ACTUALITATE 1 noiembrie 2012

Drept la replică

de Covasna Media | 61 vizualizări

Ca urmare a articolului „Atenţie la hipopoTAM!” aparut în numarul 1890 din data de marţi 30 octombrie a.c., sub semnatura d-lui Daniel Şanta, şi în virtutea dreptului la replică, Vă rog să binevoiţi a publica următoarele:

Domnule Daniel Şanta,

Pentru a nu consuma prea mult din preţiosul spaţiu tipografic mă voi rezuma să vă răspund pe scurt la cele exprimate de Dvs. în respectivul articol.

Voi începe cu sfârsitul articolului, citez: „În final nu-mi doresc decât să mă fi înşelat!”

Înseamnă că nu sunteţi sigur pe acuzatiile Dvs., iar opiniile se bazează doar pe presupuneri si suspiciuni neverificate. Desigur, oricine a citit articolul Dvs. poate deduce că v-aţi adresat EXCLUSIV persoanei mele şi nimănui altcuiva! De aceea vă răspund chiar eu personal.

„Să fie părerea mea subiectivă, incorectă şi rea !”  Da, aveţi dreptate! Părerea Dvs. este subiectivă, incorectă şi rea!

Invitaţia la eveniment v-a fost trimisă la redacţie (prin e-mail), cu mult înainte de eveniment şi RETRIMISĂ în data de luni 22 oct ora 12.48. Era adresată intregii redacţii! Am să v-o retrimit. Poate deschideti mail-ul de data aceasta!  Îmi cer scuze că nu am considerat necesar să v-o trimit personal. Invitaţiile nominale şi telefoanele le-am dat doar celor peste 150 de foşti angajaţi sau colaboratori ai teatrului. Interesant este că domnul Codrin Munteanu, prefectul judeţului, fără să fi fost la acea vreme invitat, m-a sunat personal pentru a mă ruga să ia cuvântul în deschiderea evenimentului. De asemenea dl.Emil Pantelimon, dl.Petre Străchinaru, d-na Rodica Pârvan, Adrian Clej, şi mulţi mulţi alţii nu au primit invitaţii personale la Gală, dar au fost anunţaţi despre eveniment ! Mare parte dintre aceştia ne-au onorat cu prezenţa, alţii s-au scuzat, au lipsit din varii  motive, sau ne-au transmis mesaje de felicitare! Intrarea era liberă, fără locuri rezervate. Diplomele constituiau o surpriză!

Apoi, trebuie să ştiţi că între Consiliul Local, Primarie si TAM nu este nicio relaţie tensionată! Într-un interviu mi-am exprimat doar dezamăgirea că nu s-a putut trimite niciun reprezentant al oficialităţilor locale, măcar la Gală! Totodată, problema banilor era şi rămâne stringentă, chiar în condiţiile oferite anul acesta de Ministerul Culturii şi Patrimoniului National! Suma de 200.000 de lei, primită de TAM de la minister, se referea nu doar la Gala propriu zisă, cu evenimentele ei din aceste zile, ci la…întreg anul teatral! TAM 25 a început în martie şi se termină în decembrie! Cu aceşti bani am putut realiza si 3 (trei!!!) premiere, deplasări in judeţ sau în ţară, ne-am putut dota aparatura tehnică, am achiziţionat echipamente şi materiale pentru producţie, un ecran de proiecţie profesionist, am putut oferi spectacole în beneficiul pensionarilor, al copiilor cu probleme de sănătate, am dezvoltat parteneriate, pe lângă materialele publicitare am editat o broşura aniversară, un CD aniversar, am invitat 3 superbe spectacole aparţinând unor teatre importante şi o paradă de stradă bine primită de locuitorii urbei.

