ACTUALITATE 29 iulie 2013

Delegaţie din China în vizită la o fermă din Bixad

de Covasna Media | 91 vizualizări

În data de 25 iulie, experţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) și conducerea DSVSA Covasna au avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză (AQSIQ).

Vizita AQSIQ a fost una de documentare cu privire la evaluarea potențialului de export de bovine vii pentru reproducție și producție de lapte; stabilirea condițiilor de export pentru carne și preparate din carne de porc.

Delegația a vizitat și ferma de bovine Müller Zoltan din comuna Bixad, unde a avut loc o scurtă întrevedere și discuții de informare cu reprezentanții DSVSA, Agenției de consultanță agricolă, Agrosic, Asociația crescătorilor de bovine etc.

În cursul săptămânii au avut loc astfel de întâlniri și în județele Brașov, Harghita și Mureș.

Duminică delegația chineză a vizitat Lacul Sfânta Ana și stațiunea Balvanyos unde au fost fermecați de natura virgină și de ospitalitatea specifică locului.

Aceste vizite oficiale sunt o continuare a demersurilor ANSVSA, iniţiate de mai mult timp, cu scopul de a întări cooperarea între cele două ţări în domeniul comerţului cu animale vii şi produse de origine animală.

În acest sens, ANSVSA prin specialiştii săi a stabilit un dialog direct cu  AQSIQ pentru a facilita relansarea exporturilor româneşti de animale vii şi  produse alimentare pe piaţa chineză şi pentru a veni în sprijinul  unui număr important de fermieri şi producători  români  de alimente de origine animală, care sunt interesaţi să exporte în această ţară.

Avantajele ţării noastre, în ceea ce priveşte exportul de bovine, constau în aceea că în România nu a evoluat şi nu evoluează encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune) şi în faptul că în China nu există rase de bovine producătoare atât de lapte cât şi de carne.

Primul pas a fost realizat prin aprobarea importului de material seminal bovin din România, la sfârşitul lunii decembrie a anului 2012, urmat de aprobarea importurilor  de piei brute şi de lână, în urma transmiterii de ANSVSA către AQSIQ a modelelor de certificate sanitare veterinare pentru export în Republica Populară Chineză.

La sfârşitul lunii august a acestui an, ministrul adjunct al AQSIQ, Wei Chuanzhong, va efectua o vizita la Bucureşti, în vederea semnării unui Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, între autorităţile veterinare ale celor două ţări.

Director  executiv DSVSA Covasna,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.