ACTUALITATE 29 ianuarie 2010

Distracţii şi obiceiuri de iarnă

de Covasna Media | 526 vizualizări
La Comandău au loc mâine Serbările Zăpezii. 30 de localnici ridică un om de zăpadă de 7 metri 29ian2010-om_zapadaDacă la Tuşnad avem concurs de atelaje cu câini, la Comandău mâine au loc tradiţionalele Serbări ale Zăpezii, ocazie cu care organizatorii au pus la cale tot felul de concursuri, precum şi o surpriză destăinută la timp ca să atragă turişti – un gigantic om de zăpadă înalt de 7 metri pe care localnicii îl vor ridica în cinstea iernii care la Comandău stă cam şase luni din an. „De data aceasta va fi o singură zi

La Comandău au loc mâine Serbările Zăpezii. 30 de localnici ridică un om de zăpadă de 7 metri

29ian2010-om_zapadaDacă la Tuşnad avem concurs de atelaje cu câini, la Comandău mâine au loc tradiţionalele Serbări ale Zăpezii, ocazie cu care organizatorii au pus la cale tot felul de concursuri, precum şi o surpriză destăinută la timp ca să atragă turişti – un gigantic om de zăpadă înalt de 7 metri pe care localnicii îl vor ridica în cinstea iernii care la Comandău stă cam şase luni din an.

„De data aceasta va fi o singură zi Serbarile Zăpezii, vor fi concursuri, foc de tabără, concurs cu motosanie şi ATV-uri şi sâmbătă seara de la 8.30 la 22 Bal stradal, muzică, vin fiert. Facem şi om de zăpadă, 30 de persoane lucrează la omul de zăpadă, va avea cca 6 – 7 metri”, a spus primarul Kocsis Bela.

Tot sâmbătă va avea loc şi un concurs de aruncat cu bulgări şi altul de sculptat în zăpadă.

În lume, unul dintre cei mai mari oameni de zăpadă avea 37 de metri şi a fost ridicat în 2008 într-un orăşel american. Acesta era atât de mare, încât cei care l-au construit i-au pus schiuri în loc de gene şi pneuri vopsite în roşu în locul gurii.

În Lituania, omului de zăpadă i se spune „Omul fără minte”, iar în Japonia acesta poartă în mod obligatoriu pe cap o găleată răsturnată.

16 echipe la Pomana Porcului

Tot din categoria voie bună, îmbinată de data aceasta şi cu ademenirea papilelor gustative şi cu tradiţia, la Balvanyos pregătirile pentru Pomana Porcului sunt în toi.

Potrivit primarului Daragus Attila până acum s-au înscris 16 echipe din Germania, Ungaria şi România, iar concursul propriu-zis va avea loc în intervalul 19 – 21 februarie.

După ce vor prinde porcii şi îi vor sacrifica – care tradiţional, care cu asomator – participanţii vor primi câte o jumătate de porc pe echipă, pentru a pregăti toate bucatele.

Pomana Porcului este un festival internaţional intrat în tradiţie când vine vorba de promovarea obiceiurilor legate de ritualul sacrificării porcului. Iniţiatorul, Daragus Attila, a înregistrat marca la OSIM, iar evenimentul atrage anual sute de turişti dornici să vadă de la cap la coadă cum se taie porcul, cum se prepară, şi la final să guste din preparatele specifice.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ianos Iuhas, 29 ianuarie 2010
Concurs de atelaje e şi la Bălan.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.