Dezinsecția, motiv de îngrijorare pentru apicultori?
Procedura ar trebui să se efectueze fie dimineața, fie noaptea târziu, spun stuparii, nicidecum ziua
Acțiuni de dezinsecție au fost programate pentru săptămâna aceasta în Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc. Condițiile meteo au împiedicat însă desfășurarea acestei proceduri, iar apicultorii mai au astfel răgaz câteva zile să se gândească cum să își protejeze familie de albine, astfel încât odată cu țânțarii să nu moară și ele, mai ales că ora la care este programată acțiunea ridică semne de întrebare. Deși nu s-au înregistrat pierderi majore în anii precedenți, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine din județul Covasna, dar și autoritățile locale, îi îndeamnă pe apicultori să fie precauți.
Lupta aeriană cu țânțarii trebuia să înceapă la Sfântu Gheorghe, joi, 16 iulie, însă pentru că se anunță ploi, procedura a fost amânată pentru data de 27 iulie.
Reprezentanții primăriei transmit că acțiunea va avea loc în aceleași condiții cum era programată inițial, adică între orele 18:00-24:00, când va avea loc pulverizarea din avion pe tot teritoriul administrativ al municipiului. Totodată, în același interval orar va avea loc și pulverizarea la sol în acele zone în care există un potențial mai mare de înmulțire a țânțarilor și insectelor deranjante.
Viceprimarul Tóth Birtan Csaba ne-a spus că anul trecut n-au fost înregistrate probleme mari în ceea ce privește efectul pe care îl are insecticidul asupra albinelor. În ceea ce privește ora la care se va efectua procedura, acesta spune că a fost fixată după o discuție prealabilă cu apicultorii.
„Se pare că joi o să fie o zi ploioasă și n-ar fi suficient de bună vremea și am irosi banii pentru că n-ar fi cu randament. Anul trecut la fel, din avion s-a făcut dezinsecția. Au fost plângeri minime anul trecut și nici nu știm dacă au fost probleme în același timp și din alte cauze, pentru că nu s-a putut verifica acest lucru, dar în orice caz nu au fost probleme mari. În prealabil au avut loc discuții cu apicultorii, după aceea ora a fost fixată astfel încât să fie cât mai puține albine. Normal că nu se poate găsi nicio oră sau nicio substanță care să nu fie nocivă pentru nicio albină și să nu moară niciuna, dar ceea ce depinde de noi, facem. Substanța care se depune pe vegetație nu mai este nocivă, din câte știu, ci afectează doar dacă nimerește direct pe insectă”, ne-a spus Tóth Birtan Csaba.
Și la Târgu Secuiesc acțiunea de dezinsecție care trebuia să aibă loc vineri, 17 iulie, între orele 18:00 și 21:00, a fost amânată. Reprezentanții primăriei spun că încă nu se știe când se va efectua această procedură.
Insecticidul care urma să fie folosit în cazul ambelor municipii și a localităților aparținătoare este Cymina Plus. Potrivit inițiatorilor procedurii, aceasta conține o substanță activă numită Cypermethrin, care este toxică pentru albine. Primăriile au atras atenția apicultorilor să nu lase albinele în aer liber în perioada dezinsecției.
„Trebuie făcută stropire ori dimineața, ori seara târziu”
Pentru că la orele 18:00, când se va face dezinsecția la Sfântu Gheorghe, albinele încă sunt pe câmp și nu pot fi închise, câțiva apicultori s-au arătat îngrijorați.
„Eu țin albinele la Zagon, chiar dacă sunt din Sfântu Gheorghe, dar nu cred că e bine că se face la ora 18:00. Albinele nu se pot închide la ora asta. Trebuie făcută stropire ori dimineața, ori seara târziu. Nici nu se spune câte zile este toxic acest insecticid și cât timp trebuie ținute închise albinele. Apicultorii știu cel mai bine care e problema și șefii ar trebui să se consulte cu ei. Nu e suficient să fie anunțați”, ne-a spus un apicultor din județ.
Apicultorii vor veni pe viitor cu câteva recomandări
Unul dintre membrii Asociației Crescătorilor de Albine din județul Covasna, Szafta Szabolcs Méhész ne-a explicat că stupinele mari nu sunt în perimetrul orașului și că la Sfântu Gheorghe sunt doar stupine mici. Potrivit acestuia, în anii trecuți nu au existat depopulări mari care să fie cauzate de dezinsecție. Totuși, ora fixată de autorități anul acesta este problematică. Ca pe viitor să se evite astfel de situații, apicultorii vor înainta primăriilor câteva recomandări.
„Am discutat cu cei care răspund de această procedură și o să solicităm să se facă dezinsecția după ora 20:00, de exemplu. E o propunere din partea noastră pentru că nu putem închide stupii. Majoritatea celor care au albinele în curți sau în grădină n-au cum să le ducă în altă parte, iar de închis nu este o soluție pentru că albinele sunt încă pe câmp la ora aceea. Singura soluție ar fi să se împacheteze stupii și să le ducă în altă parte și să revină a doua zi. Dar asta nu se poate face pentru că îți trebuie remorcă, trebuie să nu mergi la muncă. Adică sunt multe chestii tehnice care trebuie rezolvate. O altă problemă este legată de polenizatorii sălbatici, acele insecte sălbatice sunt și ele afectate într-o oarecare măsură, cum sunt și albinele. Din acest motiv vrem să venim cu recomandări ca să se facă mai târziu această procedură, pentru că atunci și polenizatorii se întorc în cuiburile lor și albinele în stup. Deci ceea ce știm este că nu e bine să stropească în timpul zilei când albinele și celelalte insecte polenizatoare, care sunt benefice, sunt pe câmp. Anul acesta nici nu dorim să se modifice ceva, pentru că este prea din scurt. Probabil că deja sunt contractate orele. Am avertizat stuparii să facă tot posibilul pentru a evita astfel de probleme și la anul, tocmai ca să nu intrăm în acest conflict că venim prea din scurt, vom pregăti câteva recomandări”, ne-a spus Szafta Szabolcs Méhész.
Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din județul Covasna, Deák Mihály spune că acei apicultori care pot să își mute stupii cât timp se face dezinsecția, ar trebui prima dată să ia în calcul anume această opțiune.
„Probabil că dezinsecția este în folosul locuitorilor și a populației, dar totuși nu putem să știm în ce măsură această substanță cu care se va face dezinsecția va afecta albinele. Unii apicultori au spus că ar fi bine să se facă dezinsecție noaptea, dar probabil că din avion nu se poate face la acele ore. Totuși, trebuie să avem grijă pentru că orice fel de substanță care este insecticid nu cred că e în folosul albinelor. Nu cunosc să fi fost pierderi majore în anii trecuți, pentru că și apicultorii sunt anunțați din timp. În astfel de cazuri, apicultorul trebuie să fie preventiv și de fapt el nu poate să închidă albinele pentru toată ziua, în căldură. Ceea ce poate să facă apicultorul, este să mute albinele din zona respectivă. Asta e sigura soluție ca să protejăm albinele. Noi vom înainta primăriei opinia noastră ca pe viitor să facă în așa fel încât să nu fie în timpul zilei dezinsecția”, ne-a spus Deák Mihály.
Ce spun autoritățile?
Șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea a precizat că nu a avut până acum nicio plângere din partea apicultorilor. Este totuși important ca firma specializată care va efectua acțiunea să respecte toate instrucțiunile, spune el.
„Noi n-am avut nicio sesizare din partea apicultorilor până acum. Din câte știu și de la alți colegi, nici în alte județe nu au fost probleme. Mă gândesc că substanța e autorizată de către cei de la DSP. Contează ca firma care va face dezinsecția să respecte toate regulile”, ne-a spus Lucian Cândea.
„Nu știu ce substanță se va folosi, însă ceea ce vă pot spune este faptul că nicio substanță chimică nu este prea bună pentru albine, fiind organisme mai sensibile. Trebuie văzut ce a prevăzut prospectul acelui insecticid”, ne-a spus și directorul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Sikó-Barabási Sándor.
Indiferent ce substanță se folosește pentru dezinsecție, directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba spune că apicultorii trebuie să fie atenți.
„Sunt sigur că se va folosi un insecticid care este mai puțin activ față de albine, dar totuși ar trebui ca apicultorii să fie precauți și să aibă grijă în ziua respectivă de stupi, respectiv de albine. Sunt sigur că nu se va folosi un insecticid care să aibă un efect devastator față de albine”, ne-a declarat Könczei Csaba.
Inițiativă europeană cetățenească pentru salvarea albinelor
Activiștii de mediu de la Agent Green au postat săptămâna aceasta pe pagina lor de Facebook informații despre intenția primăriei Sfântu Gheorghe de a folosi pentru dezinsecție insecticidul Cymina Plus. Ei au punctat că acesta conține o substanță activă numită Hypermethrin, toxică pentru albine, avertisment pe care l-au înaintat și reprezentanții primăriei.
Textul a fost urmat de un îndemn de a semna o inițiativă europeană cetățenească pentru salvarea albinelor de pesticidele periculoase.
„Ne unim vocile, oameni din întreaga Uniune Europeană, pentru a cere o agricultură prietenoasă cu albinele, în beneficiul fermierilor, sănătății și mediului. Prin inițiativa noastră cetățenească europeană solicităm Comisiei Europene să sprijine un model agricol care să permită atât fermelor cât și biodiversității să prospere, în armonie. Pentru a proteja albinele și sănătatea oamenilor, facem apel la Comisie, îndemnând-o să propună acte juridice pentru a elimina treptat pesticidele sintetice până în 2035, pentru a restabili biodiversitatea și pentru a sprijini fermierii în realizarea tranziției”, se arată pe site-ul agentgreen.ro.
Primăria Sfântu Gheorghe a trimis un comunicat de presă în care prezintă pe larg insecticidul care va fi folosit. În acesta se artă că substanța folosită la dezinsecție nu afectează sănătatea oamenilor, animalelor sau păsărilor. Totodată, autoritățile au atras din nou atenția apicultorilor să nu lase albinele în aer liber în perioada respectivă.
Vara trecută, la Sfântu Gheorghe au avut loc două acțiuni de dezinsecție, la începutul și la mijlocul lunii iulie. Pulverizarea din avion a avut loc între orele 6:00 – 9:00, iar pulverizarea la sol, în parcuri și cartiere de blocuri s-a efectuat seara, între orele 21:00 – 24:00. Insecticidele utilizate în 2019, PERMEX 22 și Detral Super, erau atestate de Ministerul Sănătăţii, anunțau atunci autoritățile locale.