Cum să faci un dar „din inimă” de Moș Nicolae
A șasea ediție „Be someone's Hero! It's in your Blood!” își așteaptă eroii
Cei care vor să facă un gest nobil de Moș Nicolae, sunt așteptați pe 5 decembrie la Szimpla Sfântu Gheorghe, acolo unde, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna, se va organiza o nouă campanie de donare de sânge. Patronii localului spun că o altă campanie va avea loc și în preajma Crăciunului, iar donatorii vor primi, ca de obicei cafea și vin roșu din partea casei.
Aflată la a șasea ediție, campania de la cafeneaua Szimpla din centrul orașului Sfântu Gheorghe, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!” (din engl. „Fii eroul cuiva! Este în sângele tău!”) își propune să-i stimuleze pe covăsneni să își facă timp de Moș Nicolae pentru salva vieți cu ajutorul donării de sânge.
Cei care doresc să doneze sânge sunt așteptați joi, 5 decembrie, la Szimpla, în intervalul orar 8:00 – 14:00. Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna, în incinta Szimpla Sfântu Gheorghe, local situat pe strada 1 Decembrie 1918, Nr.37.
„În decembrie vrem să facem două campanii, pentru că ne-au spus cei de la Centru că este nevoie mare de sânge și încercăm să atragem cât mai mulți oameni să facă o faptă bună de Moș Nicole. Donatorii vor fi răsplătiți ca și până acum cu cafea și vin roșu din partea casei. Cealaltă ediție va fi în perioada Crăciunului. Vom face și la începutul anului o campanie, deci teoretic sunt trei donări în mai puțin de două luni. Acum așteptăm să ne confirme și cei de la Centru că va fi personal suficient. Domnul doctor Andy Rosin ne-a spus că e nevoie și se bucură dacă facem cât mai multe astfel de acțiuni”, ne-au spus patronii localului Szimpla.
Circa 80 de donatori, într-o singură zi, la Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului
Directorul CTS Covasna, dr. Andy Rosin, s-a declarat mulțumit de faptul că în această perioadă tot mai mulți covăsneni se mobilizează și vin în ajutorul semenilor. Cea mai recentă campanie de donare de sânge, organizată marți, 26 noiembrie, la Spitalul orășenesc din Întorsura Buzăului, a fost una foarte reușită. Totodată, la Sfântu Gheorghe, peste 20 de pompieri au donat marți sânge în cadrul campaniei „Donează sânge! Salvează o viață! Fii erou!”, derulată în perioada 26-27 noiembrie.
„Pompierii înţeleg cel mai bine suferinţa semenilor aflaţi în situaţii care le pun viaţa în pericol, mai ales că, de nenumărate ori aceştia sunt primii care văd cum oamenii ajung în situaţii extreme şi pentru a-i salva este nevoie de sânge. Este un gest de solidaritate pe care fiecare din noi îl poate face, având în vedere importanţa şi beneficiile donării de sânge, atât pentru donator, cât şi pentru receptor”, transmit pompierii covăsneni.
Deși nu se pune problema unei crize de sânge, există o nevoie constantă, care, pe de o parte, este cauzată și de folosirea irațională a acestuia, conform reprezentanților CTS Covasna.
„Azi a avut loc o campanie și la Întorsura Buzăului. S-au efectuat circa 60 de donări, ceea ce e un număr destul de mare. Astăzi au fost la noi și pompieri cărora le mulțumim cu ocazia asta și s-au strâns și aici 20 de pungi. Nevoia este constantă totuși și problema este că inclusiv la spitalul din Sfântu Gheorghe au venit foarte mulți medici în ultima vreme. În condițiile astea oamenii au început să facă operații din ce în ce mai complicate care necesită uneori cantități mai mari de componente sanguine. Pe de altă parte, unii colegi din spitale utilizează sângele drept aspirină, pentru că spitalele nu plătesc sângele și, pe de altă parte, nu știu întotdeauna cum să îl utilizeze rațional. În al treilea rând, la operațiile programate, cum ar fi proteza de șold, care sunt programate cu mult timp înainte să se obțină proteza, în loc să îi luăm propriul sânge care să fie transfuzat, pacientul e mai comod și atunci uneori chiar risipim sângele, dar asta nu înseamnă că e o criză de sânge. Orice campanie este binevenită. Noi încurajăm întotdeauna așa ceva și le mulțumim tuturor”, ne-a explicat dr. Andy Rosin.
Acesta a punctat și faptul că datorită colaborării excelente cu județele Brașov, Harghita și Bacău, CTS Covasna intenționează să organizeze și colecte regionale, iar componentele recoltate să fie împărțite sau oferite centrelor din acel județ unde există o nevoie mai mare.
Avantajele donări de sânge și condițiile obligatorii
Așadar, pentru cei care vor să doneze sânge pe 5 decembrie la Szimpla, organizatorii campaniei au explicat în anunțul publicat în mediul online care sunt avantajele donării de sânge, dar și care sunt condițiile de care trebuie să se țină cont.
„Înainte de donare trebuie să fiți odihniți, să luați cina în seara dinaintea zilei donării și micul dejun în ziua donării, însă ambele mese trebuie să fie sărace în grăsimi. De asemenea, trebuie să consumați multe lichide (apă, ceai). Cei care au tensiunea arterială mică, pot consuma și o cafea înainte de donare. În timpul donării purtați haine cu mâneci care se pot ridica ușor mai sus de cot. Relaxați-vă! După donare, rehidratați-vă consumând lichide. Personalul medical vă va pune câteva întrebări legate de starea de sănătate, și vi se va face un mic examen medical – temperatura, puls, tensiune”, transmit organizatorii.
La capitolul condițiilor care trebuie îndeplinite de persoanele care vor să devină donatori, se numără: vârsta cuprinsă între 18 - 60 de ani, greutatea corporală peste 55 kg și tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg. De asemenea, donatorul nu trebuie să aibă afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare sau operație de ulcer.