ACTUALITATE 19 mai 2009

Directorii de la şomaj devin şomeri?

de Covasna Media | 758 vizualizări
Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, intenţionează să dea în judecată Guvernul din cauza ordonanţei deconcentratelor

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna (AJOFM), Kelemen Tibor, a contestat rezultatul Comisiei de Evaluare potrivit căreia a obţinut cu două puncte mai puţin faţă de contracandidatul său, Dorel Lungu, susţinut de PD-L în fruntea instituţiei, şi intenţionează să dea în judecată Guvernul pe baza neconstituţionalităţii Ordonanţei deconcentratelor.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, intenţionează să dea în judecată Guvernul din cauza ordonanţei deconcentratelor

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna (AJOFM), Kelemen Tibor, a contestat rezultatul Comisiei de Evaluare potrivit căreia a obţinut cu două puncte mai puţin faţă de contracandidatul său, Dorel Lungu, susţinut de PD-L în fruntea instituţiei, şi intenţionează să dea în judecată Guvernul pe baza neconstituţionalităţii Ordonanţei deconcentratelor.

Întreaga echipă din fruntea AJOFM a fost demisă recent prin ordonanţa Guvernului, directorul Kelemen Tibor şi colega sa Marlena Prejmeran prezentându-se la noul concurs organizat pentru ocuparea postului. Potrivit rezultatelor însă, niciunuia nu i-a fost acordat punctajul necesar continuării exercitării funcţiei.

„Singura echipă care nu a fost demisă timp de 11 ani nu este păstrată. Până acum am fost specialişti, acum plecăm pentru că nu mai suntem specialişti, am devenit brusc fără minte. Toţi trei am fost demişi, eu pentru că sunt ungur şi nu am susţinere, Marlena Prejmeran pentru că este apolitică şi n-a apelat la nimeni, dar ştie meserie mai mult decât alţii din 42 de judeţe”, a declarat Kelemen Tibor. Celălalt director, Luminiţa Zin, nu s-a mai prezentat la concurs în condiţiile date.

Potrivit lui Kelemen Tibor, deocamdată nu s-a aprobat nicio situaţie cu privire la locurile de muncă ale lor şi nici posturi vacante nu au. Directorul AJOFM povesteşte că la concurs, la partea orală, ceilalţi doi intervievaţi au stat unul un minut şi altul trei minute, iar ceea ce îi rămâne lui este satisfacţia profesională că el şi colega sa au fost apreciaţi de conducerea Agenţiei Naţionale. „Ni s-a spus că suntem buni, diferenţa a fost însă hârtia cu susţinerea politică a acestui post”, a mai spus Kelemen Tibor.

Rezultatele au fost de 90 de puncte pentru Dorel Lungu şi 88 pentru Kelemen Tibor, iar în cazul Marlenei Prejmeran 63 de puncte, atât ea cât şi contracandidatul ei picând. „Nu au putut să-i spună că trebuie să-l susţină pe celălalt, i-au dat 63 de puncte pentru că la 70 ar fi reuşit şi i-a picat pe ambii, tânărul avea susţinere, dar era pe dinafară”, a mai declarat Kelemen Tibor.

Acesta a subliniat că Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă nu este o instituţie care să fie condusă oricum şi în fruntea ei trebuie să se găsească specialişti.

Echipa de la AJOFM îşi poate exercita funcţia până pe 24 mai

„Susţinem şi noi ca Baciu şi Grama că pot să înveţe, dar România este în criză şi înseamnă că această instituţie este lăsată fără a fi cârmuită corespunzător. Moral pe noi ne distrug, pentru că am crescut cu această instituţie şi am construit-o, orice manager poate conduce orice instituţie, dar aceasta nu este orice instituţie. AJOFM nu este ceva ce se numeşte societate comercială sau orientare spre profit”, a mai afirmat Kelemen. Mai mulţi şefi de deconcentrate din judeţ au fost schimbaţi sau în locul lor există altă propunere. Atât preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, cât şi cel al PDL, Gheorghe Baciu, au afirmat de nerepetate ori că schimbările nu au la origine motive etnice, ci politice sau de performanţă.

Miting de susţinere la Miercurea Ciuc

Vineri la Miercurea Ciuc urmează a avea loc un miting de protest faţă de politizarea funcţiilor de conducere de la descentralizate, la care vor participa şi covăsneni.

Potrivit şefului de campanie al UDMR în judeţul Covasna, preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, la protest vor pleca din Covasna în jur de 5-6 autobuze pline cu oameni, pentru a se alătura mitingului, asta în organizarea UDMR, plus cei care vor merge cu maşinile personale.

„Dacă ne uităm bine vor să îi mazilească pe toţi conducătorii deconcentratelor, ceea ce credem că nu este un gest corect şi elegant, mai ales în Covasna. Desigur, UDMR este în opoziţie, dacă mergem pe logica politicii din Bucureşti asta înseamnă că potrivit legislaţiilor în vigoare au această posibilitate politică, dar noi vrem să ajungem la o situaţie când nu decizia politică ci un pact etnic trebuie să guverneze aceste numiri sau destituiri. Nu este la fel judeţul Covasna cum este Ilfov, ci trebuie să ajungem la un pact etnic în ceea ce priveşte descentralizatele”, a declarat Tamas Sandor.

În opinia acestuia, „salvarea“ din această situaţie ar fi pe termen mediu descentralizarea, prin care nu s-ar mai decide de la nivel central ceea ce este bine în teritoriu, iar pe termen lung autonomia şi un pact etnic, precum şi o lege ca în Tirolul de Sud care garantează proporţionalitatea etnică.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
David, 20 mai 2009
Il stiu personal pe Kepemen Tibi si e un om f bun care e specialist in ceea ce face, si nu cred k a refuzat pe cineva care s-a dus la el sa-l ajute
geo g, 20 mai 2009
poate ar mai trebuii schinbati si ei numa aici in judet tre sa duci doua adeverinte pt ca ti-ai cautat de munca de ex in bv nimic nu tu adeverinte dar aici cum sunt prea multe locuri vacante fata de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.