ACTUALITATE 12 decembrie 2019

Dansatorii din Sfântu Gheorghe, îndrumați de coregraful lui Michael Jackson

de Daniela Luca | 4860 vizualizări

Buddha Stretch le-a oferit tinerilor o lecție despre ambiție 

Timp de două ore, profesorul celor mai buni elevi de la Asociația „Love To Dance” și Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe a fost celebrul coregraf și dansator american, specialist în hip-hop și street dance, Buddha Stretch. Astfel, marți, 10 decembrie, dansatorii au putut să se inspire de la omul care a semnat coregrafia pentru videoclipul „Remember the Time“, al lui Michael Jackson, dar care a colaborat și cu alte nume sonore - Whitney Houston sau Will Smith. 

Aflat într-un turneu în România, organizat de unul dintre cei mai apreciați coregrafi de hip-hop din România, Cosma Levi Lennon, sub egida The Wings Of, Buddha Stretch a trecut și pe la Sfântu Gheorghe. Coregraful le-a predat dansatorilor covăsneni un curs care a durat două ore, însă clipele petrecute alături de cel care a adus dansul hip-hop la nivelul la care este astăzi, nu vor fi uitate prea repede de cei care au avut ocazia să se lase inspirați de el.  

 „Stretch este Dumnezeul hip-hop-ului”

Potrivit profesoarei de dans de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, Molnár Enikő, întâlnirea cu un coregraf de talie mondială a fost extrem de apreciată de dansatori, care și-au însușit un bagaj de cunoștințe foarte util pentru viitor. Totuși, lecția cea mai valoroasă oferită de Buddha Stretch, a fost despre ambiție și muncă asiduă. 

„Când am aflat că va veni Buddha Stretch la Sfântu Gheorghe a fost foarte surprins. Când știam deja, abia așteptam să înceapă totul. Nu am crezut niciodată că voi avea ocazia să dansez cu o legendă ca el. Îl urmăream și înainte să vină la noi. Workshop-ul a fost mult peste așteptările mele. A fost pentru prima oară când am simți că îmi place cu adevărat hip-hop-ul. Lecția cea mai importantă pe care mi-a dat-o a fost că trebuie să muncesc enorm de mult ca în fiecare zi să pot fi mai bun și să trec de zona mea de confort”, ne-a spus dansatorul Cosmin Dima. 

Totodată, și energia și dedicația cu care a lucrat coregraful i-a molipsit și pe profesorii care spun că momentul a fost unul de neuitat. 

Cosma Levi Lennon a organizat un turneu în România cu Buddha Stretch și pentru că am colaborare cu Levi, prin el a ajuns și la Sfântu Gheorghe. Pentru mine a fost cel mai important ca copiii mei de performanță să fie prezenți și în afară de ei a mai fost o fetiță din grupele amestecate. Nu voiam să vină mai mulți copii ca să avem loc. Pentru ei a fost foarte important să vadă de unde pornește hip-hop-ul pentru că Stretch este Dumnezeul hip-hop-ului. Înainte să vină la noi m-am interesat și la alți antrenori din alte orașe cum a fost și toată lumea a fost foarte încântată și au zis că a fost foarte tare. Și eu acum pot să spun același lucru. A fost ceva ce nu am mai văzut până acum. În sala mea au fost mai mulți instructori internaționali, dar nici unul nu a fost așa de bun cum a fost el. A predat niște mișcări de bază așa cum trebuie predat. Întotdeauna ține alte workshop-uri, deci niciun workshop nu este la fel. Cred că și la noi a fost diferit față de ce a predat în alte orașe, dar mi-a plăcut și a fost foarte intensiv. Mă bucur foarte mult că a venit la Sfântu Gheorghe și a venit în sala mea de dans, dar și că am putut să învățăm chiar de la cel mai bun”, ne-a spus ne-a spus Molnár Enikő. 

„La el e pură sută la sută pasiunea pentru ceea ce face”

Dansatorul  vine pentru a șaptea oară în România, însă pentru prima oară în Sfântu Gheorghe, spune Cosma Levi Lennon, organizatorul evenimentului, însă de data aceasta turneul organizat este cel mai amplu. Acesta se desfășoară între 5 și 15 decembrie în 11 localități din țară și în 13 școli de dans. 

„Sunt foarte mulți coregrafi și dansatori foarte buni în lumea asta, dar el este cel care poate să vină să pună amprenta ca primul kilometru în ceea ce privește bazele hip-hop-ului. După aceea posibilitățile sunt enorme, dar copiii trebuie să înțeleagă de unde a pornit totul. Ca să îl inviți pe un om ca el, e ca și cum înveți prima oară alfabetul înainte să scrii o compunere sau o teză. (...) La el e pură sută la sută pasiunea pentru ceea ce face, iar noi am învățat cumva lucrul acesta. Nu ne putem apropia de pasiunea aia pentru că nu am trăit-o”, ne-a împărtășit Cosma Levi Lennon. 

Formula magică spre succes nu există nici în dans 

Buddha Stretch ne-a mărturisit că merge în turnee prin diferite țări ale lumii de 25 de ani. 