Sunt de acord că se putea organiza totul mai bine! Însă nu sunt de acord că se puteau aduce „vreo 20 de spectacole cu cele mai bune trupe de teatru din ţară”! Eu prefer calitatea. Dvs. preferati cantitatea! Stiu că Dvs. aţi fi făcut cu aceşti bani lucruri miraculoase. Aveti „experienţă organizatorică, un dram de responsabilitate în cheltuirea banului, decenţă dar şi nişte relaţii umane minimale în comunitate”. Deduc din articolul Dvs. ca eu nu am. Nici experienţa organizatorică (doar vreo 5 festivaluri de teatru), sunt iresponsabil cand vine vorba de bani (de abia astept să-i fac praf dacă-i am, nu?), sunt indecent (am un singur costum de haine cumparat de la second) şi nu am relaţii umane minimale în Sfantu Gheorghe (deci, nu mă trag de şireturi cu primarul şi nici cu vânzătoarele de la Bertis)…Ce să fac d-le Şanta? Sunt aşadar convins că Dumneavoastră, aşa cum vă lăudaţi, aţi fi scos MĂCAR vreo 10.000 mii de oameni din casă, eu însă nu pot ! TAM nu este nici Pink Floyd si nici Coldplay !…TAM 25 s-a adresat în primul rând spectatorilor de teatru, prietenilor TAM şi tuturor celor care ne calcă pragul atunci când o doresc! Un amator de distracţie ieftină nu are de unde să ştie cine este Teodora Mareş, Silvia Ciobanu sau Mircea Cornişteanu. Publicul de teatru, în general cultivat şi elevat, este un public restrâns. Poate dacă aş fi fost un organizator de doua-trei (sute) de… nunţi m-aş fi priceput mai acătări la organizare!

Ca să închei: fiţi sigur, d-le Şanta, că dl. Emil Pantelimon nu trebuie sa ceară nicio „anchetă în care să se lămurească cum s-au cheltuit banii Ministerului”. Dintr-un singur motiv: dacă aveaţi atâta experienţă organizatorică, puteaţi să ştiţi că  TOATE deconturile se fac la MINISTER, asa încât verificarea se face IMPLICIT, cu justificarea cheltuielilor până la ultimul leuţ!...Mă întreb însă, nu ce voi face eu ci, ce veţi face Dvs., d-le Şanta, dacă Ministerul constată că nu am cheltuit aiurea  banii? Fiindca nu voi primi scuzele Dvs., aşa cum nici Dumneavoastră nu aţi dorit să primiţi diploma din partea noastră. Şi, Vă asigur (puteţi verifica!), diploma era din hârtie reciclabilă. Punct.

Horatiu Mihaiu

Manager TAM

 

Stimate domnule Mihaiu,

Am acceptat să public integral dreptul dumneavoastră la replică şi să vă las să mă murdăriţi, în propriul meu ziar, în primul rând pentru că dacă editorialul meu vă descalifica profesional, dreptul dumneavoastră la replică vă descalifică uman. Şi e bine să vă cunoscă lumea şi să ştie şi cu cine are de-a face. Sunt chiar surprins de reacţia dumneavoastră, însă asta pentru că nu am fost în postura omului lipsit de argumente, care să încerce atacuri la persoană pentru că nu mai are alte arme la dispoziţie. Nu înţelegeţi o mare diferenţă dintre noi. Eu nu trebuie să mă justific faţă de nimeni pentru că nu consum bani publici, în schimb dumneavoastră da. Ori din cauza asta, e jenant că în loc să încercaţi să contraargumentaţi punctual nişte lucruri şi să le lămuriţi pentru că face parte din datoria dumneavoastră profesională, vă dedaţi pe alocuri în acest răspuns la ironii ticăloase şi mojicii (prea puţin demne de un om de cultură). Nu mă cunoaşteţi, nu ştiţi cine sunt, cu ce mă ocup şi ce am realizat în timp. Mă atacaţi în necunoştinţă de cauză, iar asta vă mai descalifică o dată. Vedeţi dumnevoastră, eu nu am spus o clipă că nu sunteţi un artist de valoare, nici că aţi organizat prost vreun festival, ori aţi regizat prost vreun spectacol. Nu am calificarea necesară de a mă pronunţa asupra acestor aspecte. Am comentat punctual o serie de evenimente şi modul în care s-a cheltuit banul public, acela pe care eu ca şi contribuabil îl plătesc pentru ca dumneavoastră să vă puteţi desfăşura activitatea. Sunteţi unul din acei oameni care nu înţeleg că eu, ca şi orice alt cetăţean al ţării, am dreptul să vă întreb cum cheltuiţi banul public, fără să vă ofuscaţi.

