ACTUALITATE 14 noiembrie 2016

Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu

de Covasna Media | 304 vizualizări

Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu de la sfârşitul săptămânii trecute. De acum, medicii trebuie să introducă datele pacienţilor, inclusiv istoricul medical, în sistemul informatic al CNAS. Un sistem nesigur şi care se blochează des, se plâng medicii medicii, după experienţele din ultimul an cu cardul de sănătate. Reprezentanţii Casei de Asigurări dau asigurări, însă, că nu vor exista blocaje.

Dosarul electronic conţine toate informaţiile legate de sănătatea pacientului: de la alergii şi intolerante, la intervenţii suferite, vaccinuri sau rezultatele analitelor. Pacientul poate vedea aceste informații accesând platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: DES-CNAS.RO. Iar autentificarea se face fie pe baza cardului de sănătate, fie pe baza codului numeric personal.

De acum, medicii de familie sunt obligaţi să introducă în sistem toate aceste date pentru toţi pacienţii, fie asiguraţi, fie neasiguraţi. Doctorii sunt, însă, sceptici după numeroasele episoade în care sistemul cardului de sănătate s-a blocat.

„Dacă acest sistem nu este eficient, mă întreb ce se va întâmpla când va rula şi dosarul electronic de sănătate. Problema noastră serioasă este că ar fi trebuit făcut în paşi, să devină funcţional şi abia apoi trecut la un alt nivel”, spune Valeria Herdea, medic de familie.

„Este una dintre vulnerabilităţile sistemului sanitar. Problema este că de ani de zile, cel puţin trei ani, nu există mentenanţă pe multe componente de hardware şi de asta cedează, pur şi simplu”, declară Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dau asigurări, însă, că sistemul nu va ceda.

„Dosarul electronic de sănătate este un sistem separat de cardul de sănătate. Pentru dosarul electronic de sănătate există contract de mentenanţă”, spune Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

(digi24.ro)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.