ACTUALITATE 21 martie 2013

Debut publicistic pentru Vasile Antonie Tămaș - Delavâlcele

de Covasna Media | 97 vizualizări

Duminică, 24 martie, la Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Teodor Stratilat” din Vâlcele, în continuarea slujbei Sfântului Maslu cu sobor de preoți, care va începe la ora 15.00, are loc lansarea nuvelei „Bartolomeu Poteceanu – Viața unui preot de țară”. Cartea prezintă realitatea sinceră și de necontestat a vieții religioase din satul românesc autentic, părăsit de vlaga creaționistă dar îndreptat de puterea conștiinței religioase. Personajele sunt prezente pretutindeni și în viața reală, numele lor punând în evidență laturile trupești și spirituale prin care se remarcă. Fiind cel mai de preț reprezentant al sufletului și al credinței din teritoriu, preotul ocupă locul principal în nuvela care dorește să lumineze gândurile cititorului nefamiliarizat încă cu realitatea de multe ori tragică a vieții preoților din satele mici și sărace ale României. Nuvela expune experiența personală a autorului, care consideră că numai trăind și adoptând anumite situații le poți descrie și, nicidecum, ficțiunea nu trebuie lăsată să ne copleșească. În ultimele pagini regăsim suplimentul „Porțile raiului”, un eseu care se vrea a fi mântuitor de gânduri și educator de fapte.

„E imposibil de însușit acest text fără o raportare la misiunea și valorile pe care și le-a asumat familia Tămaș pe meleagurile covăsnene. Eu simt textul în primul rând ca pe un omagiu adus părinților autorului: Preotul Ioan, cel care cu inima curată și plin de lumină a înțeles misiunea pe care o are în zonă, dar și preoteasa Mărioara Tămaș, care a sprijinit precum un stâlp de temelie truda soțului său, asumându-și sacrificii greu de bănuit. Mă bucură publicarea acestui text, pentru că e cel mai potrivit debut al talentatului lor fiu. Sunt rânduri scrise cu sufletul, nu cu stiloul, iar acesta este doar începutul. Împreună cu colegii de la Asociația Pentru Comunitate, ne străduim ca în viitorul foarte apropiat să reușim lansarea volumului de poezii semnate Vasile Antonie Tămaș, o culegere a celor mai reușite texte apărute în Observatorul de Covasna”, spune Daniel Şanta – unul dintre cei care au avut șansa de a citi manuscrisul înainte de publicare.

Vă invităm prin urmare la lansare, pentru a sărbători împreună debutul unuia dintre cei mai talentați și autentici tineri covăsneni.

Teme articol: Vasile Antonie Tamas
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.