ACTUALITATE 9 iunie 2016

Doi poliţişti de la Serviciul Permise Covasna au fost reţinuţi

de Agerpres | 1047 vizualizări

Un agent este acuzat de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual

Procurorii DNA Braşov au dispus reţinerea a doi poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Covasna pentru mai multe fapte, printre care şi luare de mită, după ce au pretins bani pentru eliberare de permise auto.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost reţinuţi Ilie Cristian Filip, comisar de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ, în prezent detaşat la SPCRPCÎV Covasna, pentru luare de mită (2 fapte) şi complicitate la această infracţiune (3 fapte), Costel Adrian Anton, agent principal de poliţie la SPCRPCÎV Covasna, pentru luare de mită (14 fapte) şi folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, precum şi Gabor Koter, instructor auto, pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă.

Ilie Cristian Filip şi Costel Adrian Anton vor fi prezentaţi joi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA precizează că, în perioada 16 ianuarie - 28 aprilie 2016, Filip şi Anton, având atribuţii pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică şi practică pentru obţinerea permisului de conducere, atât singuri, cât şi împreună, au pretins şi primit de la diferiţi candidaţi sume de bani cuprinse între 100 lei şi 1.000 euro şi alte foloase necuvenite (ex. mese la restaurante).

„În acelaşi context, în perioada 7 martie - 20 aprilie 2016, inculpatul Anton, în aceeaşi calitate de examinator, a obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea. Sumele de bani au fost remise celor doi inculpaţi atât personal, cât şi prin intermediari, unul dintre aceştia fiind inculpatul Koter, instructor auto la o şcoală de şoferi”, susţin procurorii.

Sursa citată menţionează că, în perioada 21 - 25 aprilie 2016, Gabor Koter a pretins de la un candidat sumele de 1.200 de euro şi 1.000 de lei şi a primit o sticlă de coniac în valoare de 120 de lei, promiţându-i că-l va ajuta să promoveze proba practică şi teoretică pentru obţinerea permisului de conducere, în acest sens susţinând că are influenţă asupra unor examinatori.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Prefectul judeţului Covasna: Poliţiştii de la Permise, reţinuţi pentru mită, au fost detaşaţi din judeţul Neamţ

Poliţiştii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Covasna, reţinuţi joi pentru mită de către procurorii DNA, au fost detaşaţi din judeţul Neamţ în Covasna pentru a suplini lipsa de personal cu care s-a confruntat această instituţie, pe fondul mai multor cazuri de corupţie.

„E important să punctăm acest lucru, ambii au venit de la Neamţ, au fost detaşaţi în interes de serviciu pentru a acoperi deficitul grav de personal pe care l-am avut la Serviciul de Permise”, a declarat prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Serviciul de Permise Auto s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe cazuri de corupţie. În primăvara anului 2009 mai mulţi angajaţi, suspectaţi că ar fi facilitat înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme, au fost inculpaţi pentru fals, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. În 2014 un alt angajat a fost prins în flagrant în timp ce primea 200 de euro mită de la un candidat pentru a-i facilita promovarea probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Persoanele inculpate nu au mai avut voie să continue profesia sau activitatea în exercitarea căreia au săvârşit infracţiunile de care au fost acuzate, iar, astfel, Serviciul de Permise Auto a fost nevoit să lucreze cu un efectiv redus, până anul trecut când în locul lor au fost detaşaţi alţi funcţionari, iar ulterior s-au făcut angajări.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.