționale, cu drapele în mâini ori cu funde tricolore în piept.
După Te Deum-ul de la Catedrala Ortodoxă, participanții au pornit în Marșul Unirii spre Piața Mihai Viteazul, unde au asistat la spectacolul folcloric și artistic.
„E o datorie de onoare să fim astăzi la Marș. Ne respectăm obiceiurile și asta ne determină să nu lipsim de la tot ce înseamnă dragoste de țară. De 15 ani suntem în Sfântu Gheorghe și de tot atâta timp nu lipsim de la Biserică și de la niciun fel de manifestare”, ne-a spus o participantă la marș, Paula Ciolacu.
„Sunt aici pentru că în primul rând sunt român și fiind român trebuie să fiu alături de nația mea la sărbătoare. Suntem alături la bine, dar mai ales la greu. Vremea a ținut azi cu noi, dar asta nici nu contează atât de mult. Suntem făcuți din același aluat și nu ne sfărâmăm nici la ger, nici la ploaie”, ne-a spus un alt participant la marș, Iulian din Sfântu Gheorghe.
Oamenii țineau în mâini steaguri și portretele unor personalități care au marcat istoria României, iar cântecele patriotice răsunau dincolo de centrul reședinței de județ. Totodată, unele pancarte conțineau mesaje care atacau unele teme foarte punctuale și sensibile: „Nu negociați crucile și pământul eroilor români!!! Valea Uzului, România!”, „Constituția României: În România, limba oficială este limba română. (art.13)”.
„Patriotismul nu îl putem arăta doar prin purtarea steagului tricolor”
Pe de altă parte, alții au vrut să transmită că de fapt 1 Decembrie nu este doar despre patriotism, ci și despre dragostea față de semeni, despre bucurie și dăruire.
„Este o zi plină de emoție pentru mine personal și totodată o zi de bucurie pentru că iată, la Sfântu Gheorghe astăzi ne-am întâlnit cu frații noștri creștini, români ortodocși din toate părțile țării. (...) Patriotismul nu îl putem arăta doar prin purtarea steagului tricolor în mână sau în piept, ci și prin faptele bune pe care le săvârșim față de aproapele nostru în fiecare zi. Ne aflăm acum și în postul Crăciunului, un prilej în care putem dărui din bucuriile noastre și celor care sunt lipsiți de ele”, ne-a spus părintele Ioan Marin, preot paroh și administrator al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.
„Calea este consolidarea unei experiențe comune pentru un viitor comun”
În discursul său, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a dat citire unor citate celebre care aparțin unor personalități, printre care Eminescu și Eliade, despre dragostea de țară, istorie, origini, demnitate și identitate națională. Pe două dintre acestea le-a comentat mai pe îndelete.
„Mă gândesc la ce ni se tot promite că ni se va povesti ce experiențe triste au fost în ultima sută de ani. Dacă e așa, putem să povestim și noi despre experiențe din ultima sută și mie de ani și n-o să mai plecăm de aici până la Crăciunul viitor. Mereu s-a născut în mine și poate că și în dumneavoastră o întrebare. Dacă a fost așa de bine aici, de ce s-a vărsat atâta sânge? Dacă le era atât de bine ardelenilor, de ce țara a trimis sute de mii de oameni, sute de mii de fii să își dea viața? Ca să îi scape de bine? Mă întreb și totodată vă spun că nu aceasta este calea, aceea a duelului între experiențele istoriei. Calea este consolidarea unei experiențe comune pentru un viitor comun și bun pentru toți locuitorii săi”, a punctat Sebastian Cucu.
Ziua Națională, sărbătorită așa cum se cuvine și în alte localități din județ
Dacă în anii trecuți manifestările începeau cu câteva zile înainte, anul acesta ceremoniile militare au avut loc în Brețcu, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului și Sfântu Gheorghe în aceeași zi.
De exemplu, la Întorsura Buzăului, ceremonial militar și religios a avut loc în fața Monumentului Eroilor.
„Fraţi români, rostul acestei întâlniri e unul profund, căci sărbătorim Ziua Naţională. Unul din simbolurile majore ale naţiunii române, aş spune, citând un clasic, pentru care poţi muri liniştit, alături de steag şi imn. De ce 1 decembrie e o zi naţională? La 1 decembrie 1918 s-a încheiat un proces de secole de trudă şi de lucrare a poporului român asupra lui şi condiţiilor istorice, pentru a aduna în graniţele aceluiaşi stat toată naţiunea română”, a spus în discursul său, primarul Leca Băncilă.
Prefectul județului Covasna, prezent și el la manifestarea de la Întorsura Buzăului, a dat printre altele citire unui pasaj din legea pentru ratificare a Unirii Transilvaniei cu România și pus totodată accent pe forța juridică a acestui act.
După orele prânzului, cei care și-au dorit să continue sărbătoarea, s-au reîntâlnit la Sfântu Gheorghe.
„În județul Covasna, am început de dimineață. Am mers la Brețcu, am fost și la Târgu Secuiesc, am fost la Covasna, la Întorsura Buzăului și iată-ne că acum am venit și în municipiu reședință de județ. Mă bucur să văd o asistență atât de numeroasă, cum spuneam și pe unde am fost astăzi. (...) E important să vezi atât de multe steaguri tricolor și cel mai important, așa cum spunea și domnul prefect, e important că vedem și foarte mulți copii. Asta înseamnă că viitorul țării e pe mâini bune. În încheiere vreau să spun doar atât: La Mulți Ani, România”, a spus comandantul Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe și al Centrului Militar Județean Covasna, locotenent - colonelul ing. Dorin Neagu.
Sărbătoarea de la Sfântu Gheorghe a continuat cu spectacolul aviatic, ceremonialul militar-religios, depunerea de coroane din partea instituțiilor, partidelor politice și organizațiilor non-guvernamentale și s-a încheiat după lăsarea întunericului prin retragerea cu torțe, elementul surpriză de anul acesta.
Pe parcursul zilei, în activitățile derulate la Sfântu Gheorghe și-au făcut locul și reacții care au depășit limitele patriotismului de bun simț și pe alocuri a fost chiar agresiv, prin mesaje îndreptate clar împotriva conaționalilor maghiari.
În final, sărbătoarea fost una pașnică, pentru că agitatorii nu și-au găsit locul, iar lumea s-a putut bucura în pace de evenimente. Fericirea s-a văzut duminică pe chipurile a numeroși participanți, mai ales printre copii, tineri, dar și pe unele chipuri pe care anii și grijile și-au lăsat amprentele. Oamenii de toate vârstele s-au îmbrățișat și și-au urat „La Mulți Ani”.
Foto arhivă
Luca Daniela
Iulia Drăghici – Taraș
David Leonard Bularca