ACTUALITATE 31 august 2012

DGA Covasna anunţă condamnări pentru contrabandă cu ţigări și alcool

de Covasna Media | 74 vizualizări

Tribunalul Covasna a emis o sentință prin care condamnă două persoane la câte zece luni închisoare pentru contrabandă cu țigări și alcool și evaziune fiscală.

Povestea a început în urmă cu doi ani, când ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) Covasna, în baza autorizaţiei emise de instanţa de judecată, au desfăşurat o activitate de percheziţie domiciliară la domiciulul lui B. Mircea,  ocazie cu care au fost găsite 3.131 pachete ţigarete (62.620 fire) de diferite mărci. Țigările nu aveau aplicate timbre fiscale româneşti, nu aveau documente de provenienţă şi fuseseră achiziționate de către B. Mircea în scopul revânzării, astfel ascunzându-se sursa impozabilă. Polițiștii au mai găsit şi 266 litri alcool cu o concentraţie de 89%, fără documente de provenienţă . DGA susține că prin fapta sa inculpatul a produs în dauna bugetului de stat un prejudiciu de 51.157 lei, suma reprezentând valoarea în vamă, taxe vamale, accize şi TVA.

Cea de-a doua persoană, B Mirela, este implicată în caz prin faptul că în perioada iulie-decembrie 2010 a achiziţionat de la B. Mircea 840 pachete ţigarete (16.800 fire) de provenienţă extracomunitară care nu aveau aplicate timbre fiscale româneşti şi nici documente de provenienţă. Polițiștii DGA au apreciat că dauna la bugetul de stat constă într-un prejudiciu de 7.102 lei, reprezentând valoarea în vamă, taxele vamale, accizele şi TVA.

Cei doi au fost cercetați în stare de libertate, B. Mircea sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi comercializare de produse accizabile şi deţinere de obiecte pirotehnice, iar B. Mirela sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală. În urmă cu două zile, Tribunalul Covasna a emis o sentință prin care B. Mircea a fost condamnat la pedeapsa de zece luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă și la pedeapsa de șase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de achiziţionare alcool etilic şi de distilate de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau importatorii autorizaţi de astfel de produse, respectiv, deţinere în afara antrepozitului fiscal şi comercializare pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de ţigarete.  Conform Codului Penal, Tribunalul aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea - de zece luni închisoare, B. Mirela primind la rândul său pedeapsa de zece luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Potrivit Biroului de Informare și Relații Publice al DGA Covasna, împotriva acestei sentinţe, inculpata B. Mirela, Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov si Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna au declarat apel.

Băutură pentru nuntă, fără documente

Miercuri, pe 29 august, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală aflaţi în serviciu pe DN 13, au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în judeţul Covasna. La volan se afla B. Janos, de 54 ani, din Sfântu-Gheorghe, care transporta cu autoturismul său 28 litri lichid incolor (alcool), distribuit în 14 flacoane de plastic a câte doi litri fiecare, neavând etichetă sau alte marcaje şi nici acte de provenienţă.

B. Janos le-a spus polițiștilor că achiziționase alcoolul pentru nunta fiicei sale, cumpărându-l de la un cetăţean. Cantitatea de alcool a fost ridicată în vederea confiscării, urmând a fi predate la D.J.A.O.V. Covasna în vederea efectuării unei analize fizico-chimice a conţinutului recipientelor şi luarea măsurilor legale. Prejudiciul creat este de 448 lei.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.