Două ateliere de fierărie din secole diferite, într-o singură curte din Tălișoara
În lumea lui Nagy György, unul dintre cei mai apreciați fierari din țară
Tradiția meșteșugului fierarilor este păstrată cu sfințenie în curtea lui Nagy György, un meșter iscusit din Tălișoara care de mic copil a fost atras de transformarea fierului în obiecte de o frumusețe care îți taie respirația. Pe lângă atelierul tradițional, construit la începutul anilor '70, în care își petrece o mare parte a timpului meșterind obiecte din fier forjat, Nagy György a reconstruit în 2016 un atelier din vremurile de demult. În acest loc unic vin anual sute de turiști din țară și din străinătate pentru a trăi experiențe memorabile și autentice.
Am avut ocazia să vizităm câteva ateliere meșteșugărești de-a lungul timpului, însă cel în care lucrează renumitul fierar Nagy György este pe departe cel mai uimitor. O poartă mare de fier forjat îi întâmpină pe toți cei care intră în lumea de fier a lui Nagy György, meșterul cu zâmbetul blând și cu mâinile bătătorite de muncă. Sculele sunt aliniate perfect, iar obiectele din fier forjat de pe pereți îți fură privirea prin unicitate și simplitate.
Pe urmele tatălui său
Bărbatul ne-a povestit că atelierul în care lucrează în prezent a fost ridicat la începutul anilor '70 de tatăl său. Cu toate că este un avantaj să te molipsești de dragostea pentru meserie de la părinți, aceasta nu este singura cale, spune el. Cei care își doresc cu adevărat să deprindă abilitățile necesare, pot fura meserie de oriunde apucă.
„Am început meseria lângă tatăl meu. De la el am învățat toate secretele meseriei. Eram copil mic și mereu eram în atelier. Tatăl meu mi-a făcut dintr-o bucată de cale ferată o mică nicovală. El era mereu îmbrăcat ori în cămașă de culoare albă, ori albastru deschis. Mie mama trebuia să îmi schimbe ținuta cel puțin de cinci ori pe zi pentru că mă făceam negru. La 12-13 ani erau obiecte pe care puteam să le fac singur. Balamalele forjate le făceam deja pe la 14 ani. Am făcut apoi și școala profesională de tinichigiu care mi-a adus un plus de cunoștințe în fierărie. În rest, am fost autodidact. Am învățat stilurile, formele din multe cărți. (...) În atelier trebuie să fie totul pus la loc pentru că altfel nu se poate. Trebuie să știu exact unde e o unealtă atunci când fierul este fierbinte”, ne-a spus Nagy György.
„Pentru mine este mai mare satisfacția, pentru că banii vin și pleacă”
Fierarul ne-a prezentat apoi câteva dintre lucrări – suporturi de lumânare, balamale, balustrade și alte obiecte decorative din fier forjat – piese pline de valoare și tradiție. Nimic nu e sudat, spune covăsneanul, iar tehnologia industrială nu își are locul în atelierul lui, decorat frumos cu elemente forjate.
Lucrări ale fierarului din Tălișoara să regăsesc în mai multe locuri din județ, dar și în țară. Poarta de la intrarea în Hotel Daniel Castel, spre exemplu, este realizată de Nagy György, la fel și poarta de la intrarea în Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. Și la Muzeul Național Secuiesc câteva obiecte îi poartă amprenta.
„Obiectele de aici nu sunt făcute numai ca să le prezint și să arăt ce am. Aproape toată ziua sunt în atelier și vreau să mă simt bine aici. Dacă vine un vizitator sau un client, trebuie să fie ordine pentru că pe vremuri atelierele mereu așa au fost. Eu prezint atelierul cu drag și cu bucurie oricui. Clienții preferă obiecte în stil rustic. Comenzi vin din București, Ploiești, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc. Restaurez și feroneria la Biserica Neagră din Brașov. Obiectele atunci sunt făcute bine când se potrivește cu peisajul, când nu sar în ochi că ar fi noi sau nu ar fi de aici. Cu meseria asta nu se îmbogățește nimeni prea mult. Se îmbogățește numai sufletul. Pentru mine este mai mare satisfacția, pentru că banii vin și pleacă. Contează ce lăsăm în urmă. Dacă îmi doream să câștig bani, lucram doar din elemente. E foarte mult de lucru, dar asta e satisfacția mea. Nu îmi place să fac obiectele în serie. Ceea ce este unic, fac cu mare plăcere, dar în rest nu am răbdare să fac lucruri la fel. Acum fiecare obiect pe care îl fac nu seamănă nu celălalt. Acesta este și un pas înainte spre dezvoltare”, ne-a împărtășit fierarul din Tălișoara.
Punte între vremuri, construită în curtea meșterului
Cu toate că încăperea în care își desfășoară activitatea fierarul ar fi de ajuns pentru o experiență completă într-o lume a meșteșugului fierarilor, adevărata surpriză îi așteaptă pe turiști în spatele casei, acolo unde bărbatul a reconstruit în 2016 un atelier tradițional de fierărie de pe vremuri.