„Copiii pentru care am predat aici au fost minunați. Erau foarte încântați și explodau de energie. Ei erau pregătiți de treabă din momentul în care am ajuns acolo. A fost perfect”, ne-a spus coregraful după workshop-ul din Sfântu Gheorghe. 

El a adăugat că a remarcat progresul dansatorilor din România, că hip-hop-ul ca și cultura, deși e încă în plină dezvoltare, merge într-o direcție corectă. Totodată, el a precizat că nu există nicio formulă magică pentru ca un dansator să devină mai bun, ci e vorba doar despre muncă și despre efortul depus constant. 

„A fost interesant să observ un lucru. Când am venit prima dată aici percepția dansatorilor de hip-hop a fost foarte diferită. O parte a oamenilor de la curs aveau o anumită percepție despre hip-hop, iar cealaltă ziceau că ce fac ei de fapt e hip-hop și era și o altă parte prinsă la mijloc care nu avea nicio părere, nici despre una, nici despre alta. Ei nu mai știau ce să creadă. Plăcerea mea a fost să îi aduc pe toți în același punct și să îi fac să înțeleagă că hip-hop-ul poate fi orice ei credeau că e și chiar ceva mai mult. (...) Majoritatea țărilor unde dansatorii au ajuns să aibă succes, au avut o cultură îndelungată în spate în acest domeniu. România are energie, are talent. Aici e nevoie și de o comunitate care să fie de partea ta, să te susțină. Oamenii trebuie să înțeleagă că ei nu reprezintă doar studioul sau echipa, ci țara, asta ar trebui să însemne mult dacă vrei să poți concura pe scenele mondiale. Nu există o scurtătură în a deveni mai bun. Trebuie să sacrifici timp, să depui efort și trebuie de fapt să vrei să fii mai bun. Mulți oameni spun că vor să fie mai buni, dar ei de fapt nu vor să lucreze. Ei vor o formulă magică care să îi facă mai buni peste noapte. Nu așa funcționează”, a mai spus Buddha Stretch. 

Mai mult, coregraful a precizat că o echipă care ajunge să fie mulțumită cu un anumit nivel la care se află, nu va mai progresa niciodată. 

„Odată ce ajungi la un nivel unde ți-e confortabil, dispare și progresul. Rămâi blocat și dacă îți place să rămâi acolo, e perfect normal, dar stând în loc vei observa că lumea se mișcă, iar tu nu. Asta înseamnă că tu trebuie să prinzi din urmă lumea și trebuie să te adaptezi și să ieși din zona ta de confort. Trebuie să ieși din casa ta, din orașul tău, din țara ta și să mergi undeva unde să trăiești experiențe noi, ceva diferit care te va ajuta să crești. Iar când te întorci înapoi acasă să îi ajuți și pe ceilalți să crească”, a mai precizat dansatorul. 

Experiența alături de Michael Jackson, printre cele mai marcante momente ale vieții 

În ceea ce privește momentul marcant al carierei sale, colaborarea cu Michael Jackson, Buddha Stretch spune că a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat, după nașterea celor două fiice ale sale. 

„Fiicele mele sunt numărul unu pentru mine, iar apoi Michael. E ciudat că oamenii cred că timiditatea și tăcerea lui Michael e o scamatorie de a lui, dar așa este el de fapt. El a fost în showbiz de când avea nouă ani. El n-a știut  niciodată nimic altceva. El nu a avut timp să nu fie de fapt Michael Jackson. Au fost vremuri când a încercat să facă lucruri mai simple, ca oamenii normali și a ieșit un haos și o confuzie totală. Pe mine asta m-a făcut să înțeleg cine e el ca om. Și lui chiar i-a păsat de oameni și a arătat că îi pasă prin ce a făcut. E păcat că nu mai e printre noi”, ne-a spus Buddha Stretch. 

Mulți dintre tinerii și copiii care îl admiră, visează și ei la o carieră în hip-hop, la un viitor pe scenele mondiale, însă majoritatea dintre ei, talentați și muncitori, ajung să cedeze sub presiunea societății și a stereotipurilor. Despre astfel de cazuri, des întâlnite de altfel, Buddha Stretch are o viziune clară:

„Le-aș spune acestor tineri că este în regulă să visezi, dar ca să transformi visul în realitate, trebuie să îți faci un plan, iar apoi un plan secundar, după care încă un plan secundar și tot așa. Apoi ei trebuie să muncească din greu ca să își fructifice munca depusă”, ne-a împărtășit dansatorul. 

Se pare că dansatorii de la Asociația „Love To Dance” cunosc îndeaproape principiile renumitului coregraf pentru că roadele muncii lor deja au început să apară. Luna trecută, la București, ei s-au calificat la mondiale, chiar la „mama hip-hop-ului”, în America. Tot în noiembrie, dansatorii Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe s-au calificat la alte două competiții internaționale, care vor avea loc în 2020: Campionatul Mondial din Canada și Freedom Dance Festival Budapesta. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.