De ce „ard” becurile în timpul zilei pe străzile din Sfântu Gheorghe?
Nu este o risipă de bani, spun autoritățile locale
Luni dimineața, în zona centrală a orașului, se putea observa că becurile de pe stâlpii de iluminat public nu au fost închise, iar lumina artificială făcea concurență celei naturale. Autoritățile locale susțin că nu ar fi vorba de risipă a banilor publici și că de fapt becurile nu au „ars” pur și simplu. Acestea au rămas aprinse pentru că se executau lucrări.
Dacă de multe ori, noaptea, unele zone din oraș rămân în beznă din cauza lipsei unui iluminat public adecvat, se întâmplă și invers. Luni, becurile de pe o stradă din centrul municipiului erau aprinse, la prima vedere, fără rost.
După ce ne-a spus ironic că luminile sunt aprinse ca să îndepărteze coronavirusul, administratorul orașului, Czimbalmos Csaba ne-a explicat totuși adevăratul motiv pentru care becurile nu au fost închise.
„Așa se schimbă uneori becurile pentru că sunt niște sisteme la care nu se poate vedea dacă arde sau nu arde becul și dacă lucrează cei de la firma care ne întreține iluminatul public atunci se aprinde lumina pe două, trei străzi și cu asta vede care arde și care nu arde și pe cele care nu ard pot să le schimbe astfel. A fost un timp în care s-a lucrat și noaptea, dar în perioada asta se lucrează ziua. Se lucrează la întreținere și acest lucru se face de cinci, de zece, de douăzeci de ani și tot ne sâcâie oamenii. Am avut contracte prin care s-a lucrat numai noaptea când oricum sunt aprinse aceste becuri, la suprapreț sau la preț dublu. Acum nu se plătește manoperă dublă și în perioada asta avem contact în care se lucrează numai ziua și din această cauză aprindem becurile ca să vedem dacă ard sau nu”, ne-a spus Czimbalmos Csaba.
Anul trecut, municipalitatea a pus la dispoziția locuitorilor numărul de telefon 0 751 586 462 la care aceștia pot sesiza oricând, de luni până duminică, 24 de ore pe zi, eventualele probleme apărute în cazul iluminatului public de pe raza orașului.