Camera este plină de unelte, piese și utilaje de fier colecționate de Nagy György de-a lungul timpului – lanțuri, balamale, o capcană pentru lupi, potcoave, unelte de tuns, burghie și multe alte obiecte forjate cândva de fierari. Printre obiecte se află și sculele cu care a lucrat tatăl lui, iar cel mai vechi obiect din colecție este un burghiu din anul 1834.
Un jurnal cu impresiile vizitatorilor din diferite țări este așezat pe o masă aflată la intrarea în atelierul reconstruit.
„Vă mulțumesc pentru incursiunea în trecut cu tradiții frumoase și pentru lecția de viață bună și liniștită”, a scris o familie în 2016.
„Vă mulțumesc pentru vizita într-o lume aproape pe cale de dispariție”, au trecut alți vizitatori în jurnal.
Bucuria de a împărtăși
Fierarul ne-a spus că a putut să trăiască pe deplin bucuria împlinirii doar atunci când a împărtășit-o și cu cei din jur.
„Când a venit familia Rácz să comande obiectele pentru Castelul Daniel, au văzut și atelierul. Atunci a zis Lilla că ar fi bine să aducem aici vizitatori. Eu am zis că mă mai gândesc. Până la urmă mi-am dat seama că bucuria atunci e bucurie când o împărțim cu alții. Așa am început să primesc vizitatori. Prima oară a fost ajutorul din partea familiei Rácz, iar apoi am simțit că primesc mai mult de la vizitatori decât ceea ce le ofer eu. Când am văzut cu câtă energie bună pleacă ei de aici, a fost un imbold să continui. Apoi Consiliul Județean a adus aici bloggeri și ziariști din București, o inițiativă foarte bună. Și pentru ei a fost o experiență unică. De acolo au început să meargă lucrurile. Pentru că sunt două ateliere tradiționale, unul e așa cum e în zilele noastre și unul cum a arătat acum 100-200 de ani, e ceva cu adevărat unic. S-a ajuns acolo că lumea aude de la alții și astfel am vizitatori în continuu. Când vin ei, las lucrarea și le prezint atelierele”, ne-a mai spus Nagy György.
Un eveniment unic în țară a luat naștere la inițiativa fierarului din Tălișoara
Meseria este interpretată greșit de mulți dintre tineri, spune fierarul, iar din acest motiv majoritatea nu sunt interesați să învețe cum se fac obiectele din fier forjat. Din acest motiv, bărbatul și-a propus să schimbe pe cât posibil percepția oamenilor despre fierărit, iar astfel, cu sprijinul autorităților, a luat naștere un eveniment unic în țară.
Astfel, cea mai mare bucurie și împlinire pe care i-a adus-o iubirea pentru fier este posibilitatea de a organiza din doi în doi ani Întâlnirea Internațională a Fierarilor chiar în mijlocul municipiului Sfântu Gheorghe. În 2021, manifestarea va ajunge la ediția cu numărul cinci.
Încă de la prima ediție, Nagy György, maestrul fierar din Tălișoara, cel care a inițiat acest eveniment, și-a propus să creeze un cadru pentru cunoașterea și promovarea proceselor de muncă a acestui meșteșug, dar și pentru ca cei mai buni din acest domeniu să aibă parte de un schimb prețios de experiență.
În 2019, cei mai iscusiți maeștri fierari din România, Austria, Germania, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Rusia și Republica Moldova au transformat Piața Centrală a reședinței județului Covasna într-un mare atelier. În acest fel, la fiecare ediție este promovată și prezentată arta meșteșugului tradițional al fierarilor și valoarea fierului forjat.
„Ca să organizez acest eveniment, a fost o pregătire îndelungată înainte. Am fost invitat în Polonia prima dată pentru că polonezii au văzut în Ungaria lucrările mele. În Polonia a fost un eveniment care mi-a plăcut foarte mult, organizarea a fost foarte bună. Atunci m-am gândit că dacă în jurul nostru sunt țări în care se face așa ceva, de ce nu se poate și aici la noi? Mi-a reușit primul eveniment și an de an am vrut să creștem nivelul”, a mai adăugat fierarul.
N-a vrut să dea multe detalii despre ediția următoare, dar ne-a dezvăluit totuși că în 2021 se va pune accent pe artă.
Magia transformării fierului
În final, am participat la un proces de realizare a unui cui din fier pe care l-am primit în dar ca amintire de la el. Atunci când a început să ne arate câteva procedee, fierarul parcă s-a transformat. A devenit foarte implicat și concentrat, iar timpul parcă s-a oprit în loc în momentul în care meșterul se afla în procesul de creație.
„Prima dată un meseriaș adevărat trebuie să fie sincer. Al doilea lucru este să facă totul forjat, nu industrial, să aibă o viziune. Obiectele lui trebuie să fie unice, să fie atent la detalii și să se țină de cuvânt. El trebuie să educe gusturile oamenilor”, ne-a spus la plecare fierarul.
Astfel, chiar dacă se spune că meseria de fierar este una care se îndreaptă vertiginos către uitare, în timp ce tehnologia aproape că a luat locul meșterilor adevărați, acest lucru pare să nu fie valabil în curtea lui Nagy György. Aici folosirea metodelor și instrumentelor tradiționale sunt în avantajul tehnicii moderne, iar magia acestui meșteșugărit îl transformă pe iscusitul fierar într-un adevărat creator care duce mândru povestea fierului mai departe.