Aş putea, prin urmare, să scriu foarte multe, prefer să vă răspund pe scurt, pentru că sincer nu cred că meritaţi nici timpul, nici atenţia mea. Mail-ul dumneavoastră cu invitaţia pentru TAM 25 era adresat REDACŢIEI cu mesajul „revin cu rugamintea, daca cineva dintre dv/stra vrea sa participe la eveniment sa ne anuntati din timp pentru a va rezerva locuri.” Ori eu nu sunt redacţia, sunt unul din proprietarii ziarului. Am multiple activităţi, în numeroase companii şi în diferite locuri de pe mapamond. O comunicare adresată redacţiei presupune ca angajaţii mei să numească un reprezentant care să vină şi să reflecte în presă evenimentul dumneavoastră. Exagerând puţin, ce aţi făcut dumneavoastră e similar cu a trimite un mail departamentului „Relaţii cu clienţii” dintr-o companie şi a vă mira că nu vine la eveniment proprietarul corporaţiei. Mai spuneţi dumneavoastră în dreptul la replică „Intrarea este liberă, fără locuri rezervate.” Deci i-aţi rugat pe angajaţii şi colegii mei să îşi anunţe participarea pentru a le rezerva locuri la un eveniment fără locuri rezervate. E amuzant.

În al doilea rând, permiteţi-mi să le iau apărarea acelor membri ai comunităţii care nu sunt suficient de „elevaţi şi cultivaţi” ca să vă calce pragul în cadrul manifestărilor TAM 25. Sunt mii, domnule director, dar nu e vina lor că nu reuşiţi să-i atrageţi în instituţia pe care o conduceţi.

Spuneţi că sunt axat pe cantitate, nu pe calitate. Mai spuneţi că aş fi organizat vreo 2-3 sute de nunţi şi nu evenimente. Am avut şi o afacere de acest fel, dar sper că nu calificaţi drept nunţi evenimente la care au participat mii de spectatori şi protagonişti precum Dan Puric, Horaţiu Mălăiele, Mihai Mălaimare, Ion Caramitru, Johnny Răducanu, Mircea Diaconu, Alexandru Repan, Răzvan Teodorescu, Mircea Tiberian, Tudor Gheorghe, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Semnal M, Phoenix, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Taxi, Ioan Gyuri Pascu etc. Vi i-am enumerat doar pe cei care îmi vin pe moment în minte. Pe toţi aceşti oameni, personal sau împreună cu colegii mei, i-am adus la Sfântu Gheorghe de cele mai multe ori din investiţii private, sponsorizări, parteneriate, care s-au concretizat în cadouri pentru comunitate.

Nu în ultimul rând, domnule Mihaiu, sunt spectator la TAM şi plătitor de bilete de 20 de ani. Am intrat cu invitaţie doar atunci când am susţinut promovarea evenimentelor TAM cu servicii care valorau însutit faţă de invitaţia pe care o primeam. Sunt partener al acestei instituţii de vreo 15 ani, punând la bătaie spaţii de publicitate, timp, energie şi uneori chiar bani pentru această instituţie, deşi nu aveam nicio obligaţie. Ori dacă pe mine mă „respectaţi” în acest fel, mi-e lesne să înţeleg cât de mult îi respectaţi pe ceilalţi membri ai comunităţi, acei oameni care plătesc taxe şi impozite pentru ca dumneavoastră să aveţi loc de muncă.

În final vă informez, domnule Mihaiu, că nu voi mai comunica prin intermediul ziarului meu cu dumneavostră, nu mă voi angrena într-un foileton pe această temă, nici nu voi mai accepta să promovez vreo manifestare a TAM, atâta vreme cât dumneavoastră veţi fi managerul instituţiei. Deşi ceilalţi colegi ai dumneavoastră nu au nicio vină. Însă trebuie să înţelegeţi că sunteţi reprezentantul instituţiei şi acţiunile dumneavoastră au repercusiuni. 200.000 de lei mi se par în continuare mulţi bani pentru ceea ce aţi reuşit să oferiţi din martie şi până azi comunităţii în cadrul seriei de evenimente TAM 25, chiar dacă poate scriptic aveţi justificări. De asemenea, modul în care aţi organizat Gala aniversară şi v-aţi tratat unii dintre invitaţi mi se pare în continuare amatoresc şi lipsit de respect. Până astăzi aveam rezerve în ceea ce vă priveşte, din punct de vedere profesional, ca şi manager. De acum premiteţi-mi să mă abţin în ceea ce vă priveşte, ca om.

Daniel Şanta

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.