ACTUALITATE 8 mai 2009

Duminică are loc un referendum pentru Piaţa cu Dolari

de Covasna Media | 604 vizualizări
Duminică, la Şcoala Generală „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe, va avea loc un referendum la care sunt invitaţi cetăţenii din cartierul Simeria ce locuiesc în proximitatea Pieţei cu Dolari. Potrivit primarului Antal Arpad, oamenii îşi vor putea exprima voinţa în legătură cu desfiinţarea Pieţei şi construirea unui centru comercial pe locul său, municipalitatea fiind decisă să respecte hotărârea cetăţenilor. Antal Arpad a declarat că

Duminică, la Şcoala Generală „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe, va avea loc un referendum la care sunt invitaţi cetăţenii din cartierul Simeria ce locuiesc în proximitatea Pieţei cu Dolari. Potrivit primarului Antal Arpad, oamenii îşi vor putea exprima voinţa în legătură cu desfiinţarea Pieţei şi construirea unui centru comercial pe locul său, municipalitatea fiind decisă să respecte hotărârea cetăţenilor. Antal Arpad a declarat că municipalitatea doreşte să schimbe imaginea Pieţei, grav deteriorată mai ales din cauza infrastructurii în care nu s-a mai investit de ani buni. Pentru că anumiţi agenţi economici şi-au exprimat interesul de a construi pe spaţiul pieţei un supermarket, iar în rândul locuitorilor din zonă părereile sunt împărţite în ceea ce priveşte o astfel de schimbare, municipalitatea a decis să consulte în mod oficial oamenii, pentru a afla ce anume doreşte majoritatea.

Program „pilot“

Antal Arpad a arătat că referendumul se va derula între orele 8-18, cei care vor lua parte la acesta urmând să răspundă la întrebarea „Sunteţi de acord cu construirea unui centru comercial în locul Pieţei şi mutarea acesteia într-o altă locaţie?“. Edilul-şef a mai arătat că va fi admis câte un vot de familie, întreaga acţiune constituind un program „pilot” al municipalităţii, care va fi extins apoi şi în alte probleme ale comunităţilor, dacă se va dovedi unul de succes.

În cazul în care cetăţenii se vor decide pentru desfiinţarea Pieţei, aceasta va fi reamenajată, la dimensiuni mai mici, tot în cartierul Simeria, însă pe strada Dealului. Dacă însă oamenii vor decide pentru păstrarea Pieţei, atunci municipalitatea va fi nevoită să identifice fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea acesteia.

Dileme în PCM din cauza Pieţei

Reamenajarea Pieţei Dolar a ridicat unele dileme în fracţiunea PCM din cadrul Consiliului Local (CL), care a făcut apel la oameni să iasă la vot în număr cât mai mare şi să-şi exprime opţiunea, dar să facă acest lucru în cunoştinţă de cauză.

Liderul fracţiunii PCM din CL, Kovacs Istvan, a afirmat că având în vedere faptul că există deja câteva supermarketuri în oraş, ar fi bine ca pe viitor să existe un studiu de oportunitate înainte de a se decide construirea unuia nou. Totodată, Kovacs a ridicat şi problema legată de faptul că super marketurile plătesc impozite în locul unde este centrul lor, iar în localitate achită doar impozitul pe teren, spre deosebire de magazinele locale care au şi alte taxe.

„Este de gândit dacă un supermarket este soluţia în care aceleaşi produse ale lumii globalizate se găsesc, sau să păstrăm un pic nuanţa locală, patriotismul economic local. Sigur nu poţi pune stavilă globalizării şi aceasta are şi efecte pozitive, nu zic că trebuie excluse supermarketurile din oraş, dar este bine să mergem oare ca în fiecare cartier să fie unul? Este un fel de dilemă”, a spus Kovacs Istvan. El s-a gândit chiar la o posibilă variantă ca reabilitarea pieţei să fie făcută de către micile magazine din jurul acesteia, şi care ar fi afectate semnfiicativ din punctul de vedere al veniturilor odată cu deschiderea unui supermarket în apropierea lor.

Cu toate că, în opinia acestuia, ar fi fost mai bine ca votul să se poată acordă individual şi nu pe familie, liderul fracţiunii PCM din CL Sf.Gheorghe consideră că referendumul organizat în privinţa Pieţei Dolar este un început bun şi o soluţie potrivită pentru a afla părerea locuitorilor.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.